Грижа за домашните миленици

Discussion in 'Дом' started by snake, Jan 13, 2010.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Леле срцки бе :inlove: Пробај друг пат стави им некое плитко садче со вода за да се бањаат сами, мада сигурно нема така темелно да се избањаат како што си ги избањала ти :)

2. TheKiketoo

TheKiketoo Популарен член

сори вака шо сум оффтопик ама морав да ве прашам што да правам
    имам едно маченце шо ми е многу разгалено и многу си го сакам, денес зедов уште едно малечко маченце и си го галев и си играв со него по дома и другото кога не виде така седеше и не ми се доближи, чудно не гледаше и кога го викнав како да не ме слуша, го оставив малото до него и тоа се тргна на страна, кога му дадов кренвишла(омилена му е) не остана како стално туку ја зеде и преку тераса по лозница и замина да ја јади и уште не е вратено :worried: :worried: очигледно е дека не го сака новото маче, но сепак јас го сакам и не знам што да направам за да ги задржам двете, гледам и старото да не се почувствува отфрлено но не добивам реакција каква што сакам :worried: :worried:

3. Nannaa

Nannaa Истакнат член

дали некој знај да ми кажи како да го научам кученцето да моча надвор?? мало е 1 месец има ама ништо не разбира... :worried: ве молам помогнетеми

4. irenna

irenna Популарен член

Јас моето го научив за околу еден месец , ама беше постаро кога го земав, имаше три- четири месеци.

Прво, ако направеше беља дома, го носев со муцето до местото каде се помочкало да душне и го карав, тоа ќе се влече, ќе се трга ама важно е да душне што направило и да види дека си лута, нема да го тепаш, туку само ќе го караш и кога ќе направи беља нема да го мазиш, за да види дека е искарано, тоа ќе поба да ти се умилкува ама издржи и некое време немој да го галиш.
    Исто така , кога ја носев надвор со мене носев нешто храна( грицки, или зрнца од кучешка храна) и кога ќе изврши нужда надвор, и давав награда ( храна) и ја галев.
    Така со награди и казни се научи за околу еден месец.

А сама ќе пазиш, значи додека шетате нема да го враќеш дома додека не изврши нужда надвор, кога е дома обилна храна ќе даваш само пола саат до саат пред прошетка. Не да го наполниш кучето со храна и да го оставиш цел ден дома, мало е, нормално дека ќе направи беља.
    Моето се научи брзо, асо тек на време ептен имаше контрола на мочкањето и какањето, еднаш ми се случи ден и пол да ја оставам дома (во стан ) и не направои беља.
    Тешко е додека се мали, после сами се учат и се контролираат.
    Само трпение и без тепање. Според мене со награди и казни е најдобро. Дури може кога ќе направи беља и играчките да му ги собереш и да знае дека е казнето- нема играње. Ама мора да знае за што ја добило казната, значи обавезно со муцето да душне што направило.

5. mims-89

mims-89 Форумски идол

Да, баш така како што кажа Ирена, само може да го маваш со весник, не ги боли но се плашат од звукот, така побрзо ќе се научи, многу е мало само 1 месец, а кучињата навиките ги примаат после 6 месеци, ќе ти требаат околу 2 месеци сигурно за да го научиш, затоа прави вака, кога ќе станат од пиење веднаш мочкаат, а јадењето давај ми го во одредени термини за да научиш кога треба да врши нужда и ќе ти биде полесно бидејќи уште не разбира сега. Позз :*

6. Nannaa

Nannaa Истакнат член

фала многу за советите ќе пробам така. а дали некој можи да ми предложи некоја храна шо да му давам да јади оти има 1 месец нема уште запчиња и не можи да грицка.... и не знам шо да му давам.... ај ако има некој од вас предлог нека ми пиши. фала однапред :)

7. irenna

irenna Популарен член

Може да му даваш леб натопен во млеко, јајца варени и издробени, супа со лебче, паштета разробена со малку млака вода -да ја лиже... сигурно има и готова храна мека, за мали кученца ама не знам , јас на моето на почетокот само домашна му давав, а после се јадеше, не пребираше, сливи дај му- сливи ќе јаде :D

8. irenna

irenna Популарен член

Нема врска дека додека се мали смеат само кучешка храна, а кога немало кучешка храна ? Тоа е маркетинг за да го навикнеш кучето на готова храна , и после да не јаде друго па да мора храна да купуваш.
    Многу кученца кога се мали не ја сакаат таа храна, полна е конзерванси и хемија за да стои храната црвста , во топчиња , или мека а да не се расипува, ако си приметила кучешката храна не стои во фрижидер, па замисли колку хемија има во неа.
    Јас моето на почетокот го хранев со млекце и јајца, после полека внесував потврда храна, а кога му растеа забите , обавезно му давав нешто да гризе , да се занимава :)
    Јас кучето го носев по изложби, имаше неколку 5ки , и еднаш го пријавив за ЦАЦ и ЦАЦИБ ама не можев да чекам затоа што тоа изложбите маратонски траат. Инаку беше женка а имаше височина за мажјак :)

После 4-5 месеци може да му даваш и витамини, јас кога го земав кучето во Македонија немаше витамини, тогаш почнаа да се отвараат Пет-шопови, се увезуваа од Бугарија.
    Ама се снаоѓав сама, лушпите од варени јајца ситно ги толчев , како прав , и секој ден во храната му ставав по едно лажиче. Тие се полни калциум и се многу здрави.

Може да пробаш дали ќе јаде готова храна, ама во секој случај без млеко , јајца и лебче нема да поминеш.

9. Nannaa

Nannaa Истакнат член

ај ке пробам ама ова моето нејки млеко ни да мирисни ... :D :D :D ај ке пробам со јајце и таму др шо ми напишавте.. фала многу :)

10. mims-89

mims-89 Форумски идол

Да Ирена имаш право, но тоа ветеринари го препорачуваат, барем до 1 година да не јадат се.
    Ако можеш пиши што раса е кучето Нана, и од тоа зависи, а млеко ти препорачувам да не му даваш зашто ете ако ти прави белји дома замисли со течна храна каква нужда ќе ти напраи дома :D

11. irenna

irenna Популарен член

Јас кога имав малечки , ги дадов откако наполнија 3 месеци затоа што уште цицаат, не е убаво да се одвојат од мајката.
    Твоево ако има 1 месец тоа значи дека е ептен мало слетко топченце :) Мора млекце, ќе пробаш со шрпиц , или малку муцето ќе му го намокриш за да се оближе и да го проба млекцето, да види дека е вкусно :)
    Тоа сега би цицало , ама штом си го земала малечко ќе се намачиш малку, мора да го научиш тоа што мајка му не го научила, а прво и основно е да се храни, послеќе работиш на хигиенските навики.
    И млеко обавезно, нема шанси тоа храна да јаде толку мало.

12. Nannaa

Nannaa Истакнат член

абе моето е мелез ... мешано пекинејзер и пудлица ама јади месо салами кашкавали се јади само млеко нејки.... обратно е цело .... ама не можам да го научам да кажва за мочање и да не каса.... се јади ексик се искина и само го мавам по устата и ке се налути ке легни да спие и по 10 мин пак истото... моите ке ме отепат дома ке ме фрлат со се него надвор се изеде ако малечко живо е многу... :)

13. mims-89

mims-89 Форумски идол

Само со весник тепај го, ти кажав тоа не боли туку ги плаши звукот, једини начин да научи, а коа ќе направи нешто ко шо треба ќе го погалиш и браво ќе му викаш и дај му награда од храната и слично :D , а ако му даваш све и свашта ќе се научи ќе неможеш да ручаш од него, на глава ќе почне да ти се качува, затоа само кучешка храна треба да види дека тоа е за него а не тоа што го јадете вие :D

14. Nannaa

Nannaa Истакнат член

има 4 заби и сега др му растат ама каса корни..... не знам како да го одучам го скршив во котек и гајле нема уште поќе каса.......................... :worried:

15. mims-89

mims-89 Форумски идол

Купи му некоја гумена играчка, каса бидејќи му растат запчиња и го чешаат, ќупи му нешто така за гризење за да не ве направи парче сите :D

16. Nannaa

Nannaa Истакнат член

Болно домашно милениче

Имам кученце мало скоро 2 месеци ама многу му солзат очињата. дали е тоа нормално или треба нешто да му давам или нешто да му ставам?? ве молам за помош :worried:

17. Schmetterling

Schmetterling Истакнат член

Болно домашно милениче

не сакам да те плашам ама пред 2 дена мене ми умре кученцето,исто малечко беше,3 месеци и истите работи му се случуваа,го носев 2 дена на ветеринар му даваа инекции триста чуда ама ништо,не издржа кутрото :( а и цело време се скриваше на некои места,викаат кучињата кога се скриваат така сеќаваат дека ќе умрат....пиши што направи со твоето

18. violetblue

violetblue Популарен член

Болно домашно милениче

Можеби има инфекција на очите, мора да го однесеш на ветеринар бидејќи е стварно малечко

19. SexyLady

SexyLady Популарен член

Болно домашно милениче

Луѓе ве молам помогнете. :doh: Дали има некој кој сака животни кој би можел да земе четиримесечно маченце, има проблем со едното оче, многу му солзи и има гурелчиња. Економски сме беспомошни да му помогнеме, па дали ќе се најде некој кој би сакал да го земе и да го однесе на ветеринар? ;( Фала однапред :( :)

20. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Домашни миленичиња

Дај кажете некој совет како да го научам мачето да врши потреби во песок, оти пукнав од чистење, има 4 месеци и дури имаше сонце надвор одеше во дворот во земјата, сега ко залади, ко почна да врни не излегва надвор, се науче на плочки в салон, и страв ми е цела зима така да не треба да чистам :)