@Papillon.Papi fala ti mnogu mi pomogna. Sega uste malku ke odam da go zemam i ke vi pustam slikainlove:
@Papillon.Papi a dodeka e bebe dali da koristam nekoi meki cetni ili nisto nema da mu bide so obicnite? I na pocetokod da go hranam so mleko ili nekoja kuceska hrana? (me plasi toj prv mesec)
Гледај од мало да го навикнеш на се што сакаш понатаму да правиш, бањање, четкање,чистење очи(посебно за малтезер зашто како мало многу му солзат и остануваат црвени траги и не изгледа убаво),чистење уши etc. За храна ке му купиш кучешка и ке му ја топис со вида или јогурт , млеко никако не му давај. Кај нас четки/чешли имас мн мал избор за малтезер најостовни се pin brush и comb како и шишенце со вода со спрејалка зашто не треба да се чешла на суво. Што друго......хмм.... pin brush имаш во џамбо http://ecx.images-amazon.com/images/I/41uLmKz7JwL._SY355_.jpg comb во пет шоп https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Dog_Comb.JPG wooden pin brush незнам дали има негде во МК http://thumbnail.image.rakuten.co.jp/@0_mall/innocence/cabinet/body-care/700029.jpg Се надевам дека ти помогнав ......како ќе му биде името на топчето ?
@Queen^^ Има убаво објаснето жената на видеото кое што ти го прати @SnowDOG. Најди мека четка или евентуално ваква: Јас ваква најдов во Џамбо за многу ефтина цена и оваа четка беше првата со која што го запознав моето куче. Ќе почнеш да го храниш со кучешка храна. Јас ти препорачувам да купиш Хуссе валп. Ќе ти пратам линк по ЛП од нивната страна, се нарачува преку фб и следниот ден од нарачката ти ја доставуваат храната дома. Моето куче го хранев со оваа храна едно време и одлични резултати се покажаа. Хранава инаку е за кучиња до 1 година, а се препорачува и до година и 3 месеци. За почеток земи 2кг вреќа, чини 450 денари. Јас да можев, ќе продолжев да ја купувам, но моето куче е година и пол. Исто така, прашајте го одгледувачот со која храна го хранел, за да не му дојде нагла промена. Купете кило од таа храна и комбинирајте ја со хрната со која што сте одлучиле да го храните. Првите неколку дена треба да има 75% од претходната, 25% од сегашната, после тоа 50-50 неколку дена, па 75% сегашната, 25% претходната неколку дена и на крај целосно на сегашната. Што е најбитно во одбирање на храна, е читање на СОСТОЈКИТЕ. Храни за кучиња кои треба да се избегнуваат се: -Суви храни со шарени гранули (содржат бои и хемикалии, ароми на месо и евај неколку проценти житарици) -Конзерви (може да се дава еднаш во 2-3 недели, но не се препорачува како храна за секојдневна исхрана зашто нема никаква вредност) -Било каква храна која како прва состојка има житарица или ненаведено месо (тоа значи дека таа состојка ја има во голем процент, а ако е ненаведена може да биде остатоците од состојката кои немаат хранлива вредност) Еве состојки од солидна храна со профатлива цена (husse valp) Ingredients: Chicken, rice, animal fat, wheat meal, wheat, beet pulp, hydrolyzed chicken protein, linseed, dried fish meal, salmon oil, yeast, salt, dried whole eggs, fructo- oligosaccharides, lecithin, tagetes extract, sea algae, grape seed extract. http://www.husse.ie/x/healthy-lifestyle/growth-dog-products/?product=94 Eве состојки од храна полна со хемикалии (pedigree) GROUND WHOLE GRAIN CORN, POULTRY BY-PRODUCT MEAL, BREWERS RICE, CORN GLUTEN MEAL (SOURCE OF LUTEIN), ANIMAL FAT (SOURCE OF OMEGA 6 FATTY ACIDS [PRESERVED WITH BHA/CITRIC ACID]), GROUND WHOLE GRAIN WHEAT, SOYBEAN MEAL, NATURAL FLAVOR (SOURCE OF MEATIER FLAVOR), CHICKEN BY- PRODUCT MEAL, BREWERS DRIED YEAST, SALT, CALCIUM CARBONATE, FISH OIL ([SOURCE OF DHA] PRESERVED WITH MIXED TOCOPHEROLS), POTASSIUM CHLORIDE, MONOCALCIUM PHOSPHATE, TAURINE, DRIED PEAS, VITAMIN E SUPPLEMENT, L-ASCORBYL-2-POLYPHOSPHATE (SOURCE OF VITAMIN C), CHOLINE CHLORIDE, ZINC SULFATE, MARIGOLD EXTRACT, DRIED CARROTS, BHA & CITRIC ACID (A PRESERVATIVE), YELLOW 5, BLUE 2, YELLOW 6, COPPER SULFATE, RED 40, POTASSIUM IODIDE, d-CALCIUM PANTOTHENATE, VITAMIN A SUPPLEMENT, THIAMINE MONONITRATE (VITAMIN B1), BIOTIN, RIBOFLAVIN SUPPLEMENT (VITAMIN B2), VITAMIN D3 SUPPLEMENT, VITAMIN B12 SUPPLEMENT, FOLIC ACID http://www.pedigree.com/really-good-food/pedigree-puppy-complete-nutrition-for-puppies.aspx Е, сега, како се храни мало кутре. Сум ја објавувала листава страни поназад, но се губи. -1-2 месеци- на секои 2-3 саати -2-4 месеци- 5 пати дневно -4-6 месеци- 3 пати дневно -над 6 месеци- 2 пати дневно. На амбалажата имаш табела колку грама му требаат во секој оброк.
Devojki aj pomos ili sovet ako moze.Pred nekoe vreme krkase (neznam kako da opisam poinaku)i duvase so nosot,ja nosev na vetrinar ja bockaa nekolku pati i poretko krkase i prestana,sega pak duva so nosot gledam i se zatnuva i preku usta dise catpat.Ne sakam da ja nosam na vetrinar zasto em ja maltretiram em bolki trpe a krkanjeto msm deka samo od sebe pomina ama za ova nez ako ne pomine za brzo vreme ke moram pak da ja macam.Pa ako moze nekako da me sovetuvate sto da pravam,mn mrazi ko ja nosam na vetrinar posleden pat vo race ja nosev zasto vratata bese otvorena i se vrakase nazat zatoa ne sakam da ja macam fala odnapred
Не сум сигурна дека е вистинска темава, ама не сакав да те цитирам во Сакам да кажам. Многу ме интересира болдов, од каде ова?
9GAG e so memes, shto znachi neozbilni raboti, odnosno strana so shegi. Odgledaj edna machka pa zbori ni kolku gi mrazish. Ulichnite machki ne se interesiraat za lugjeto, tuku za hranata, isto kako I ulichnite kuchinja (samo shto tie ne mozhat da se penterat po kontenjeri, pa molat po drugi lugje). I sekako deka kje go grebat kucheto, prvo, vidi machkata kolkava e, kucheto lesno mozhe da ja povredi zashto razlichna gradba ima (ponabiena, pokrupna, osven ako ne e chivava). Kucheto kje igra kako shto igra so kuche, nema da bide pretpazlivo so machkite (ima iskluchoci). Ova ti go kazhuvam kako sopstvenik na kuche I machka I znam kako e od dvete strani. Go znam stravot I shtrekot shto go dozhivuva mojata machka, ako kucheto pochnuva da se doblizhuva do nea, sakajkji da igra, ja znam bolnata ljubomora na moeto kuche koga ja hranam machkata. Gi razbiram zashto gi sakam dvete ednakvo I nikogash ne sum se posomnevala vo nivnata lojalnost. I dvete bile so mene koga mi trebale, a I jas sum bila so niv koga sum I'm bila potrebna. Izvinete za latinicava, na telefonot nemam prostor da simnam kirilichna tastatura.
Мене Сијамецот ми го тепа Малтезерот и тоа убаво го заплескува. Ако кучето јаде доаѓа господинот, го брка и не јаде само дреме до тањирот. Тука дејствувам јас и го чувам кучето додека јаде. Мачорот ни страв ни срам нит перде има од кучето.
Прашање до тие што имаат малтешка пудлица, или што се разбираат во оваа раса. Значи мака мачиме дома со солзите кај очите што им се прават. Не им се прават на сите малтешки пудлици, али најголем процент имаат. Вклучувајќи ја и мојава Зборам за ова : Нема што немаме пробано веќе и на природен начин и на вештачки. И порачувано од странство имаме, пак ни тоа ништо не помогнало. Ветеринарот го прашавме, и тој некои креми и такви чуда ни препорача. Ни тие ништо. Некои викаат ќе и помине со текот на годините, некои нема да и помине до генот било и не знам веќе што Инаку, мојава пудлица е две години стара и некој месец. Дали дека сеуште е мала и е вака или? Не знам веќе што да мислам и правам. Тие што имале ваков проблем како го решиле? Совет ?
Јас не се ни труам да го решам, тоа е тоа. Кај моето скоро се појавија, а има неполни 2 години, додека кај пријателка од мало е такво.
Prvo, ti nemash pudlica tuku maltezer, koj e daleku od pudla (odnosno spagja vo familija bishoni). Nauchete koja rasa ja chuvate. Solzenjeto mozhe da bide predizvikano od nekvalitetna hrana, plastichni chinii za voda, infekcija na ochi I mnogu drugi faktori. Okolu ochite, toa kafeavoto znachi nasobrani bakterii koi ako ne se otstranuvaat redovno, mozhe da dojde do inficiranje. Pochni da go hranish so kvaliteten dehidrat, ili ushte podobro, sirovo meso. I ako pie od plastichna chinija, smeni ja so metalna.
Јас лично немам чувано малтезер ама ова не е од храната како што ти кажа @Papillon.Papi туку ова се појавува кај повеќето бели кучиња но најмногу е изразено кај малтезерите и мора секојдневно очите да се чистат. ќе ти ставам едно видео од една жена која чува малтезери и што таа користи, а исто така можеш да го разгледаш нејзиниот channel ако сакаш да научиш нешто повеќе за grooming на малтезери. Ова е видеото... Имаш многу начини како да ги отстраниш тие tear stains еве ти два продукти... http://guide.alibaba.com/shop/henry...-schein-tear-stain-remover-4-oz_12260934.html http://www.supercoolpets.com/archives/2009/07/angels_eyes.php второто мислам дека го имаш и кај нас, видов на фејсбук како некој го продава ако го најдам ќе ти кажам првото henry schein e средство со кое се чистат очите(види на видеото) второто angel eyes е додаток во храна, кафеафкаст прашок е p.s малтезерите за да изгледаат како што треба мораат да имаат дневна нега како и ши цу, бишон фризе итн. p.s.s во МК немам видено малтезер кој нормално не е за изложување, кој нема tear stains, не ми е јасно зошто не сакате кучето да ви изгледа убаво , запознајте се со потребите на расата пред да ја купите , малтезерот може е мала раса и мислите не бара многу внимание , но за да се одржи влакното на кучето онакво какво што треба потребна е секојдневна нега.
Фала ви на советите. И јас мислам дека не е до храната, се што наведе @Papillon.Papi дека треба да се прави ние го практикуваме така. Кога ја купивме ние немаше ништо од ова , после година дена и се појавија солзите дури. И секојдневно и ги средуваме очите и околу нив, али џабе е веќе се како што кажав и погоре. Во секој случај фала ти @SnowDOG ќе ги погледнам линковите
Има ли некој искуство со бронлес капсули или сируп било шо? Мачорот го фати вирус прима антибиотик почнав од вчера и бе комплекс да му давам ама мн го боле грлото на едната страна. За болката бар да може да јаде пробв со аналгин ама излезе алергичен па не му давам. Некој?
Лекови за луѓе на мачки НЕ СЕ ДАВААТ. Мачките имаат различен крвоток од нашиот и може проблеми да му направиш ако му даваш лекарства за луѓе. Антибиотик и апчиња може да му даваш АКО СЕ ПРЕПОРАЧАНИ ОД ВЕТЕРИНАР.
Папи значи АНАЛГИНОТ беше препорачан од ветеринар за тоа што премногу го болеше грло и солзи му течеа додека јадеше, па заради болката за да не го боцкаат ми препорачаа помалку од четврт апче. Јас убаво знам дека исти лекови не се даваат на луѓе и животни, ама ете реагираше на аналгинот, додека пак друго не ми реагираше го прифати.и барам алтернатива од инекции, да му се ублаже болката, да може бар нормално да јаде, антибиотикот и витамините ги прима ама има воспаление и убаво знаиш дека кога имаш миленик кој го сакаш ќе бараш секаква солуција! и нормално дека ми е страв нешто да дадам ако не прашам доктор.сакав само да знам дали некој користел
Како да ги натерам родителите да земеме кученце? Живеам во стан. Пред скоро пола година ми ветија дека кога кучката на едни пријатели ќе се породи ќе земеме куче. И се породи некаде пред октомври, 29,30 септември. И некаде кај средината на октомври ми кажаа дека нема да зимаме и за џабе се надевав повеќе од 5 месеци. Викаат дека требало многу грижа(и многу други мани и негативни работи за кучето), и знам дека треба и спремна сум да се грижам но не знам како да им објаснам. А иначе кучињата се мал раст, пудлица, не им барам некое од голема раса, знам дека не се поволни за во стан.
Да, обврска е кучето, а и голем трошок. Особено ако сакаш да го израснеш во здраво куче кое ќе живее долг живот. Јас чувам Ердел Териер (60цм висока, 25 кг тешка) во стан, хранета со пилешко месо (наменето за луѓе), телешки изнутрици (телето е одгледувно во прирони услови), оригано и малце морков (сето ова свежо). Ме чини повеќе од еден дехидрат (пола кило месо за 200 денари), што значи дупло повеќе од еден суперпремиум дехидрат (сува храна), но знам со кои состојки го хранам кучето и знам дека тоа е најздраво што можам да му овозможам. Исто така знај дека треба да се будиш во 6 сабајле за да го нахрниш, прошеташ и поиграш со него. Треба да чистиш мочки и каки негови првите 5 месеци, а имаш гратис неколку ако е машко. Прочитај ги последните 5-10 страни и ќе бидеш доволно информирна за куче. Потоа можеш да им кажеш на твоите дека знаеш како треба да се грижиш за куче. Чим е пудла, нема да имате многу проблеми зашто не се митарат многу и воопшто не мирисаат. Треба секојдневно да се чешлаат и на секои 2 месеца да се стрижат. Ќе ти пратам туторијали за груминг на пудли колку да знаеш како тоа изгледа. П.С. побарај низ категоријава теми во врска со кучиња и тие прочитај ги. Малку страни се напишни, но доволни се.