Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Кој има кастриран мачор молам да ми каже како беше после кастрирањето? Како се однесуваше првите ден, два?Спиеше, одеше во тоалет, кога почна да јаде, колку се движеше, нега околу него?

2. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.618
    Девојки имам мачка и 2 мачиња.Во фаза топло ладно е со нив бидејки веќе имаат 4 месеци.Имаме куќарка на тераса за нив, дворот ни е голем со многу скали , ваму каде што е куќарката е баш до нашата влезна врата повнатре е во дворот.Мачињата шетаат по двор ама надвор никогаш не излегуваат.

Пред 3-4 дена слушнав страшен звук нешто лупна на гелендерот, а мојата соба е со прозор под кој се наоѓа куќарката.Излегов, едно од мачињата беше накострешено и во шок, другото беше долу избегано.Да го пофатам ова горе што беше кога ми рипна дека исплашено ме испогреба.Нема врска, пополека почнав да го галам гледам чудно дише како длабоко да зима воздух и испушта и од носето гледам му тече крв.Мислев дека е нешто околу носето гребнатинка дека сум чувала мачор и стално се давеше со други.Го исчистивме и дезинфициравме со мајка ми и му ставивме кантарионче.Ама еве по 2 дена гледам му загнои, како жолто има и пак некако ми дише чудно , на моменти како да не може низ носето и само ја отвара устата.Го чистиме и му ставаме кантарион, ама се плашам, не знам дали да се јавам на венеринар.Мачето беше игриво такво слободно, сега го гледам се изолира, ги одбегнува и другиве две.И само сака да спие, се дели , не ме закача како порано...Знам дека тоа е веројатно од шокот што го претрпело.Но, за носето сум загрижена, и друг пат сум имала случаи со рани на мачки пошто се гребат со други, се дават и им поминувале, ама сега ми е страв дека е на носето.

Дали знаете што друго би требала да му ставам ? Или да се јавам на ветеринар најубаво.Не е воопшто голема раничка ама ми се задишува мачето чудно на моменти.И како да му помогнам да се опушти пак?Не знам кој ги давел и изгребал, само мачката беше до него во тој момент, ама па таа некогаш им ржи, ама никогаш не постапила дотолку агресивно со ниедни свои мачиња а ги имала преку 10 пати до сега.Не знам дали некој мачор бил па избегал... Пошто мачката уште ги чува , си игра со нив, спие...

Знам дека @Papillon.Papi се разбира многу околу овие работи, па може би можела да ми помогнеш :)

3. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не знам колку можам да ти помогнам околу ова. Може да паднало од скалите и да се удрило од нешто... А, и да било само рана ќе заздравело од кантарионот. Чим е малаксано веднаш на ветеринар.

Нормално е сега да им ржи, треба да се осамостојуваат. Уз пат прашај го ветеринарот за стелиризација на мачката, два пати годишно да се малтретира да раѓа многу е. Мојата мачка се поправи и крзното ѝ сјае од кога ја стелиризиравме.

На LaraSolare му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LaraSolare

LaraSolare Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    6.618
    Мачката ми има повеќе од 9 години и најчесто раѓала по еднаш, ретко некоја година два пати и планирам да ја стелиризирам оваа година.Ќе и правам и анализа на крвта пошто ветеринарот ми кажа, бидејќи е постара да не ризикуваме.Мачето е сигурно изгребано/давено од тогаш му е тоа, само не знам како можел некој внатре во носето да го изгребе :( Утре ќе се јавам на ветеринарот да се посоветувам.Ти благодарам на одговорот :)

5. Queen^^

Queen^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    83
    За жал моето малтезерче почина ;(:toivo:. Не помина ни месец дена откако го земав. Се разболе од тој вирусот Мачја куга.

6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Го држевте под карантин? Вакцини примаше?

7. Queen^^

Queen^^ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    83
    да само го вадевме до двор по нужда и толку, сите вакцини редовно ги примаше. Тој човекот продавал веќе заразени, дознавме.

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    :x Следен пат ако одбираш кутре, инсистирај да ги видиш родителите, во какви услови и со каква храна се растени кутрињата и да- ПЕДИГРЕ да имаат, а родителите да се оценети на изложба и освоиле барем една титула (ЦАЦ/ЦАЦИБ/БОБ). Некои мислат не е битно педигрето, но кога ќе дојде време да го спариш (зашто ретко кој сопственик на расно куче се одлучува да го кастрира, иако најдобро е само одгледувачи и кинолози да парат кучиња) ќе нема со кој.

На Queen^^ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Lugje mojata kuchka se porodi na 10 Oktomvri. Neknja go dadovme i poslednoto kuchence posto pocna da gi odbiva sama i da gi napagja, mnogu ja cicaa i poslednava nedela celo vreme begase od niv i gi tepashe.
    No problemot se nejzinite gradi i mlekoto. Dojde veterinar i ja bucna za da ne dobie vospalenie od mlekoto. No lugje gradite se od den za den se pogolemi i polni so mleko mislam deka vo sekoj moment ke i eksplodiraat. Malku i ja stisnav ednata u mleko shprica znaci seuste ima mn mleko a ne im davase da cicat na malite use pred ed a nedela. Prasanjeto mi e dali da ja nosam tuka vo Sk na veterinar, sabajle stignavme, ili e normalno ova, dali i e dosta taa inekcijata za protiv vospalenie ili pa nesto drugo treba da napravam??? Epten i se golemi i polni mleko neznam so da pravam.

10. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Inekcija za vospalenie ne e dovolna,treba da i stavat inekcija za da sprecat stvaranje na laktacija,najdobro odvedi ja veterinar,da ne dojde do nesakani komplikacii

11. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Јас на моето маче му давам да јаде најчесто она што јадеме ние. Бел леб нејќе а сака жолт со пченкарно брашно или качамак. Јаде рипки папалина, коски а и месо.Прeферирам да му купувам храна за мачки.

Прикачени фајлови:

• 37806.jpg
      37806.jpg
      Големина на фајлот:
      15,3 KB
      Прегледи:
      11
    • 213543_img1jpg.jpg
      213543_img1jpg.jpg
      Големина на фајлот:
      18,1 KB
      Прегледи:
      10
    • Daya_all-900x900.png
      Daya_all-900x900.png
      Големина на фајлот:
      1,9 MB
      Прегледи:
      10
  12. Butterfly15

Butterfly15 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    2.620
    Луѓе пред два дена зедов кученце, француска пудла(машко), 60 дена е старо и денес му дадов апче за против глисти и денес кога вршеше нужда, имаше глисти. Не му го дадов целото апче, од ветеринарната ми рекоа ако има глисти да му дадам пак за 7 дена. Е сега да прашам некој што знае, каква храна да му давам за овие глистите дали треба нешто посебно или не?
    И исто сакам да прашам како да го научам да не мочка насекаде? :( Ми рекоа да не го изнесувам надвор, бидејќи е мало уште, па како да го научам барем во тоалетот да мочка?

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Сега треба да ги исфрла глистите, инаку за што да се дава апчето. Прави така како што ти кажале ветеринарите. Храна за тоа нема и не е потребно.

За мочкање, стави весници во околина на местото каде што игра/јаде/спие. Секогаш после јадење или спиење носи го таму и чекај го да мочка. Не треба да го изнесуваш до 3тиот месец за да не фати мачја куга, штенечак и сл (сега би требало да ги прима вакцините против тие болести).

И, знај, за машко треба живци, особено кога го учиш да мочка. Некои учат до 1 година.

На Butterfly15 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Butterfly15

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    2.620
    Благодарам на брзиот одговор. Уште да прашам за млеко дали да му давам. Имам читано дека не е многу убаво млеко на кучиња. А и од тие луѓе што го зедов ми рекоа да му давам само козјо млеко. Па сега не знам дали да му дадам, а и со глистите да не направам само полошо.

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Кравјото млеко е штетно, не го поднесуваат, а козјото не е толку јако, но не гледам некоја потреба. Сега со што го храниш?

16. Butterfly15

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    2.620
    Па сега не јаде многу, му давав паштета и малку јајце и многу вода пие. Планирам во понеделник да му купам кучешка храна, а и ми рекоа дека што јадам јас да му давам и на него.

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Тоа никако! Треба да се храни со избалансирана храна. Паштетата и јајцето немаат никаква хранлива вредност, уште помалку храната што ја јадеш. Од каде го зема?

Јас кога го земав моето, одгледувачот ми кажа дека треба да јаде 5 пати дневно до 4 месеци. Од 4 месеци нагоре 2-3 пати дневно. Исто така тој ми предложи да не го хранам многу со сува храна или воопшто, купечка, туку јас да му готвам. Готвев мелено пилешко со малце ориз и морков (морков не се препорачува за бели или црни кучиња). Дехидрат купував, но поретко. Брит Care puppy all breed lamb and rice, од житарици само ориз имаше. Го купував од увезувач за 3000 и кусур ден 15 кг.

Ти не мораш да се трошиш до толку, можеш да земеш Husse Valp. Се препорачува за кучиња од 1 до 15 месеци. 2500 денари 15кг вреќа ако точно памтам. Едно време на оваа храна го растев моето и супер резултати покажа.

Еве ти линк, пиши им на чет, договорете се. Шведски бренд се и вршат достава до дома.
    https://www.facebook.com/husse.macedonia?fref=ts

18. Angel.girl

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Пак јас :) дали имал некој искуство со габични инфекции и нивно лекување надворешно и системски?

19. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Јас имав. Мислам кучево мое имаше порано. Е сега зависи за што конкретно се работи, дали има црвенило или брунчиња па да се чеша или му опаѓа влакното таму т.е му се соголува местото... Какви се поточно симптомите, поконктретно? Дека обично антибиотици им даваат за такви инфекции, па најдобро да го однесиш на ветеринар, но пак зависи од сериозноста и интензитетот на инфекцијата па може и домашно лекување да ви помогне :)

20. Angel.girl

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Бевме на ветеринар. Се е прегледано, почнавме прво со антибиотоци па му се појавија црвени како прстени во пределот околу ушите и продолживме со шампон реконазол и канестен маст, па почнавме и орално да му даваме капсули флукoназол. Вие го мачкавте нешто или? За колку време помина?