Дечки најитно ми треба имаверол.средство против габично инфекции. Дали некој сп сигурност знае как најблиску можам да го најдам? Грција или бугарија самп кажете ми точно ако знаете.или некој ако има да ми даде ке го платам колку кошта.
прв пат одгледувам кученце, па ме интересира околу парењето. Знам дека првите два пати не е препорачливо да ја спарувам, но не знам на колку месеци треба за прв пат да ја спречам(мислам дека е на , но не сум сигурна) ? Дали ќе се јават некои промени во расположението кај кучево и колку време треба да ја пазам?
Имаме користено реконазол, па после ни даде ветеринарот ампула неоспамосан, и со тоа дома ја искапевме, смрди на бензин ама од тоа и помина за брзо време, нема ништо оттогаш. Ова имаверол првпат го слушам, не ми е познато... @Papillon.Papi help
Го нема во македонија. Во солун во неколку вет.аптеки прашавме го немаше. А ми кажаа дека стварно помагал. На неостомазан ампула да не мислиш? и таа мириса на бензин. Јас го бањам со реконазол и го мачкам со канестен ама ова било супер ефикасно против габични инфекции
@MiloMalo sorry, ne sum slushnala za toa predhodno.. @Squirrel ne e celta da rodi samo, celta e da gi odgledash site I da prezhiveat. Kolku pari I da gi prodavash, pak nema da go nadoknadish troshokot. Jas ti preporachuvam na godina dena da ja stelirizirash. Taka kje si bidesh raat I od polovo prenoslivi bolesti I od problemi so nejzinata matka. Jas imam Erdel terier chii dedo e svetski shampion, kako I negovite predci (a tatko I nacionalen shampion), dodeka od stranata na majka I site se negativni na displazija na kolkovi I se od rabotna krv. No, I pokraj toa znam deka daleku poisplatlivo e da ne se izmachuvame jas I moeto kuche I da ja steliriziram. Ostaj shto i kvalitetna hrana treba, tuku i vakcini, rodovnici, rabotni knishki ... poedinechno za kutre toa e okolu 3000-4000 (bez hrana). Plus nervozi, glavobolni nespani nokji. Sepak smetam deka najdobro e kinolozi da ja vrshat ovaa rabota. Inache ciklusot im trae nekolku nedeli. Polovo zreli se po 1 I pol godina.
Пролистав на интернет и видов дека производов е всушност грчко производство а имаат претставништво во Бугарија, еве -КЛИК А овде најдов податоци адреса, телефонски броеви мејлови итн, еве -КЛИК
@Papillon.Papi јас не сакам да одгледувам кучина за продавање. Од читање по форуми и консултации со луѓе кои чуваат, разбрав дека треба барем еднаш да роди пред да ја стерилизирам, барем е пожелно. Друг ми беше муабетот, во кој период треба да ја држам „затворена дома“ бидејќи во дворот има и друго куче, а Дора излегува надвор да мочка и си играат, за да не се спарат?
Ќе роди и после ќе ѝ се отстранат матката и јајниците. И како се постигнало "подоброто" и "покорисното" кога веќе ја нема матката? И мене така ми кажуваа, но да одгледаш легло е прекомплицирана работа, така да имај го тоа во предвид. Не е само "а, ги роди, ај сега ќе пораснат како трева и ќе ги раздадам". Многу е тешко да се најде одговорен вдомувач, особено во државава каде што кучињата се сметани за предмети. Кога ќе добие, се разбира. Кучките се во циклус околу две недели, така да тој период не смееш да ја шеташ пуштена или да ја носиш по паркови за кучиња (за да не настане тепачка меѓу мажјаците). Можеш да ја пуштиш да трча во двор, но знај дека кучето надвор ќе дава сѐ од себе за да се спари со неа (кога мажјак ќе осети кучка во циклус, верувај, нема да може лесно да се оттргне од неа).
@Squirrel Кучињата вообичаено добиваат на околу 6-тиот месец, некои на 1 годинка старост. Двапати годишно добиваат, значи на секои 6 месеци и им трае околу 2 недели ко што кажа Папи. Е сега, кога ќе добие тогаш расположението и е хормона до плафона, значи ќе треба максимално да ја пазите. Најдобро е да се почека барем година ипол и тогаш веќе кучето е спремно за парење. А инаку мора многу пазење за тие 2 недели, да не ви бега па да се спари со некое улично па тука се ризик од болести шуги итн., а кога ќе се види со другото кученце во дворот припазувајте и таму оти на помлада возраст не се препорачува парење. После стерилизирај си ја, раат и вие и кучето
Околу 1200-1500. Само да те информирам дека Фурминаторот не е добар за кучиња со долго и дупло крзно (како самоједот).
Какво мислење имате за храњене на мачки со сирова храна?Конкретно за месо мислам.Чисто месо не органитакви работи. Читав на интернет има мн поборници за, ама има и против. Мене ми естрав, а нормално мојот мачор кога ќе виде живо месо збеснува ама сепак страв ми е да му дава.секогаш го проварувам. Ваше мислење?
Имам направено тема, има една слика за сирова исхрана кај мачките. Искрено, да имаш безбедни извори за месо, органи и коски, јас најмногу ти препорачувам. Мит е дека се добивало салмонела или панкреатитис. Точно е ако даваш месо кое не е за човечка употреба. Доколку земеш свежо месо и го држиш во длабоко неколку недели (ова е особено важно за рибата и свинското месо) нема од што да се грижиш зашто сите тие паразити и тении се уништени. Секако, како и со дехидратот, животното треба да биде прочистувано на секои 3 месеци. Може да се изврши природно и преку апчиња. Природно, можеш да му даваш необработени семки од тиква или зајачко крзно. Доколку сировата храна е добро избалансирана (под тоа се подразбира 80% месо, 10% коски и 10% внатрешни органи) нема за што да се грижиш и ќе добиеш здраво маче кое ќе живее многу години. Добро изблансираната рана се препознава по изметот. Ако изметот има нормално кафеава боја и е цврст, тоа е показател дека си на добар пат, ако е бел и цврст, значи треба да ја зголемиш дозата на џигерот. Ако е црн или темен, треба да се намали дозата на џигер, а ако е течен треба да се зголеми дозата на коски. Најпрепорачливо е да се почне со кокошка. Можеш да купуваш цела од маркет. Крилцата ќе ги даваш како коски, грбовите и градите е добри исто така. По неколку недели се менува на црвено месо, пр телешко, па пак по неколку недели се менува на пр на свинско. Откога ќе смениш неколку протеини можеш да му даваш папалини, сардини, лосос... Но најпрепорачливо е тоа неколку пати во неделата.
http://www.rawfedcats.org/practicalguide.htm Тука имаш убаво објаснето за сирова исхрана кај мачките.
Фала ти Папи, перодов имав многу проблеми со мачорот. Пробав со секаква храна од дехидрати, до секаква готвена храна дома за мачки ама најмн полудува по живо. Фала ти
Пробај со оваа, верувам најдобри резултати ќе имаш. Хранење со raw напоредно со лекување, најчесто дава одлични резултати. Јас почнувам сега мојата мачка да ја хранам со whole prey, иако тера веќе 8ма година без било каква болест.
Купувам мини малтезер-машко. Доколку знаете некој да продава Ве молам пишете. Не е битно педигре и титули.
`девојки пред неколку дена земав кралски пекинезер (машко). има само 4 месеци иии од вчера почнав да приметувам дека на моменти носето му е суво (колку што сум информирана тоа не е добро кај кучињата) па дали некој може да ми каже дали тоа стварно е опасно и ако да како да се врати во нормала?