Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не е страшно ако е на момент.

На mimiblack му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.332
    Допаѓања:
    17.913
    Деновиве мачето мое цело време ко да се закашлува како да има нешто во грлото како да повраќа, и сега поврати, што може да и е?

3. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Веки, пробај со медицински јаглен. Штом е само закашлување и еднаш повратило не е страшно, ако недајбоже видиш пена на уста такви работи тогаш е поалармантно и ќе морате на ветеринар. Вака ако поврати пак пробајте со јаглен апченца иситнет во водичка и ќе си дојде при себе.

4. Baba1704

Baba1704 Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2015
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    moze mu se sobrale vlakna od sto se lize pa proba da gi isfrli - nema trevicka sigurno da si po pase - taka izleguva deka pase koga dzvaka treva taka si go cisti mislam grloto od vlakna

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.578
    Допаѓања:
    43.077
    Нешто кучето ме загрижува што во последно време оди во вц дали да моча или кака сеедно, мислам дека не е баш нормално тоа па се загрижив, предходно не се случувало.Онака е добар, нормален, дали има место за паника.

6. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Луѓе морам да ве прашам, секако ќе идеме утре на ветеринар ама може некој од вас имал слично искуство па ќе ми помогне. Ова почна да ме загрижува. Пред некој ден приметив на едното око на горниот капак имаше како брунче малецко. Помина тоа за краток период ама одеднаш почна да и се дува капакот и се поду скроз. Влакненцата околу окото и испаѓаа, на долниот капак дури повеќе, како круг и се направи. Од далеку изгледа ко да и е помодрено цело око. Нема гној крв, нема ништо ама ова со опаѓањето на крзното околу очите ме загрижи и сеуште и е подуен горниот капак. Што би можело да е?

@Papillon.Papi ѕирни плиз...

Последна измена: 14 декември 2015
  7. Haritiela

Haritiela Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    222
    Moето има 9 месеци последниот пат апче против глисти прими во август значи на 5 месеци
    на колку време се примаат и половинка ли колку се дава после?

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Izvini, ne sum imala iskustvo, no kolku shto sum informirana, ne mozhe da e infekcija, taka kje bea I dvete ochi inficirani. Valjda mehanichka povreda, no I vo toa ne sum sigurna.

Se primaat na sekoi 3 meseci spored tezhinata na kucheto. Edna tabletka e za kuche od 10 kila. Isto taka mozhesh da davash svezhi semki od tikva na mesto apchinja protiv glisti. Pecheni ili soleni se opasni za zdravjeto, taka da mora da bidat svezhi.

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Oк мила, ќе видиме утре докторот што ќе ни каже, сепак фала :*

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Se nadevam ne e neshto seriozno. :hug:

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.578
    Допаѓања:
    43.077
    Луѓе моето кутре има дијареја веќе два три дена, не постојано ама кога оди во вц столицата му е течна.Онака е нормален, јаде трче, весел е, но и кива малку се мислам да не е настинат од што времето некако нагло се промени, а тој ептен е осетлив на температура, секогаш кива зимата, од време на време.Му дадов варен ориз го изеде и јаглен му дадов, не знам друго што да му дадам, на ветеринар не сум во можност сега да го однесам, мада ако мора и ако не се оправи за ден два ќе се снајдам некако.

12. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Луѓе како да ја поправам лабрадорката,се исуши кожа и коска стана? Пред недела дена не јадеше ништо ,ја носев по ветеринар рече ништо не и било,и даде само апчиња против глисти.
    Ваква стана после раѓањето на кученцата,нема апетит,ама не е да речеш во депресија,си трча си игра,од таа страна си е нормална.
    Сега гледам каснува нешто,т.е само месни продукти,храна за кучиња нејке.Ориз зеленчук ни да помириса,како и млеко и леб.
    Најбитно во моментот е да ја повратам малку оти скроз ослабе,ребрата и се гледаат.Можеби има некои витамини или нешто слично?

13. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    Јас изгледа еве кај и да е, за недела-две ќе земам персиско маче. Е сега знам дека за неа треба ептен чување, зашто имаат долго крзно и носето им е високо накај очиањата па гледам низ интернет викаат им солзеле, требало да се чистат.

Ако зимам од тие што мислам, машко ќе биде, само две машки имаат сега. Ако не ме зезнат пак од дома нешто, аман :@

Имам неколку прашања, ако некој знае да ми појасни барем дел би била многу благодарна :)

Каков шампон да се користи на персиска мачка? Знам дека немаат иста ph како нас, па мислам дека неможе ни бебешки? :?:
    Од кој шампон за мачки сте најзадоволни и од каде купувате? Исто така треба и да се чешлаат редовно, па каков чешел е најдобар?

И последно, за очињата треба нешто редовно да им се става или не?

Извинете ако ви се чинат глупи прашањава, ама стварно сакам да знам на време, за кога ќе ја земам да не експериментирам на неа :)

И ако има некој дополнителни совети, добредојдени се.

14. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Нормално е, како кај нас така и кај нив, пак му дај ориз a јагленче обавезно тоа многу помага, ќе се оправи, не се секирај не е страшно, поминува :) Имавме и ние таков случај па линекс му дадов на двапати и за брзо му помина, ко на кутре ^_^ :hai:

Требало да и стават и витаминска инекција. Уствари не, тоа отпосле иде, после апченцето за глисти. Ако нема глисти, тогаш однеси ја пак и нека и стават витаминска инекција, сигурно ќе и влијае и на апетитот, ќе каже докторот таму. И тоа не еднаш, барем 3-4 дена отприлика нека прима. Плус и малите ја исцицале, и моето беше така после пораѓајот ама брзо си дојде при себе дури и се здебели повеќе на мече личеше. Колку време има поминато од пораѓајот?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Купи пилешкo и дaј и гo негoтвенo. Јaс мoетo куче гo слaбеев сo oвa, нo дaвaв 2% oд нејзинaтa тежинa. Сo 3-4% oд тежинaтa ќе се пoпрaви. Знaчи пилешкo месo (80%) кoски (10%) и внaтрешни oргaни (10% oд кoи 5 е џигер, небитнo телешки или пилешки).

Ќе видиш резултaт и вo грaдбaтa нa кучетo и вo крзнoтo. И јaс бев скептичнa, ми изгледaше кoмплицирaнo нa пoчетoк, нo не е. Дури и пoефтинo е oд дехидрaт, a кучетo јaде 100% живoтински прoизвoди.

На MiloMalo и Marossa им се допаѓа ова.
  16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Охоо,па 3 4 месеци сигурно,знам оти слабеат после раѓањето ама мајка и одма се оправи,а оваа абер нема,сега дури е полоша од тогаш.
    Ќе пробам со пилешкото,ако нема подобрување ќе ја носам на ветеринар.
    Фала ти многу и на тебе и на @Papillon.Papi

На Papillon.Papi и MiloMalo им се допаѓа ова.
  17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Прoчитaј нештo и нa темaтa зa Raw. Јaс ти препoрaчувaм фул преј дa и дaвaш, oднoснo тoa штo ти кaжaв 80/10/10.

Зa пoпрaвaње oдличнo е и мaслинoвoтo мaслo. Стaј и еднa кaфенa лaжичкa нa пoчетoк зa дa не и дoјде нaглa прoменa. Мoжеш и живи јaјцa сo лушпите зa кaлциум, нo не ги кoмбинирaј лушпите сo кoски.

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @Marossa oвде е дoбрo oбјaснетo кaкo дa се претстaви сoрoвo нa куче.

FB_IMG_1450538943663.jpg

19. Golden Rose

Golden Rose Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    174
    Имам маченце околу 3 месеци е, доста игриво не застануваше, еве веќе два дена само повраќа, го однесовме на ветеринар одма му ставаа инекции витаминска, за против повраќање, таблета за глисти и физиолошки раствор,глукоза, и последно ветеринарот ни рече парафинско масло да дадеме. 8 Инексии прими за два дена и не е подобро, му даваме јогурт со шприц и потоа го повраќа. Што да правиме? Некој да имал вакво искуство ?:(;(

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Варен ориз и оризова вода (можете во неа да ставите паштета или да се вари пилешко заедно со оризот) или банана дај му. Може и јаглен.