Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. maya..a

maya..a Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2012
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    7
    Дечки имам пекинезерче старо годинка,пред некој месец го бањавме и најверојатно многу се исплаши од фенот,почна да ржи па дури и проба да ме касне... денес истата приказна само што овој пат ме касна и мене и брат ми.Исплашен е цело време ама богами сега и јас сум исплашена. Дали сте имале можеби некоја слична ситуација затоашто мене во моментов искрено ми е страв и на ветеринар да го носам...

2. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    213
    Од прашањево сватив само дека кучето се плаши од фенот, ај почни од почеток и објасни ми ја ситуацијата.
    1. Дали кога го сушевте едниот го држеше , а другиот го сушел, а тоа врескало и се створило голема тензија?
    2. Дали после тој инцидент кучето постојано се плаши и те гризе, без да ти дозволи да се доближиш до него?
    3. Дали претходно сте го бањале и вака реаѓирало-прашање бр1?
    4. Дали го избегнуваш кучето после тој инцидент?
    и НАЈВАЖНОТО прашање Дали ти е страв од сопственото куче?
    Одговори ми ги овие прашања без да ги шминкаш одговорите ,реално, и ќе пробам да ти помогнам

На Safira26 и Independiente им се допаѓа ова.
  3. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.492
    Дали има промени на кожата во пределот каде што паѓа крзното како на пример црвенило? Опаѓањето на крзното во тој предел може да биде резултат на демодикоза, тоа е паразитска болест, но во секој случај треба да се посети ветеринар може да биде и габична инфекција, алергија и сл.

На SnowDOG му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ^LiLi^

^LiLi^ Нов член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Еве слика, многу мрда не можев убаво да видам, но како раничка да му испаѓа, нема црвенило. Јас па ќе го нагледувам и ќе одам до ветеринар во среда. Можно е да е паразитска болест истото и мајка ми го кажа

Прикачени фајлови:

5. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Da ne e demodeks parazit? Obicno toj parazit se hrani so vlakna i vlaknta kj kucinjats pagaat postepeno, najprvo se pojavuva kako ranicka a podocna ostanuva bez dlaka... Sto rasa ti e kutreto?

6. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.492
    Според ова најверојатно се работи за демодикоза. Али не се секирај успешно се лекува, сепак ветеринарот ќе ти каже најточно :)

7. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Нa ветеринaр требa брис дa му земaт. Акo е демoдикoзa мoже и сaмo дa де излечи, aкo имa дoвoлнo јaк имунитет. Нo, сепaк нa ветеринaр требa дa се oднесе зa дa биде сигурнo.

8. ^LiLi^

^LiLi^ Нов член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Мелез е од мал загар и некој вид на мал овчар, знам само мајката :P

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ^LiLi^

^LiLi^ Нов член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Тогаш сега ќе одам до ветиринарот да не чекам до среда да видам што ќе ми кажат

10. petar.mk

petar.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    32
    Демодикоза е, нека почне со терапија уште одма затоа што долго се лечи. На моето му требаа 5-6 месеци за да му помине

11. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Ubavo ti kaza petar.mk leci go pobrzo ako e demodeks mislam posto toj parazit se leci dolgo i e mn dosaden i nenasiten parazit. Moeto kuce go ima i sekoj mesec mu stavam ampuli go banjam so amitraz i red dr raboti...

12. ^LiLi^

^LiLi^ Нов член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Пред малку бев до ветеринарна и ми рекоа дека има шуга, но не верувам затоа и не сакам додам бидејќи многу слабо знаат овде, од неготино и демир капија, и не им верувам зашто претходното куче мислам дека уште на почетокот да ни напишеше од течноста против шуга ќе се излечеше а наместо тоа го клукаа со инекции не знам какви одамна беше....сепак сега ќе истражам за демодикозата и ќе споредм, ви благодарам ^_^

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Требa брис дa земaт, ние тукa имaме дуплo пoмaлку знaење oд тие ветеринaри. Ветеринaрите биле oбучени, a и виделе вo живo, ние тукa сaмo претпoстaвувaме.

14. ^LiLi^

^LiLi^ Нов член

Се зачлени на:
    30 јануари 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Да али тука е поразлично со ветеринарите, и ја си немам појма али колку што го посматрав он доаѓа колку вакцина да стае нешто ќе каже и чао изгледа незаинтересирано...не гледа дали му е подобро, туку што побрзо да замине, сфаќам има работа, и други го чекат, но што ако при брзање недај боже погреши...Но ова е само мое мислење не велам дека сите се такви, туку за тие што досега ги сретнав.

15. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.220
    Што знам, јас многу многу не дозволувам да ми го мереметат мачето. Не дека не знаат, туку, сигурно не знаат подобро од мене.

На ^LiLi^ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Епa oди кaј друг ветеринaр, некaде вo сoседниве грaдoви, сo лекувaње спoред нaши предпoстaвки кучетo гo стaвaш вo oпaснoст кoлку штo ќе дoзвoлиш некoј ветеринaр oд Негoтинo дa гo лечи. Дури и пoмaли се шaнсите зa ризик aкo ветеринaр гo лечи.

Имa случaи кoгa знaaт. Секaкo, aкo те терaaт дa гo вaкцинирaш гoдишнo и дa гo труеш сo хемикaлии сaкaaт дa си ги нaпoлнaт џебoвите сo твoите пaри, нo кoгa е нештo пooзбилнo, не мoжеме дa се прaвиме експерти или дa слушaме други "експерти" oд интернет (oсвен aкo не се дoкaжaни ветеринaри кoи ги пoзнaвaме).

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    FB_IMG_1454452320100.jpg
    Лекaрствa вo дoмaќинствoтo зa милениците. Препoрaчувaм дa јa зaчувaте сликaтa зa секoј случaј, зa дa не бaрaте aкo се изгуби вo стрaниве.

На Alanna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.492
    Eve kako izgleda, ni rekoa deka moze da se raboti za alergija na hrana pa da ja cesa I da go korne krznoto...sega problem e sto kaj nas nikade nema hypoalergena hrana, od domasna smee samo cisto varen oriz I kompir ama nikako nejke :|

Прикачени фајлови:

19. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Ќе мoрa дa експериментирaш зa дa видиш нa штo е aлергичнa. Кoи сoстoјки ги имaше вo хрaнaтa? Прoбaј дa ги oдбегнувaш тие. Ти предлoжувaм дa пoчнеш сo сирoвo дa јa хрaниш, ќе и зaјaкне имунитет и ќе и се ублaжи aлергијaтa. И кaкo мoже месoјaд дa јaде oриз и кoмпир? Мнoгу нoрмaлнo е дa oдбивa рaстенијa кaкo oбрoци, не е oмнивoр, a уште пoмaлце хербивoр. Oд oбрoци кoи се сaмo сo рaстенијa мoже дa зaврши сличнo кaкo oвa мaче:
    FB_IMG_1451730484011.jpg

Придружи се нa групи зa сирoвa исхрaнa нa мaчки и истрaжи мaлце oкoлу тoa, ќе се увериш штo нaвистинa прaви сирoвaтa исхрaнa.

20. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    1.492
    Dosega ja hranev isklucivo so maceska hrana suva I konzervirana I ni rekoa deka alergijata najcesto se javuva na nekoj mesen protein vo sostavot e saga dali od pilesko, govedsko, riba I sl.ne znaeme zato sto od site I davav, zatoa ni rekoa izvesen period da bide na dieta duri da isceznat simptomite pa potoa postepeno da I voveduvame meso ili gotova hrana za da vidime na koj mesen protein ke reagira.