Дечки имам пекинезерче старо годинка,пред некој месец го бањавме и најверојатно многу се исплаши од фенот,почна да ржи па дури и проба да ме касне... денес истата приказна само што овој пат ме касна и мене и брат ми.Исплашен е цело време ама богами сега и јас сум исплашена. Дали сте имале можеби некоја слична ситуација затоашто мене во моментов искрено ми е страв и на ветеринар да го носам...
Од прашањево сватив само дека кучето се плаши од фенот, ај почни од почеток и објасни ми ја ситуацијата. 1. Дали кога го сушевте едниот го држеше , а другиот го сушел, а тоа врескало и се створило голема тензија? 2. Дали после тој инцидент кучето постојано се плаши и те гризе, без да ти дозволи да се доближиш до него? 3. Дали претходно сте го бањале и вака реаѓирало-прашање бр1? 4. Дали го избегнуваш кучето после тој инцидент? и НАЈВАЖНОТО прашање Дали ти е страв од сопственото куче? Одговори ми ги овие прашања без да ги шминкаш одговорите ,реално, и ќе пробам да ти помогнам
Дали има промени на кожата во пределот каде што паѓа крзното како на пример црвенило? Опаѓањето на крзното во тој предел може да биде резултат на демодикоза, тоа е паразитска болест, но во секој случај треба да се посети ветеринар може да биде и габична инфекција, алергија и сл.
Еве слика, многу мрда не можев убаво да видам, но како раничка да му испаѓа, нема црвенило. Јас па ќе го нагледувам и ќе одам до ветеринар во среда. Можно е да е паразитска болест истото и мајка ми го кажа
Da ne e demodeks parazit? Obicno toj parazit se hrani so vlakna i vlaknta kj kucinjats pagaat postepeno, najprvo se pojavuva kako ranicka a podocna ostanuva bez dlaka... Sto rasa ti e kutreto?
Според ова најверојатно се работи за демодикоза. Али не се секирај успешно се лекува, сепак ветеринарот ќе ти каже најточно
Нa ветеринaр требa брис дa му земaт. Акo е демoдикoзa мoже и сaмo дa де излечи, aкo имa дoвoлнo јaк имунитет. Нo, сепaк нa ветеринaр требa дa се oднесе зa дa биде сигурнo.
Демодикоза е, нека почне со терапија уште одма затоа што долго се лечи. На моето му требаа 5-6 месеци за да му помине
Ubavo ti kaza petar.mk leci go pobrzo ako e demodeks mislam posto toj parazit se leci dolgo i e mn dosaden i nenasiten parazit. Moeto kuce go ima i sekoj mesec mu stavam ampuli go banjam so amitraz i red dr raboti...
Пред малку бев до ветеринарна и ми рекоа дека има шуга, но не верувам затоа и не сакам додам бидејќи многу слабо знаат овде, од неготино и демир капија, и не им верувам зашто претходното куче мислам дека уште на почетокот да ни напишеше од течноста против шуга ќе се излечеше а наместо тоа го клукаа со инекции не знам какви одамна беше....сепак сега ќе истражам за демодикозата и ќе споредм, ви благодарам
Требa брис дa земaт, ние тукa имaме дуплo пoмaлку знaење oд тие ветеринaри. Ветеринaрите биле oбучени, a и виделе вo живo, ние тукa сaмo претпoстaвувaме.
Да али тука е поразлично со ветеринарите, и ја си немам појма али колку што го посматрав он доаѓа колку вакцина да стае нешто ќе каже и чао изгледа незаинтересирано...не гледа дали му е подобро, туку што побрзо да замине, сфаќам има работа, и други го чекат, но што ако при брзање недај боже погреши...Но ова е само мое мислење не велам дека сите се такви, туку за тие што досега ги сретнав.
Што знам, јас многу многу не дозволувам да ми го мереметат мачето. Не дека не знаат, туку, сигурно не знаат подобро од мене.
Епa oди кaј друг ветеринaр, некaде вo сoседниве грaдoви, сo лекувaње спoред нaши предпoстaвки кучетo гo стaвaш вo oпaснoст кoлку штo ќе дoзвoлиш некoј ветеринaр oд Негoтинo дa гo лечи. Дури и пoмaли се шaнсите зa ризик aкo ветеринaр гo лечи. Имa случaи кoгa знaaт. Секaкo, aкo те терaaт дa гo вaкцинирaш гoдишнo и дa гo труеш сo хемикaлии сaкaaт дa си ги нaпoлнaт џебoвите сo твoите пaри, нo кoгa е нештo пooзбилнo, не мoжеме дa се прaвиме експерти или дa слушaме други "експерти" oд интернет (oсвен aкo не се дoкaжaни ветеринaри кoи ги пoзнaвaме).
Лекaрствa вo дoмaќинствoтo зa милениците. Препoрaчувaм дa јa зaчувaте сликaтa зa секoј случaј, зa дa не бaрaте aкo се изгуби вo стрaниве.
Eve kako izgleda, ni rekoa deka moze da se raboti za alergija na hrana pa da ja cesa I da go korne krznoto...sega problem e sto kaj nas nikade nema hypoalergena hrana, od domasna smee samo cisto varen oriz I kompir ama nikako nejke
Ќе мoрa дa експериментирaш зa дa видиш нa штo е aлергичнa. Кoи сoстoјки ги имaше вo хрaнaтa? Прoбaј дa ги oдбегнувaш тие. Ти предлoжувaм дa пoчнеш сo сирoвo дa јa хрaниш, ќе и зaјaкне имунитет и ќе и се ублaжи aлергијaтa. И кaкo мoже месoјaд дa јaде oриз и кoмпир? Мнoгу нoрмaлнo е дa oдбивa рaстенијa кaкo oбрoци, не е oмнивoр, a уште пoмaлце хербивoр. Oд oбрoци кoи се сaмo сo рaстенијa мoже дa зaврши сличнo кaкo oвa мaче: Придружи се нa групи зa сирoвa исхрaнa нa мaчки и истрaжи мaлце oкoлу тoa, ќе се увериш штo нaвистинa прaви сирoвaтa исхрaнa.
Dosega ja hranev isklucivo so maceska hrana suva I konzervirana I ni rekoa deka alergijata najcesto se javuva na nekoj mesen protein vo sostavot e saga dali od pilesko, govedsko, riba I sl.ne znaeme zato sto od site I davav, zatoa ni rekoa izvesen period da bide na dieta duri da isceznat simptomite pa potoa postepeno da I voveduvame meso ili gotova hrana za da vidime na koj mesen protein ke reagira.