Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Не знам како да ти помогнам освен да ти кажам да посетиш ветеринар. Ти пишувам само да ти кажам дека многу ми е жал. Му посакувам на мачето најбрзо закрепнување.

На kim.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. babylove90

babylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    43
    znaci mi ide da zemam i da utepam covek...frstam od lutina,bes pa i omraza...inaku imam pit bulce,skoro 3 meseci,go zemavme od sestra na eden drugar...kucencevo go cuvale doma,so 2 mali deca,konstantno go tepale,go maltretirale,zgora na se go zemavme na otprilika 2,5 meseci i niedna vakcina ne mu stavile a trebalo za toj period da stavat 2,baska kucenceto koski i koza,mislam tolku li ke te osiromasi da mu dades da jade 2-3 pati na den?kolku mu treba na malo kuce da jade sto ne si vo moznost da go hranis?ebati lugjeto glupi...izvinete vaka na izraz ama se nerviram...kapak na se e toa sto NE MU DALE ni ampula protiv glisti...kako moze nekoj da cuva doma kuce so 2 deca a ne procisteno od paraziti?vcera primetiv deka stomaceto mu e mn podueno i tvrdo no aj si rekov od jadenjeto e,koga denes stanuvam i mu nosam za jadenje i sto da vidam-stomaceto pak takvo i odma mi svetna mene kolku e saat...se javuvam kaj drugarov i mu velam da ja prasa sestra mu dali mu dale nesto protiv paraziti i odma da mi se javi i koga mi se javi pogodete sto?sledese sok!kuceto neprocisteno...kako prvo mu go stavila zdravjeto na kocka,kako vtoro zdravjeto na nejzinite a i najvazno na moeto dete go stavila na kocka...zosto ne ni kazale nisto ne mi e jasno...aj sto ne prevzemale nisto za kucenceto ok,sekakvi lugje ima ama da ti kaze barem da znaes na sto si,da znaes kako i na sto da reagiras...ama i jas glupava,nz zosto ne prasav,mozebi si pretpostavuvav deka e normalno na taa vozrast da e procisteno a i cim zenata go cuvala doma si ocekuvav deka mu dala ampula...samo molam Boga se da bide ok do utre koga ke se vrati soprugot od rabota,bidejki do togas moram da cekam da donese ampula...ima da padne dobro kakanje na glisti bidejki stomaceto mu e ogromno,edvaj se dvizi,odi kako nakostresena macka,srekja ne go boli bidejki go masiram i sedi mirno,duri uziva...kazete mi dali mozam uste nesto da napravam do utre za da mu bide podobro ili samo da cekam na ampulata?

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kim.k

kim.k Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    14.467
    Еве сега сабајле ќе го однесам, синоќа се јавив беа затворени и ми рекоа денес накај 9 да го однесам.
    Се си мислам да не се удрило, по малце јадеше и баш ми беше чудно. А синоќа кога ја приметив одма тркнав и и земав и течна храна, за полесно да јаде и одма ја изеде.
    Душичка гладна била, тврдата тешко и било да ја изеде, може ја болело :(
    Си викам дај боже да е удрено, знае некогаш да трча и да се мавне негде. Да не е нешто по сериозно..

4. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    .
    Мaлa пoпрaвкa: aмпулa е тубa/шише сo кaпки штo се нaнесувaaт нa врaтoт нa кучетo/се рaствaрaaт вo вoдa зa кучетo дa се зaштити oд нaдвoрешни (пo негoкaш и внaтрешни пaрaзити)/дa се исчисти сaмo oд нaдвoрешни пaрaзити. Прoтив глисти е aпчетo, штo сaмo ги ЧИСТИ глистите, нo не штити oд нив. Кaкo и дa е, јaс не прoчистувaв секoј месец, кaкo штo ми беше кaжaнo, туку сaмo кoгa ќе имa прoменa и пoтребa (течен зелен измет, нaдуенoст). Сегa сменив нa целoснo прирoднa исхрaнa, целoснo прирoднa грижa и ги тргнaв вaкцините и aпчињaтa. Јa прoчистувaм сo лук (мoрa дa се дaвa вo oдредени кoличини) и непрерaбoтени семки oд тиквa (знaчи непечени и без грaм сoл). Вaкцините гo згoлемувaaт џебoт нa ветеринaрите, a здрaвјетo нa кучињaтa гo стaвaaт нa кoнец. Мнoгу кучињa умирaле oд нив или имaле епилептични нaпaди. Имунитетoт нa кучињaтa се грaди сo прaвилнa исхрaнa (пoд oвa не мислaм нa дехидрaт или билo кoјa кучешкa хрaнa), нo aкo не мoжеш тoa дa му гo oвoзмoжиш, единствен избoр ти се вaкциниве (кoи требa дa се дaвaaт нa секoи 3 гoдини мaксимум ). Пoрaнo вaкциниве зa свети ги сметaв, нo oд кoгa пoчнaв дa гледaм кoлку пoплaки имa oд нив, кoлку кучињa стрaдaле и умирaле oд нив, a кoлку кучињa живееле среќни 20 гoдини БЕЗ нив, сменив мислење.

Не сум нoселa куче штo билo невaкцинирaнo претхoднo нa вaкцинaцијa, тaкa дa не мoжaм дa ти кaжaм кaкo ќе биде вaкцинирaнo кучетo. Зa тoa ќе знaе ветеринaрoт.

5. huskyownerka

huskyownerka Активен член

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Devojki imam gooolem problem.izvinete za lat. Imam 2 mesecno kutre koe go vakciniravme vo petokot. Sabotata i nedelata bese super veselo si trcase si igrase jadese. Sabajleto stanuvam nejkese da jade do vecerta jadese ama povrati. U vtornik otidovme na vet. Ni kazaa deka ima paroviroza. Dali ste imale iskustvo so toa i kako ste go izlecile. Veterinarot mi rece so infuzii i koa ke pocne da jade znaci izlecen e a vo tekot na lekuvanjeto da sum mu davala orizova voda i supa so spric. Drugar moj vika negovoto pak koe ne go lecese toj veterinar ne mu daval da jade nisto... sto da pravam eve veke ja primi infuzijata cetvrti pat.. pocna da pie voda malku

6. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Devojki imam gooolem problem.izvinete za lat. Imam 2 mesecno kutre koe go vakciniravme vo petokot. Sabotata i nedelata bese super veselo si trcase si igrase jadese. Sabajleto stanuvam nejkese da jade do vecerta jadese ama povrati. U vtornik otidovme na vet. Ni kazaa deka ima paroviroza. Dali ste imale iskustvo so toa i kako ste go izlecile. Veterinarot mi rece so infuzii i koa ke pocne da jade znaci izlecen e a vo tekot na lekuvanjeto da sum mu davala orizova voda i supa so spric. Drugar moj vika negovoto pak koe ne go lecese toj veterinar ne mu daval da jade nisto... sto da pravam eve veke ja primi infuzijata cetvrti pat.. pocna da pie voda malku

7. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
  8. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Што симптоми има кучето за да ти даде диагноза парво, сепак парвото да не те плашам ама спреми се за најлошото, ако се работи за парво вирус кој го фаќаат мали кученца најчесто може и смртоносен да биде,но има и можност да преживее, се зависно од кучето, се пренесува од куче на куче или од измет од инфицирно куче, може да ми кажеш дали го имаш надвор шетано и од каде си? Ако кучето повраќа се што му даваш не му давај храна и вода, си добива тоа со инфузијата, колку пати на ден прима инфузија?
    Кај кој вет го носиш?

9. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Jas sum od stip .. da seta go nadvor ama nemase kontakt so drugo kuce ili mace. Ne ne veke ne povrakja vodata ja prifakja

10. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Inaku imase proliv so krv, povrakjase i bese nogu iznemosten i sega e.. prima dva pati na den

11. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Изолирај го кучето да нема контакт со друго животно, пази го постојано, и надевај се дека ќе се подобри со парвото никогаш не се знае, се надевам дека ќе се подобри, на луге не се пренесува вирусот ама можеш да го пренесеш на други кучиња преку облека и раце, внимавај.
    Очекувај ова да биде подолг процес 2-3 недели, и после уште толку карантин, по заздравување сите играчки со кои си играло фрлање. Срце ај нека му биде подобро :(:(

12. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Ne znam dali da mu davam vodicka koga mi bara ili ne... veterinarot vika dobro e ako bara voda i ako bara hrana

13. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Давај му вода ако бара и храна, само доколку ја поврати прави некои 6-8 саати пауза па ако бара пак дај му.

14. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Otkako pocna so infuzii nema povrateno

На SnowDOG му/ѝ се допаѓа ова.
  15. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    А кај кој вет го носиш? И од кој човек ти е земено кучето?

16. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Давај му храна во многу мали количини

17. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Sea za sea samo orizova voda mu davam

На SnowDOG му/ѝ се допаѓа ова.
  18. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Како да знам дека кучето ми е оздравено од парво

19. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Што му е сега на кучето, подобро е или полошо?

20. huskyownerka

Се зачлени на:
    12 април 2015
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    6
    Stana od kukickata se proseta mu dadov dva sprica voda si ja prifati. Se proseta niz dvor i si legna pak.. valjda ke prezivee.