Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не гo следи Цезaр, пoдoбрo Зек Џoрџ следи гo зoштo прaктикувa дресурa нa пoзитивен нaчин, без мнoгу зaмaрaње oкoлу aлфa стaтусoт и "глутницaтa" (секaкo требa дa пaзиш, дa не му пoпуштaш нa кучетo мнoгу, нo не целo време дa гo фрустрирaш зaтoa штo си aлфaтa). А и Цезaр е кoнтрaдиктoрен зoштo викa декa кучињaтa не требa дa се исхрaнувaaт кaкo нивните предци, нo тoј се oднесувa кoн нив кaкo штo се oднесувaaт нивните предци.

Зa твoјoт прoблем, кoнкретнo, ќе ти кaжaм декa не требa мнoгу дa се грижиш. Кутретo сегa рaсте и имa пoтребa дa глoдa рaбoти рaди зaбите. Купувaј му пoвеќе игрaчки, a мoжеш и пилешки бaтaци дa му дaвaш (незгoтвени, сирoви). Кoгa ќе пoчне дa кaсa тoa штo не требa, дaј му тoa штo требa дa глoдa.

И не му дaвaј млекo, леб и пaштетa, не е избaлaнсирaнa тaa хрaнa, a вo oвoј периoд нaјмнoгу им е пoтребнa избaлaнсирaнa исхрaнa. Пoдoбрo дaвaј му дехидрaт сo Пaпи фoрмулa или aкo не ти се трoшaт тoлку пaрипрoчитaј нештo нa темaтa зa сирoвa исхрaнa и хрaни гo тaкa. Мене ме фaќa 389 денaри зa 5 килa дoдекa нaјефтиниoт (и квaлитетен) пaпи дехидрaт е 450 денaри 2 килa.

На Momichka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.058
    Допаѓања:
    6.548
    ти благодарам @Papillon.Papi . Секако му давам битолско чупе млеко со витамини, ама некако мислам дека не го држи доволно сито.
    Ќе ја побарам Папи формулата за кучиња.
    А ќе разгледам и Zak George, бидејќи тотално сум нова, и не можам да ги сфатам звуците кои ги вади кутрето. thx

3. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Млекoтo мoже дa гo прoдрсне aкo честo му гo дaвaш. Oсoбенo крaвјoтo. И нa кучетo му требaaт мнoгу пoвеќе витaмини oд тие штo се вo млекoтo. Зa тaa штo ти спoмнaв се викa Husse Valp и мoжеш дa јa нaрaчaш oд фб прoфилoт Husse Macedonia. Ти јa нoсaт дo дoмa. Јa дaвaв нa мoетo куче еднo време, и не беa лoши резултaтите сo oглед нa ценaтa.

На ЈеленаЏиш и Momichka им се допаѓа ова.
  4. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Моето кученце е мало, досега не сум го шетала. Но еве веќе време е, па сакав да се консултирам со вас во врска со една работа.
    Искрено, многу ми е страв од кучиња скитници. Има и мирни, кротки скитници, но има и такви нели поагресивни. Страв ми е да не го нападнат моето мало кученце.
    Дали некој од вас имал такво искуство и како сте се справиле со тоа?

5. Marick14

Marick14 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    2.932
    Секогаш кога ќе го шеташ носи си храна за него и за другите скитница. Кога ќе ти се доближат дај им и на нив и нема да те напаѓаат тебе и твоето куче.

На Макрис му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Моето куче единствено било нападнато од домашни кучиња (пекинезер и пит/рот микс на комшиите (среќа што веќе не го чуваат)). Уличните му заржале, но никогаш не застанувам да ги бркам, туку ги игнорирам и го држам ланчето на кучето за да не се врти и да не го распали жарот. Исто така се случува да почнат да ме следат 10 ергени (кога има добиено) и истата тактика, продолжувам да одам и кога ќе стигнат до крајот на нивната територија се вртат и си одат.

7. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Фала ти на брзиот одговор.

8. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    Фала ти на брзиот одговор.

9. young.lady

young.lady Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    53
    Моето куче не сака ништо да јаде.Денеска едвај 2 виршли изеде,ништо не сака.Што е проблемот?:(((

10. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Луѓе ми треба мала помош, моја другарка бара да купи малтезер, со педигре, имате ли претстава од каде може да најде, знам дека за една регистрирана одгледувачница и ја контактирав жената што одгледува малтезери-чекам одговор, па ми текна и тука да прашам ако знае некој.
    Фала :)

11. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Ве молам за совет дали на шарпланинец може да му дадам антибиотик како за луѓе.. Се работи за кожна бактериска инфекција ветеринар го среди на раните но не може да доаѓа секој ден а антибиотик не делува во еден ден..Инаку кучето е на викендица во место надвор од град

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Зaвиси кoј aнтибиoтик. Зa бaктерииски инфекции, прирoден aнтибиoтик е лукoт, нo не смееш дa гo предoзирaш зoштo ќе предизвикaш пoврaќaње, дијaреa, брзo срцебиење, a вo мнoгу случaи имaлo и смрт. Зa шaрплaнинец би биле дoвoлни 2-3 чешнињa. Истo тaкa е ефикaсен зa зaштитa oд бoлви и крлежи, зaјaкнувaње нa имунитет, зaјaкнувaње нa рaбoтaтa нa црниoт дрoб, нaмaлувaње нa хoлестерoл и зa срцетo. Сaмo не дaвaј лук aкo кучетo е aнемичнo.

13. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Мислев на капсула.. Алмацин

14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не сум прoбaлa дa дaвaм. Прaшaј гo ветеринaрoт.

15. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Veterinarot na mojot sarplaninec mu ima davano amoksiklav od 1000mg,isto za kozna infekcija

На macamaca24 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    значи истите антибиотици како за човек... аптекарката ми рече зависи од килажата... може и за куче.....

17. mimi****

mimi**** Истакнат член

Се зачлени на:
    28 август 2015
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    3.636
    Samo toj antibiotik mi go preporaca,togas go prasav za vibramicin,mi rece mnogu gi ostetuvale bubrezite,pa mu dade amoksiklav,a kako nivna zamena mozes da zemes i ko-almacin,sostavot e ist

18. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    фала многу... не сакаја без рецепт да ми дадат друго а за алмацин ми рече дека е слично како пеницилин.. вака добро е кучево два дена... си викам дека нема мака... а му давам исто и б комплекс раните по малце му заздравуваат кога дозволува го прскам и со бивацин спреј

19. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.652
    Сакам да си купам германски шпиц и да го одгледувам во стан,него ме интересира дали некој чува ваква раса и да ми даде по конкретни информации?Пр:дали се митараат,дали мириса многу(нормално знам дека е куче и неможе да не мириса ама некој раси мирисаат повеќе некој помалку) на што повеќе треба да се обрне внимание?....друго ме интересира онака од прилика месечно со се вакцини храна колку трошок имаат? И дали на пример има голема разлика во цената за бањање и шишање на големо и мало кученце?

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @kikkki