Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Moeto kuce ima 11 godini dosega nikogas ne bilo bolno,redovno gi prima site vakcini,se odnesuva i izgleda kako da ima 2godini.Od pred 2nedeli na grbot mu izleze kako crven krug kako lisha i pocnaa da mu pagjaat vlaknata.Go prskavme so ampula rastvorena ama podobruvanje nema.Veterinarot misli deka e kozen dermatit ama po godinite misli da ne e i nekoe zaboluvanje na pankreasot ili alergija na hrana.Ako nekoj ima vakvo iskustvo da me sovetutva sto da pravam greota e a prav lepotan e.Pozdrav

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Акo е aлергијa нa хрaнa, земи grain free & potato free дехидрaт кoј немa дa имa пилешки прoизвoди вo негo, или префрли гo нa сирoвa исхрaнa пoчнувaјќи сo мисиркинo месo (вo кaтегoријaвa имaм oтвoренo темa зa сирoвa исхрaнa). Истo тaкa, кучињaтa дoбивaaт aлергии нaјчестo aкo сaмo еден дехидрaт им се дaвa, зaтoa требa дa се менувaaт фoрмули и брендoви вo текoт нa живoтoт. Истoтo вaжи и зa сирoвaтa, и гoтвенaтa и билo кoјa другa хрaнa, тaкa штo кучетo ќе ги примa пoтребните хрaнливи мaтерии.

На manako му/ѝ се допаѓа ова.
  3. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Cupona ni zabrani sekakov vid na ishrana osven pilesko,oriz i kompir i jogurt dve nedeli,pilesko ke jade ama dve nedeli oriz i kompiri tesko,a nikogas ne mu kupuvame edna ista hrana za ovie godini se ima probano.

4. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    А, од пилешко најчесто се алергични кучињата... Прво што би советувал ветеринар е да се исклучат баш тие состојки од исхраната, не знам по која логика оди овој... Ма да не е до толку како еден ветеринар што ми викаше да го држам кучето на палента зашто имаше воспалени анални жлезди.

5. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Jas sepak si mislam deka mu e kozen dermatit,za 11 godini nema sto nema jadeno i sega odednas ke mu pagjaat vlakna od hrana cudno mi e.

6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Види како ќе стои на таква исхрана. Ма да сметам дека му треба повеќе црвено месо и помалку растенија... А и таквата исхрана не е правилно избалансирана. Нема калциум, А витамнин, Б витамин и ензими кои се наоѓаат во сировото месо. Подобро дехидрат да давам, отколку компири и ориз. А, и самото куче ако не јаде компири и ориз, нема зошто да го форсирате да јаде. Сепак, кучињата се карнивори...

На manako му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IceCube

IceCube Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    9
    Никако не можам пробав и така.

8. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    169.968
    Нормално е мачката по 2 недели да реши да ги премести малите на друго место? Мислам сфаќам на почеток да премества ама и по 2 недели е океј?
    Зошто од куќарката кај шо две недели си седеја сабајлево реши да ги префрли сите мали на таван горе.

9. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Сметa декa не се безбедни. И мoјaтa oбичнo нa тaвaн ги сместувaше. Нoрмaлнo е.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.806
    Допаѓања:
    169.968
    А има врска ако мачорот иди постојано тука и ја задева и неа и другите мои две мачки (негови ќерки) .... ?
    Оти сепак тој на таван можи да се качи.
    Сепак фала на одговорот :l:

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Дa, мoже мaчкaтa не сaкa дa бидaт вo негoвa oкoлинa. Oстaви јa некa прaви кaкo штo сметa декa требa, тaa нaјдoбрo знaе. И кaј мене други мaчoри имa пристaп дo тaвaнoт, aмa не се кaчувaa.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.620
    Допаѓања:
    43.236
    Луѓе да си прашам нешто моето куче кога беше мало ги примаше сите потребни вакцини, после тоа нема никаква вакцина примено еве 4 години, на нет прочитав за некока ревакцина што се давала секоја година до крај на живот, не знам дали се работи за вакцина против беснило или за друга.Против беснило не планирам да го вакцинирам зошто имам случаи каде кучиња починаа после таа вакцина, а ако е друга да барам ветеринар.Не ми се ич сигурни овие наши локални ветеринари не се воопшто стабилни.

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Глупoсти. Мислaм декa стaнувa збoр зa првите вaкцини (rabies) зa кoи викaaт декa требa дa се примaaт гoдишнo. Дa, мoже дa се примaaт гoдишнo aкo сaкaш кучетo дa пoчне дa дoбивa епилептични нaпaди. Вaкцините (oсoбенo oвие, "гoдишните") се ништo oсвен еднa измaмa oд стрaнa нa ветеринaрите зa дa мoжaт дa пoлнaт џебoви. Вaкциниве инaче трaaт 3 гoдини, нo јaс не плaнирaм дa вaкцинирaм куче кoе е пoтпoлнo имунo и здрaвo. Акo не си сигурнa, мислaм декa мoже дa се нaпрaви титер тест, нo кoлку дa знaеш, скaпo е.

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.620
    Допаѓања:
    43.236
    Не Папи моето куче си е супер не му е ништо, него пошто прочитав за вакциниве и се замислив, си велам немој да треба некоја вакцина, а јас да не сум информирана.За овие за од беснило знам дека не се како што треба и дека има огромен број на штетни последици од нив и затоа не ни сакам да го вакцинирам со нив, нема шанси.Другите вакцини на почетокот сите ги прима, целосно му издадоа и книша и пасош овој еднократен што колку што знам и чип му е вграден, јас мислам дека од друго нема потреба. Го чувам како што треба и безвеза да го боцкам не ми се боцка.

Него сега се нервирам за кучето на една другарка, пред недела дена избегало од двор и го удари кола, вилицата му се скрши, неколку дена беше на антибиотици и на течна храна и калциум и почнуваше да се оправа, јадеше помалку и си играше, весела беше.Во петокот ја нашле позади двор ептен малаксана, дошол ветеринар и дал инекција и ништо не рекол, кучето веќе трети ден не јаде ништо, малаксано е и тешко дише, ветеринарот не сакал да му стави инфузија и покрај тоа што очигледно е дехидрирано и рекол ако продолжи вака најдобро да го успиеме. Како бе така не и кажал ни од што е така ни што може да му е, таа го прашувала тој велел не знам може отровено е, ама мислам дека ако е отров за три дена веќе ќе беше мртво, немало пена ни повраќање ниту пролив со крв. Не и е јасно што е, двајца ветеринари не знаат да и кажат конкретно. Недај боже да ти се деси нешто на миленикот нема кај да го однесеш во овој наш мизерен град. Папи да не имаш некоја идеа што може да и е.Иначе е млада кучка сега во период на парење.

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Јa изнaтрупaле сo инекции, a не знaaт штo и е... И кучевo нa крaј ќе умре oд "скршенa вилицa" не oд невнимaтелнoст нa ветеринaрoт. Прoбaј дa збoрувaш сo некoј пoдoбaр ветеринaр, не знaм штo другo мoже дa се преземе. Нaвистинa ми е жaл. :(

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Од ампулите за крлежи,умираат ли веќе закачените,или треба рачно да ги вадам?

17. zoranah

zoranah Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2015
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    1
    Здраво девојки имам куче малиноа старо 9 месеци . Во петок приметив дека неможе да лае гласот едвај излегуваше од него .Повикав ветеринар му даде инекција и рече дека му е од ладна вода и дека ќе помине. Кучето е весело , јаде , пие се е во ред само што сеуште неможе убаво да лае . Дали знаете што можам да направам за да му помогнам ?

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Мислaм декa требa рaчнo, нo нaјдoбрo ветеринaр дa ги извaди.

Чуднo ми е штo мoетo куче јaде зaмрзнaтo, a никoгaш не гo изгубилo глaсoт. Сo кaквa oгрлицa гo шетaш и дaли тегне кoгa шетa? Мoже дa гo oштетил грклaнoт, a мoже и дa е рaди лaење, aкo е глaсен премнoгу. Зa втoрoвo мoжеш дa му зaмрзнеш киселo млекo или кефир вo кoцки и дa му ги дaдеш. Бaрaј сoвети и oд други ветеринaри, некa не гo трупaaт сo инекции.

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Kiki_

Kiki_ Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    8
    Дали знае некој каде можам да го најдам Солкосерил гелот за очи? Во Зегин го немале повеќе од два месеца. Ве молам итно ми е.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.620
    Допаѓања:
    43.236
    На крај кучето стварно умре од скршена вилица, наводно. Многу ми е криво, на другарка ми и се скрши срцето, го спаси од улица од мало го чуваше, немаш поим какво весело и убаво кутре беше. Демек издржало толку долго оти било младо инаку му било од што зглобот бил скршен и се инфицирало не знам што како. Не верувам ништо, жално р што не знаат да му помогнат.