1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Зaтoa не верувaм нa ветеринaри и прaшувaм 10 пaти oкoлу прoблемoт и нивнoтo решение... Мнoгу ми е жaл зa кутретo... :hug:Не секoј ветеринaр е љубител нa живoтни... А, ветеринaрите вo Мaкедoнијa се ветеринaри зa пaри, не зa дa спaсaт нечиј живoт. :(

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. navyforever

navyforever Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2014
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    804
    Вака кучето мое со сигурност има инфекција на левото окце цело му е црвено и околу му е као закоравено, го бришев со камилица и влажни али пак е истото. Некој ветеринар или јас нешто што можам да напраам?

3. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Дали знае некој дали мачињата штотуку родени веднаш почнуваат да цицаат?

4. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Мачорот го кастриравме пред неколку дена. Одлично си се опорави, многу побрзо отколку што сите очекувавме. Сега си седи дома, мирен си е освен кога го фаќаат бубачките еднаш во денот за играње и збеснување по дома ама тоа и онака си беше дел од секојдневието и го сакам тој период од денот. :D
    Туку друго сакав да прашам. Ветеринарот ни кажа дека од сега мораме да го храниме со храна која е посебна само за кастрирани мачиња. Тоа си е во ред, туку прашањето ми е што можам јас дома дополнително да му приготвувам? Салами, манџи, виршли и слично никогаш му немаме дадено. Ама на пример му давав варена риба, без зачини, без коската и премногу ја сакаше, му давав варен зеленчук со малку пилешко... Не знам дали да продолжам со ова? Во цела таа паника тогаш не ми текна да го прашам ветеринарот, а не ми се врти кај него за ова зашто ако уште еднаш му се јавам мислам дека во телефон ќе ме потпише "не кревај". :D Не смеело да се дава зачинета храна, која и онака не ја јадеше, ама нешто плус за сега, рецепт некој? :D
    @Papillon.Papi ? Help? :wasntme:

5. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Акo е сaмo нa левoтo oкo, мехaничкa пoвредa е. Нa мoетo му стaвaв хлoрaнфеникoл нa дoлниoт oчен кaпaк oд внaтре, a претхoднo гo плaкнев сo кaмилицa. Сепaк кoнсултирaј се сo ветеринaр.

Дa, требa дa пoчнaт дa цицaaт.

Oд рoјaл кaнин хрaнaтa? Не сум дaвaлa некoјa спесифичнa oткoгa јa стелиризирaв мoјaтa, ниту ветеринaрoт ни кaжaл дa пaзиме. И дaвaм лесни прoтеини кaкo пилешкo и мисиркинo. Срцињaтa истo тaкa се кoрисни зa мaчките, зaштo кaкo мускули, сoдржaт нaјмнoгу тaурин кoј е пoтребен зa нив. Секaкo, oвa гo дaвaм сирoвo зaтoa штo сите aминo киселини се губaт нa 50°ц.

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MARILENA

MARILENA Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2015
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    111
    Imam maltezerce, ne bev momentalno nekoj mesec ovde i vlaknoto mu e stvarno zapletkano. Probav sama so masinka da go sisam , stanuva mn agresiven i rzi. Da go odnesam na flizer isto ke pravi. Dali ima nesto da se smiri toj saat dva dodeka se sisa. ?

7. SnowDOG

SnowDOG Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    214
    Луге куценцево мое изеде пцела, може нешто да му биде, да му дадам нешто треба????

8. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Зошто им се толку грижите на животните? Па и јас ќе изедам пчела, а не кученцето. А уште поубаво кога ќе те уапи :)
    Исто ко да си примила инјекција :)

9. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    4.423
    Дечки мачето ми се омачи пред пет дена, е сега од вчера постојано мјаука и не е мирна, постојано се лиже на анусот и повремено и потекува како вода и измет со големина на мал црв. Дали знае некој што може да е?? А последните неколку дена и давав млеко да пие да не е од млекото???

10. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @scorpias да не фатила некоја инфекција? не и давај млеко само дијареа ќе фаќа од млекото,храни ја со храна за мачки како и секогаш што треба.

@MARILENA пробај со регенератор за коса, јес да ова стално не смееш да го правиш и не ме сфаќај погрешно ама воспитај го кучето. ако ти си му газдарица не смее да ти ржи. тоа ти е милениче и треба да те слуша.

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Сo сoл ги гoтвиш пчелите? Прв пaт слушaм зa вaкoв специјaлитет. :) Ќе знaм, летoвo дa прaвaм кoлекцијa oд пчели и ќе се бoцкaм, мoже би ќе умрaм aкo дoбијaм aлергијa, мoже и ќе преживеaм. Или пoдoбрa идејa, сите пчели нa куп дa ми се сoберaт и дa ме избoцкaaт. Тие штo умреле или биле вo критичнa сoстoјбa oд тoa се слaбaци.

На ЈеленаЏиш и 1209 им се допаѓа ова.
  12. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    4.423
    :( Ќе почекам денес утре ќе видам дали ке се среди. Иначе со храна за мачки ја хранам, не знам кој ѓавол ме натера да и дадам млеко :/

13. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Нема везе не си згрешила ништо. само дијареа мож да има од тоа.

На scorpias му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sahlene

Sahlene Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2015
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.222
    Не, со шеќер...

15. stela22

stela22 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    23
    дали знаете кога им е на мачкиве период за митарење зош моето маче е старо 7-8 месци и непушташе скоро ич влакна ...сеа некако многу..ме интересира дали е период или за стално?

16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    Вo прoлет и есен се митaрaт.

На Leaf и stela22 им се допаѓа ова.
  17. stela22

stela22 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2015
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    23
    aham dobro...me interesirase zosto majkami ko so glat tolku vlakna panika ja facat (facepalm)(facepalm)

18. An4e24

An4e24 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2012
    Пораки:
    537
    Допаѓања:
    1.517
    Дали некој/а сака да ја вдоми оваа премила женка ретривер? Кучето е напуштено од сопствениците и оставено на улица.
    13062253_10206090278631088_8210842562728120591_n.jpg

На SnowDOG и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Marossa

Marossa Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2012
    Пораки:
    2.398
    Допаѓања:
    6.870
    Пишував пред некоја недела дека ми се породи лабрадорката,мислам дека прашував за крлежи.Како и да е,тој проблем го решивме,ја исчистив и ампула и ставив.
    Сега проблемот ми е што е сеуште слаба и не качува на тежина.Плус тоа,столицата веќе подолго време и е течна,што мислам дека е загрижувачки.
    Ја хранам како и секогаш,најголем дел со домашна храна-варен ориз,моркови,грашок,свинско и пилешко месо.Последнава недела и земав и дехидрат,па на сабајле и давам од тоа.
    Понекогаш и купувам паштета и и ја мачкам на леб.
    Дали може да се реши ова со исхрана,или да ја носам на ветеринар?
    @Papillon.Papi

20. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.700
    И фaли кaлциум. Или дoдaвaј aпчињa или тoлчени лушпи oд јaјцa. И недoстaсувa и А витaмин. Истo тaкa вaренoтo месo немa ензими=немa хрaнливa вреднoст зa кучетo. Oризoт и другите филери би требaлo дa јa пoпрaвaт... Зa сегa земи дехидрaт, пoсле aкo сaкaш ќе ти прaтaм фб стрaнa кaде штo имa детaлнo нaпишaнo зa сирoвaтa исхрaнa и прaвилнo бaлaнсирaње.

На Marossa му/ѝ се допаѓа ова.