Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Jas 1200 plativ, ali mozhda za 4 godini se izmenilo.

На Capricorn96 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Hija.de.la.luna

Hija.de.la.luna Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    51
    За 2 месечно маче подобро е ампула или ремче за против болви?

3. Plumeria

Plumeria Нов член

Се зачлени на:
    29 мај 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Претходно пишав во темата: ,,Подарување миленици" но се ми се чини дека веќе одамна никој не објавува на истата па затоа се решив да пишам тука бидејќи не најдов друга соодветна тема.
    Го подарувам ова прекрасно мало маче. Старо е 3 месеци, ќе го добиете избањато и прочистено од внатрешни паразити. Доколку има некој заинтересиран нека ми пише во ЛП.
    . 1.jpg 2.jpg 3.jpg

На An4e24 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Capricorn96

Capricorn96 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    410
    Јас сум за ремче. Не само за мало маче туку и постаро, некако побезбедно ми делува :)

5. Boomm

Boomm Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Најпрвин здраво, нова сум на форумов. Лани зедов маче а годинава забремени иако е мала. Имаше тешкотии при породувањето ја однесов на ветеринар и со царски рез се породи.Две мачиња умреа при породувањето и останаа уште две. Едното вчера умре, а причините не ми се познати бидејќи и мачката беше покрај нив и шишиња со топла вода му ставив да им биде потопло. Тогаш помислив дека мачката нема доволно млеко поради операцијата. Се јавив кај ветеринарот за да го спасам барем едното маче што остана(инаку 3 дена старо) ми рече да пробам да му давам обично млеко со шприц но мачето не пијаше така и поради тоа турив во мојата дланка малку млекце и од тука пробуваше да цица по малку. Сабајлево гледам мачево подкашлува од време на време и забрзано некако диши. Ме фати страв да не ги има наполнато белите дробови со течност. Повторно се јавив кај ветеринарот ми рече дека немало гајле и да сум пробала пак да му дадам да пие млеко од шприц. Пробав пак, но неуспешно. Купив млеко во прав специјално за мачиња и шишенце. Пробав да му дадам но повторно несакаше.Муабетов ми е да не сум грешка, да не има мачкава млеко и за џабе да не паничам.

Прв пат чувам мачка, како да ја сетам дали има или нема млеко а мачево гледам цица од време на време?:(

6. mommy##

mommy## Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Zdravo. Deneska kupivme na kerkickata dve mali papagalcinja. Ne sum cuvala dosega. Ako mozete vo kratki crti da mi kazete osnovni raboti za nivna griza a najmnogu me intersira dali samo vo domasni uslovi se cuvat ili i na balkon. Blagodaram odnapred. Pozdrav

7. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Смени ветеринaр. Мaче не смее дa пие oбичнo млекo, a имa рецепт кaкo дa се нaпрaви избaлaнсирaнo млекo сличнo нa мaјчинoтo.

Зa тигрици стaнувa збoр? Не е прoблем преку ден дa се нa бaлкoн вo кaфез пoд сенкa, нo кoгa е пoлaднo требa внaтре.

Се хрaнaт сo прoсo нaменетo зa нив, a мoжеш и дa му дoдaвaш oвoшје/зеленчук кaкo јaбoлки (лупени), прaски (без семкa), мaнгo, мoркoв, цвеклo, aнaнaс, киви, круши, јaгoди, пaтлиџaн, мaгдoнoс, бoсилoк, цреши (без семкaтa), тиквa, брoкулa, цитрoн ...

Мoжеш и сo целoснo свежa хрaнa дa ги хрaниш, еве кaкo:
    The Fresh Food Mix: Always ensure 1 fruit and vegetable has a high vitamin A content in it (papaya, sweet potatoes, yam, cantaloupe, acorn squash, pumpkin). Vitamin A aids in Calcium absorption. Offering 5 or 6 fruits and 5 or 6 vegetables daily. Several leafy green vegetables which have a high Calcium content (either Swiss Chard, Mustard Greens, Dandelion Greens, etc) are always mandatory in the mix.

Fresh Fruit: Apples (cored), Papaya , Mango (pitted), Oranges (seeded), Cantaloupe, Melon , Star fruit, Pineapple, Pomegranate, Berries (Strawberries, Raspberries, Blackberries, Blueberries), Pears (cored), Peaches (pitted), Plums (pitted), Kiwi (peeled), Banana (peeled), Cherries (pitted), Cranberries, Grapes (with seeds), Grapefruit (seeded), Tangerines (seeded), Cactus Pear (peeled), Banana (peeled) - Note Banana is only served fresh.

Note: Citrus fruits should never be given more than 4 to 5 days a week.

Fresh Vegetables: Red Beets (peeled), Radishes, Turnips, Carrots, Cooked Sweet Potatoes, Radicchio, Endive, Mustard Greens, Beet & Turnip Greens, Dandelion Greens, Swiss Chard, Kale, Parsley, Basil, Cooked Red Potatoes, Peeled and Steamed Squash (Acorn, Spaghetti, Butternut, Summer, Pumpkin, etc. Note: the seeds are a favorite of my flock), Green Beans, Tomato, Sweet Red & Green Peppers, Hot Peppers, Cauliflower, Broccoli, Broccoli Rabe, Turnip Greens, Eggplant, Snow Peas, Tofu, Fennel, Kohlrabi, Sugar Snap Peas

8. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.896
    Секој дневно мени храна ,вода ,ќе менуваш хартија секој ден ,да им чисто.
    Вади ги на тераса ,само не ги оставај преку ноќ. Пуштај ги да летаат внатре и пробај да ги научиш да ти јадат од рака ,бидејки се две тешко ќе се зближат со вас.

9. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Луѓе, мачкава моја има скоро година. Последнава недела само мрмори и мјаука, се буди сред ноќ, ужасна е. Претпоставувам дека сака да се пари, зашто и газот дебел го поткрева и мрмори.

Што да се прави за да прекине ова? Ја чуваме исклучиво во домашни услови и не би ја пуштиле надвор да се пари со уличар (ако смее да се пари уште).

Во моментов кои опции ги имам и колку би чинеле?

10. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.896
    Знам ,мачките кои ги чуваат во домашни услови претежно се кастрирани и чини 2500 ден.

11. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Стелиризaцијa. Рaзгoвaрaј сo рaзлични ветеринaри. Др. Јaсминкa Вaн Дер Флиер мислaм декa имaше пoпуст, aмa не знaм дo кoгa трaе. Јaс личнo не сум нoселa миленик кaј неa, нo имa дoстa зaдoвoлни. Мoјaтa јa стелиризирaв пред 4 гoдини кaј Др. Диме вo Кaпиштец. Немaвме никaкви прoблеми иaкo мaчкaтa шетa вo двoр и не и менувaвме исхрaнa.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Baldy

Baldy Нов член

Се зачлени на:
    27 мај 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Здраво, купив пред 1,5 лабрадорче и немам никакво искуство со кучиња, ама имам голем проблем. Кученцето поради моето незнаење и лошо третирање има глисти, а мојата керкичка си играше со него и без да измие рачиња по нешто си поткаснуваше. Сакам да Ве прашам, дали е можно ќерката да е инфицирана со кучешка тенија, може лупам глупости сега, ама јас да си прашам. Кучето сега има скоро 5 месеци и денес му дадов апчиња за глисти, според тежината две.

13. Baldy

Baldy Нов член

Се зачлени на:
    27 мај 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    „купив пред 1,5 месец“ :)

14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Имa шaнси.

15. Baldy

Baldy Нов член

Се зачлени на:
    27 мај 2016
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
  16. Boomm

Boomm Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Дечки се во ред,се испостави дека мачкава има млеко па малово маче цица од кај неа. Но сега ми се појави друг проблем :(. Сабајлево ме разбуди силното мјаукање на мачката, кога гледам мачкава се тресе целата. И дадов млеко несака да го пија. Не се помрднува од местото каде што легна незнам што се случува, што да правамм?:(:(:(

17. Црвче

Црвче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    563
    Цел живот сакам да чувам маченце дома, а едниствениот проблем ми е парењето. Не се чувствувам убаво доколку кастрирам или стерилизирам, му ја одземам на душичето можноста еден ден да стане родител. Така ли беше? Во спротивно поправете ме.
    Ама па доколку не го сторам тоа ќе ми се случува истото што и на @Lady Phoenix
    На една моја другарка мачорот мјаукаше и полудуваше со денови, не знаеа што да му прават.
    Ве молам кажете мислење. :(

18. Boomm

Boomm Нов член

Се зачлени на:
    1 јуни 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    5
    Да се надоврзам, најдов пчела каде што мачката лежеше и забележав дека на пчелава има мал убод кој најверојатно е од нејзее бидејќи забележувам и мачкава си ја подлижнува устата од време на време, ве молам кажете што да правам сте имале ли вакво искуство :(:(:(:(:(

19. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630
    Девојки, која ампула против болви ми ја препорачувате за синов мој, мачорок? Сакам да земам од кај ветеринар Диме, мислам околу 300 денари е...

20. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630

Штом не реагира ептен чудно и не се проширува отокот, не е ништо сериозно. Само провери кај убодот да не останала боцката.