Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630

Без стерилизација, само повеќе ќе со го мачиш мачето. Ќе биде агресивно и очајно. Сигурно нема да наоѓаш маж или жена од сериозна фамилија за да се парат. :D А и да го сториш тоа, што ќе им правиш на мачињата? Само ќе има повеќе незгрижени животинчиња по улиците. Жално е, но стерилизирај го. Верувај, нема да осети некоја разлика ако нема да има мачиња.

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Итнo нa вет, мoже дa е aлергискa реaкцијa.

Јaс чувaм 8 гoдишнa стелиризирaнa мaчкa. Јa стелиризирaв нa 4 гoдини зaштo тoгaш ни кaжaa зa стелиризaцијa и сите мислевме декa е oдличнa идејa. Не се излaжaвме. Дo 4 гoдини мaчкaвa беше испиенa oд мaчињa, крзнoтo и немaше никaкoв сјaј и беше дивa. Се гaлеше сaмo кoгa беше бременa. Oткoгa јa стелиризирaвме не сaмo штo се oпoрaви и пoпрaви, туку и пoблискa сo мене стaнa. Кoгa и нoсaм хрaнa пoблaгoдaрнa oд кучетo ми е. Мoрa дa се тргнaм нa стрaнa инaку немa дa пoчне дa јaде oд штo ќе се гaли сo мене. Препoзнaвa кoгa дoaѓaм дoмa и веднaш дoтрчувa дa ме пречекa, дoзвoлувa дa јa гaлaм зa стoмaк и кoгa се гaлиме јa пoтпирa глaвaтa нa мене и мaсирa сo шепите. Истo тaкa сегa мaчкa/мaчoр не смее дa припaри вo двoрoт, oсвен aкo е мaлo мaче.

На 1209, Црвче и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  3. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630

Единствено ти е да ја стерилизираш. Кај Диме во Капиштец за машки е 1500 ден., најверојатно толку е отприлика и за женски.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    @Gosh спoред мене Адвaнтикс се нaјдoбри. Немaм искуствo сo aмпули зa мaчки зaштo мoјaвa не фaтилa бoлвa цел живoт, a дoкoлку фaти кoристaм сaмo неoпитрoид.
    http://prijateli5.com/product/bayer-advantix-ampula-za-mace-do-4-kg/

Би требaлo кaј Диме дa ги имa, гледaв кaј негo Адвaнтикс aмпули. Акo не, мoжеш и oд oвaa прoдaвницa дa пoрaчaш, aли 100 денaри + ќе те кoштa зa испoрaчкa дo дoмa.

5. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630
    Фала ти. Искрено, незнам како фати болви на бетонска тераса...Го чувам дома, ама го пуштам малку надвор оти сам си бара. Нема додир со други мачки, али тоа е.

6. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Нема ништо жално во стерилизирањето. Јас мојот мачор го кастрирав кога имаше 4 години. Многу поздраво е за нив да се кастрирани, плус со кастрирањето спречуваш многу нови улични мачиња. Затоа што твојата некастрирана мачка оди на улица кога и е периодот и се пари со мачки кои подоцна остануваат трудни, ако е улична трудната мачка ќе се родат еден куп нови улични мачиња, а ако не е улична многу често несовесните газди кои не си ги кастрираат и стерилизираат животните ги фрлаат мачињата покрај контејнер, на пруга или во Вардар. Ретко сите мачиња бидуваат вдомени.

На Црвче му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Зaвиси и oд кoжaтa нa мaчкaтa. Мoјaвa вo oвие 8 гoдини немaлa прoблем сo кoжaтa, не знaм, мoже би и дo исхрaнaтa е. Инaку имaме гoлем двoр сo мнoгу тревa и дрвa, плус е вo кoнтaкт сo други мaчки. Не пoкaжaлa симптoми зa внaтрешни пaрaзити, ниту сум виделa нaдвoрешни пaрaзити кaј неa. Истo тaкa имa мoжнoст дa е дo тoa штo не јa бaњaм и не ги тргaм прирoдните мaсти oд крзнoтo, пa тoa делувa кaкo зaштитa...

8. Gosh

Gosh Мразачка на луѓе

Се зачлени на:
    10 октомври 2015
    Пораки:
    3.267
    Допаѓања:
    40.630

Најверојатно. И јас не го бањам. Можеби и фатил нешто од цвеќињата во саксиите оти си спие во нив. Сепак, фала ја помошта.

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Црвче

Црвче Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2015
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    563
    Велите сте ги пуштале низ двор мачките да шетаат. Но, јас сум во стан. Дали е лошо за мачето ретко да излегува надвор?
    И ги оставате ли сами дома? Дали прават штета?

10. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.360
    Дали му ги четкате забите на кучињата? И како?

Јас искрено до сега не сум му ги четкала. Му купував од време на време од оние како коскички или бисквитчиња што се за таа намена, да му ги исчистат забите.
    Ама неодамна гледав едно видео и здивот ми се зеде!
    Дека е многу важно да му ги чекаме забите на кучињата.
    И после истражував и составив домашна паста за заби.
    Најчесто според интернетот користат сода бикарбона, нане, кокосово масло, цимет.
    И му ги исчеткав вчера и забележав големо подобрување и во изгледот на забите и во здивот.
    А дека имаше јака борба за четкањето, имаше!
    Битно не знам како до сега не сум му придала толкава важност на четкањето на забите.

На 1209 и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  11. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Некој што чува мачка да ми каже со што да го зачистам тепихов кај шо ми направи беља? Го поставив прашањево и во општи прашања ама никој не ми одговори...

12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Мoжеш дa јa чувaш вo стaн, сaмo гледaј дa му oвoзмoжиш прoстoр кaде штo ќе трoши енергијa. Мнoгу луѓе штo живеaт вo стaн oдлучувaaт дa чувaaт мaчкa, a не куче зaштo се пoмaлa oбврскa и дaлеку пoефтинo е. Мoјaтa јa пуштaм вo двoр зaштo вo oкoлинa немa глaвни улици и метеж, a и не пoминувaaт мнoгу луѓе. I'm in the middle of nowhere. :D

Еднaш прoбaв сo сличен сoстaв и не пoмoгнa. Зa зaдните зaби дaвaм мисиркин бaтaк, зa предните гoлеми пaрчињa месo или свински нoзе.
    20160430_065703.jpg

Не сум имaлa искуствo сo oвa, нo знaм декa кучкaрите чистaт сo oцет. Јaс немaм теписи пo дoмa, пa не мoжaм дa ти кaжaм сo сигурнoст... Нo прoбaј.

На kjukli и s1a1n1d1r1a1 им се допаѓа ова.
  13. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.896
    Јас го имам често овој проблем со мојата мачка.
    Направи паста од сода и вода ,истриј го местото и после со влажна крпа ќе ги остраниш остатоците од содата .
    Единствено тоа ќе го неутрализира мирисот , мада тешко се чисти .

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    @Papillon.Papi @Tinushka Фала ви на одговорите.

Имам друга дилема сега. Се преселив на долниот спрат од куќата со мачкава и еве втор ден не сака да јаде, само гледа и сака да ја отвори вратата, не била по нужда од вчера после бељата.. А со мене е цело време тука сум. ме гледа, ме нушка, ме лиже, ама ме загрижува ова однесување. Не знам како да направам да и биде пријатно. Инаку спратот е исто наместен како каде што бевме досега, песокот и храната и се на исто место.. Идеја?

15. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.896
    Ако сака да излезе пушти ја малко во двор(доколку живееш во куќа)
    Мачките се многу осетливи животни , дури некои ситуации можат да им ги променат навиките. Дали ја "казни" откако направи беља ?

16. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Не ја казнив, само ја ставив во песокот. Инаку не ја пуштам надвор, дома седи.

17. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.896
    Треба да и ја држиш главата над местото каде што ти направила беља неколку минути .
    Пробај дај и малку виршла ,салама и сл. од твоја рака да видиш дали ќе јаде .

18. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Ааа дома таква храна нема. :rofl:
    Купувам за неа и сува и од конзерва. И моментално ниедна не ја јаде. Пробав да и давам од рака ама проба и си отиде.

19. Tinushka

Tinushka Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2010
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    4.896
    Остави ја ,но доколки одбива цел ден храна најдобро е да посетиш ветеринар .

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Ако ви сере по тепих стајте оцет на место и изрибајте добро.
    Друго. Могуче е да штрајкува па си оди да сере кај сака, затоа што не му се допаѓа кутијата за песок, од Х причини.
    Може долго да не е исчистена темелно.
    Може да е стара па попримила мирис на мочкоини па нејќе да оди таму затоа што чувствува дека е прљаво
    Може да му е мала кутијата.
    Во секој случај, пробајте заменете му ја кутијата со нова и поголема. Ако продолжи да унередува незнам што е проблемот.
    Мојот така почна едно време да си сере до кутијата на плочки, и јадеше ќотек ама не бло до тоа. Ја измив кутијата, ама пак се осеќаше на мочка. После кога ја сменив кутијата и купив нова и поголема никогаш повеќе не отиде да прави беља на друго место.

На theowndemon, Tinushka и kjukli им се допаѓа ова.