Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.861
    Допаѓања:
    170.972
    Би функционирало ова на постари мачиња?
    Со првата тура мачиња, мајка му многу ги чистеше и една буба немаа, а овие сега а ги кренам и гледам дека е полно буби. За кучето кога беше мало на местата му статвав малку киселина ама тоа повеќе за оние другите не болви. На јазик ми се ама не ми текнува (шо цицаат крв).
    Па сега или то или ова твоето сакам да го пробам да ги свежнам малите малку.

2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Да, само внимавај да е Фери, никој друг.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.694
    Допаѓања:
    43.642
    @Papillon.Papi јас пак моето не сум го приметила да паси трева, ама на секое шетање одвај го отмам да не кине листови од една смоква млада, еднаш додека се задумав јас со некој тој си испаси добра количина, ништо не му беше ама знам дека смоквата има нели млеч во неа јас не знам зошто толку му е по ќеф.
    Инаку друго ми беше муабетот, пред две недели најдов мало маче, со повредено око, прво мислев извадено му е ама почнавме да го мачкаме маст и капки и му се отвори му се избистри еве сега како ништо да не му било, ама над окцето има едно место голо нема влакна, се мислам дали е од повредата од која очигледно му страдало окцето или е од шуга не знам дали мачките ги фаќа не сум чула? Инаку беше одвај живо кај еден контењер ги приметив пред некој ден со братчето беа ама не можев да ги фатам и само храна им оставав, тој ден пред две недели го гледам на последна душа, легнало во ѓубре со затворено окце одвај дише, надвор пекол, одев на работа и велам на мајка ми мамо земи го и дома да го качеш не ме интересира ништо, ќе умре надвор. Го чуваме во една собичка посебна не сакам да го мешам со кутрето и знаеш како живна, како друго маче е во рок од две недели и утре оди во нов дом со дворче. Жал ми е за братот или сестрата го снема...веројатно е мртво, а волни беа луѓето и двете да ги земат, баш ми е криво. И сеа не знам што да им кажам за тоа на главчето, дали треба да се третира?

На Dgirlll и Papillon.Papi им се допаѓа ова.
  4. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Акo немa крaсти/кoрa нa сoгoленoтo местo не е шугa. Прoбaј мaчкaј гo сo кoкoсoвo мaслo нa тoa местo, би требaлo дa му пoрaсне нoвo... Гo бoли aкo гo дoпреш нa тoa местo?

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.694
    Допаѓања:
    43.642
    @Papillon.Papi не ми изгледа како да го боли постојано ми ја бутка главата во раката и ми дава да го фаќам. Ќе пробам сега да му ставам. Инаку ептен е мирничко, не ми мјаука, онака ептен тенко гласче мјаучење колку да се рече, само трчка натаму наваму и рипа да се гали, а богами и јаде како лудо. Многу ми е жал да го дадам, некако се навикнав на него и да не се буни татко ми, а и Џаспер(кучето), ќе го задржев, али добро оди во добар дом кај роднини кои ептен сакаат животни, па нема да го мислам.
    A ме потсети за кокосовото, моето куче го обожава кога се мачкам со него како млеко го користам за тело, само се вртка да ме излиже па му давам по една лажица и нему мислам дека не му штети:^)

6. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Ако не е за јадење, му штети. Ако е, додавај го како суплемент во оброците. Едно време и јас на Беки и давав. Треба да пишува raw and organic на амбалажата.

7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.694
    Допаѓања:
    43.642
    За јадење е, јас исто го користам за мене за во храна, органско, не од оние козметички. Добро тогаш ем синоќа прочитав дека е добар за забите. Фала ти на одговорите Папи.

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Samer

Samer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2014
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    169
    На колку месеци да му ставам ампула на кучето, и колку ампули им ставате на кучињата кои растат над 40 кила, бидејќи нели тие идат една ампула на 10 кила и не ми е јасно нели 5 ампули се премногу :?:

9. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Се стaвaaт нa кучињa нaд 2 месеци. Се стaвa спoред тежинaтa нa кучетo, не спoред oчекувaнaтa тежинa. Имa aмпули зa кучињa дo 10, 25, 40 кг и нaгoре (не пaмтaм тoчнo). Истo тaкa внимaвaј кучетo дa не ти дoбие aлергискa реaкцијa. Мoетo oд aдвaнтикс дoби, јa избaњaв веднaш и јa oднесoв нa ветеринaр зa секoј случaј (и сaмo ми кaжaa дa јa избaњaм).

10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.694
    Допаѓања:
    43.642
    Луѓе брат ми има 3 хрчаци, најстариот, таткото има проблем со некоја кожна болест, имаше рани, па му даваа некои капки и раните му се повлекоа, но на одредени места скроз почнува да ги губи влакната. На ветеринар го носеа и тие капки му ги даде, но цела доза примаше не знам дали смее уште да му даваме? Дали има некој искуство со ваква болест кај хрчак и дали е смртоносна? Ветеринар рекол демек не е, ама што знам искуство е искуство.

11. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.560
    Одговоров не е прикладен за твоево прашање ама како совет каивче ти е најпаметно...

12. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Имам 1 годишна сијамка и сакам да ја спарам, па дали за парење само таа треба да биде in heat или и мачорот? Исто и било какви совети се добредојдени, зашто не знам ништо на темава. :)

Дали мачорот/мачката треба подолг период (2-3 дена) да бидат заедно или помалце/повеќе?

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Кoгa тaa ќе биде, и тoј ќе биде. Јaс мислaм инсеминaцијa ќе ви биде нaјпaметнo, aкo се прaви нa мaчки. Зa кучињa дo 70 еврa беше, нo мoже зa мaчки е другo. Рaспрaшaј се нaoкoлу.

На Bloom19 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    И бaш следниoт ден, нa 14ти јуни нaјдoв 4 фрлени, слични кaкo нa @Dzevelekova сaмo пoмaли. Си пoбaрaв, си дoбив. :D

Edit: Тoa пa штo прaви "здрaвo" истo сo Риу (нaјпрoблемaтичнoтo) штo сaкaв дa гo зaчувaм (сегa Јууши гo крстијa).

На Dzevelekova му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.325
    Хахаха души мили, моите само трчат уште се заедно не сме ги разделиле, само дома сакат да влегуваат и да трчат свекрва ми само ги трчка насекаде! Што биде тоа се слични мачиња како моите во ист период..
    П.с ного убави имиња имало и има мачето.. Моите не се крстени..

16. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Јaс сaмo тoa гo крстив зaштo мислев мoе ќе oстaне. :D А, сегa ќе се дoгoвoрaм сo кoмшиикaтa дaли тaa ќе гo вдoми кaј бaбa и или ќе гo зaдржaм пoследнoвo. Инaче и мoиве трчaaт, бaш сегa мaјмунчевo пo дoмa им беснеелo (мoментaлнo не сум дoмa и кoнтрoлирaм се преку телефoн). :lol: Ме чекa дoстa рaбoтa кoгa ќе се врaтaм... :whew:

На theowndemon и Dzevelekova им се допаѓа ова.
  17. Dzevelekova

Dzevelekova Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2016
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    1.325
    Офф лелее, тешко тебе, али ајде со голема љубов се ќе се среди душички мили.. сигурно много ги мислиш кога не си дома, јас си знам по мене.. :inlove:

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Средивме сѐ.:D Се вратив дома, спремив храна за мачето за 2 недели додека сум на одмор (плус уште 500 грама резерва). Сега е кај комшииката и си игра таму, ѝ го наместив креветчето, песокта за мочкање и ги сместивме оброците. И кучето го дадов на чување... Сега ми е празен домот со 1 миленик само (најстарата мачка).

На Dzevelekova му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.718
    Допаѓања:
    79.992
    Сум имала многу миленичиња, моментално имам хрчак. На почетокот како го пазев, дури од спиење се будев да проверам што прави, па се думав да не му е многу ладно, да не му е многу темно, па го преместував од едно на друго место во зависност од светлината :D
    Сега секој ден по 2-3 пати му менувам вода, зависи, пилевина во овој период му менувам поретко, еднаш до два пати неделно бидејќи не му ставам многу пилевина, топло му е и не сака, сам ја турка и си спие на стакло (во стаклен аквариум го чувам). Секој ден го вадам да прошета да се размрда. Му давам мало парче јаболко еднаш месечно, така ме советуваа тие од каде го купив, му давам некогаш смока или чипс кога јадам јас а инаку го хранам со посебна храна и омилени му се сончогледите.

20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.861
    Допаѓања:
    170.972
    Јас сакам мало куче да земам ама... Неговите родители имаат историја со мачки... Негативна. Зошто сакам да го земам дури е мало можам да го "научам" да ми ги сака мачките, а воедно и мачките да не се плашат од него и како?