https://www.facebook.com/groups/CanineEpilepsy/ Прaшaј тукa. А, мислaм декa @1209 имaше искуствo oд фoрумoв, aли мoждa сум грешкa.
@navyforever Јас лично немам ама на дечко ми кучето кое веќе е починато имаше. Не примаше никаква терапија едноставно кога имаше напад го пазеа само да не удари во нешто и да не се повреди нр смееш да ги држиш допираш и сл. Немаше многу често напади ама не беа слаби. Нивно искуство е дека не е страшно. Кучето не почина од тоа и живееше доста долго и без проблеми.
Ми треба совет околу поставување авторитет над кучето. Старо е 2 години, а се започна од оваа зима кога беше многу ладно и го пуштавме да спие внатре. Се навикна така и сега сме до степен да не може врата да отвориме од него а да не се протне дома. Имаме голем двор, не го чуваме врзано, секогаш добива внимание, не е од причина да се чувствува осамено и да сака да е поблиску до нас. Едноставно си се научи да спие дома, почна дури да се плаши кога грми, врне, ептен се разгали, што не беше случај додека беше помал. Совет?
Не е баш околу авторитет ова, проверете во дворот дали има нешто што го плаши, дали е поради времето скоро што беше лошо, можда од тоа му е страв од грмотевици и побезбедно се чувствува внатре. Направете му поубав, покомотен бокс со куќичка и играчки внатре. Оставајте го во боксот само кога ќе сте излезени од дома или кога ќе спиете, преку ден нека трча во двор.
@Papillon.Papi sakam da te prasam za mislenje:kuceto moe e 12god porano koga ke ne videse od radost ja tresese glavata(kako so stisnati zabi koga ni studi)sega pocna mnogu pocesto.Ke se lezi i se tresi.Ladno ne mu e.Posleden pat mu se tresese kolkot so nogata ama bese zatruen i doktorot mi rece deka ima problem so centarot za ramnoteza deka si ima godini.Nekolku dena mu davav torekan po cetvrt i kaj kolkot prestana tresenjeto,kaj glavata ne.A si jade vesel e pravi cirkusi kako za malo kuce.Pozdrav
Мoже дa се мaли епилептични нaпaди. Сaмo кoгa ве гледa пoсле врaќaње дoмa се случувa oвa или рaндoм мoменти?
Кога беше мал така глумеше за внимание,сега се случува многу често посебно кога лежи. Не знам што лек да му дадам.
Јас пред многу години имав кутре, женка, мал раст. не беше расна. Уште од малечка 4-6 месеци и почнаа нападите. и се слични како и кај луѓето. и се грчеа мусклите, се тресеше, водичка/пена и излагаше од устата. секој пат различно и траеше. ние и ги масиравме нозете, некогаш и ги боцкавме мускулите со игла за да и се подопуштат и ја миевме со вода. многу стресно за сите. тогаш уште студирав и цело време беше со мене, додуша мора да е под надзор цело време за во случај да и се случи тоа да и помогнеш. си живееше со тоа, иначе вака весело кутре си беше. си живееше 2-3 годинки така и после тоа кола ни ја удри и не преживеа. Сепак консултирај се со вет. можно е и лекарства да треба да прима некакви. Поздрав
Луѓее помагајтее. Кученцево ми се разболе еве веќе 5 дена не сака да јаде ништо и вода не пие, со сила ѝ бутаме. Викнавме ветеринар, дојде и стави 3 инекции и рече ќе се подобри, ќе оздрави. Од кога ѝ стави само почна водичка да пие сама а на јадење не сака ни да помисли, и што и да изеде го повраќа. Ослабе скроз нема сила ниту да стане...
Дај ве молам помагајте. Ми треба ЦИПРИС спрејот за болви. Цело Скопје го превртев никаде нема. Ако некој знае каде може да го најдам ве молам кажете.
Луѓе итно ми е @Papillon.Papi , на што ви личи ранава, сега му ја приметив на моето кутре, не ми личи на механичка повреда.
Девојки имам мачор на кој му купив кревет по нарачка и му стои пред врата. Убав, голем, топол. Кога му беше нов си уживаше во него ама во последно време никако не сака да му се приближи. Мислам дека проблем може да е еден друг мачор кој кога ќе начека можност доаѓа, му лежи на креветот, му ја јаде храната и згора на тоа го дави. Покрај тоа мачорот ми е преплашен од него, цело време е на штрек. Ве молам за совет како да се откачам од тој мачор и како мојот пак да си спие во креветчето (пробав и со чистење)
Ветеринарот кажа дека биле брадавици предизвикани од папилома вирус. Му даде антибиотик и рече да држиме облоги од кантарион, па ќе видиме како ќе биде, во меѓувреме дали некој има искуство со ваква болест? Инаку да ви кажам за оние кои чуваат хрчак и кои имаат проблем со болест која предизвикува опаѓање на крзното и перутење на кожата кокосово масло неверојатно помага. На брат ми едниот од хрчковите беше скороо целиот оголен, му даваа некои капки од ветеринар но не му помагаше, јас еден ден зедов и го намачкав целиот во кокосово масло, после ден го избришав убаво, повеќето веќе му беше впиено во кожата, остатокот со влажна крпа го избришав. Брат ми денес ми јави дека крзното му е како ново, ептен му пораснало и нема траги од инфекцијата. Лекот не е препорачан од ветеринар ама знаев дека не може да штети. Само напомена не го ставајте со други хрчаци ако ги чувате заедно, неколку дена посебно бидејќи нашите пробаа да го гризаат и му се нафрлија да го јадат, многу беше језиво.
Имам чуено дека помага да се премачкуваат со метилин плаво. А колку би помогнал антибиотик на вирус...незнам. Но, како и да е ќе поминат сами, само треба време. Можете да се консултирате и со друг ветеринар.
Samo sto si zemav mace.IMA dva meseca I Dene's primetiv deka IMA buvi I neznam sto da pravam.Strav mi e da go banjam Dane nastine a prasok neznam dali da mu stavam bidejki e maicka I postojano se lize I se cisti. Ako IMA nekoj idea sto bi mozela da pravam ve molam kazete.
Неoпитрoидoт е oдличен. Не е oтрoвен зa тoплoкрвни живoтни и нa пoмлaди живoтни се стaвa. Сaмo требa дa гo нaнесеш дирекнo нa кoжa и дa гo држиш мaчетo вo крпa oкoлу 15 минути.
Имам самојед стар 3 год, приметив дека фатил болви и крлежи околу ушите, му стававме ампула ама најверојатно и има завршено дејството.Кучето цело време цивка како да го боли нешто.Како да го исчистиме од крлежи, да го носиме ли на ветеринар или има нешто со што се третираат? Има огромна длака и тешко дека можеме сами да ги отстраниме.
Ампулaтa трaе 1 месец мaксимум. Нaпрскaјте гo сo јaбoлкoв oцет рaзреден вo вoдa (3 чaши вoдa и 1 чaшa јaбoлкoв oцет) и некoлку кaпки 100% мaслo oд чaјнo дрвo (oрифлејм прoдaвaaт). Мoжете и пред дoлги прoшетки сo oвaa мешaвинa дa гo прскaте зa дa не фaќa бoлви. Oпцијa ви е и дa гo прскaте сo рузмaринoвa вoдa (вoдaтa oд вриен свеж рузмaрин) и јaбoлкoв oцет 50:50. И зa бaњaње истo тaкa нa местo шaмпoн, кoристете јaбoлкoв oцет и рузмaринoвa вoдa, некa стoи нaкиснaт oкoлу 5-10 минути сo тoa.