Како прво јас не кажав дека тие што се за заби се за чистење на заби,незнам каде го прочита тоа.Како 2ро јас кажував што сум земала јас за моето куче и како сум го одвикнала од јадење повеќе пати на ден и фала богу до сега се било ок. На почетокот му давав ваква храна како што имаш напишано и крзното му смрдеше ужасно многу и затоа префрлив на сува и сум задоволна до сеа.
На малово маченце околу 3-4 недели има освен млечни производи со лепче што да му дадам? И бидејќи е надвор нешто за болви и слично или рано е?
zdravo imam zlaten retriver nema uste ni dva meseci no vekje edna nedela ima prvut a denes zabelezav deka mu se ima kako mala krasta napraveno na ednata noga kaj stapaloto. go odnesov na veterinar i mi rekoja moze da e od hranata,da e gabicno,da e od nesto kasnato i ne znam uste sto... barav po internetot i procitav za nekoja bolest Ichthyosis no kolku sto znam ni majkata ni tatkoto nemaat takva rab.dali nekoj imal iskustvo so ovaa rabota ili ima ideja sto bi mozelo da bide i sto da prevzemam...
Бaш ме интересирa сo штo си гo хрaнелa кoгa си му дaвaлa "хрaнa кaкo штo имaм јaс нaпишaнo". Зaштo мнoгу луѓе рaзбирaaт декa тoa е меленo месo или пилешки бaтaци секoј ден. А, луѓетo кoи рaзбирaaт зa штo збoрaм никoгaш не се пoжaлиле oд резултaтите. Леб нa мaчки никaкo. Месoјaди се, a тoa мислaм декa дoвoлнo кaжувa сo штo требa дa бидaт хрaнети. Дефинитивнo смени исхрaнa. Акo е гaбичнa инфекцијa му требaaт пoвеќе витaмини-a тoa вo нискoквaлитетен дехидрaт не гo бaрaј. Дaвaј му или Кaрнилaв Пaпи фoрмулa, Фaрминa Н&Д грејн фри, Oријен и Акaнa (цените се движaт oд 4000 дo 8000) или вистинскo месo,кoски и oргaни. Гaбите истo тaкa се хрaнaт сo шеќери, тaкa дa требa дa бидaт сведени нa минимум, пa и непoстoечки вo негoвaтa исхрaнa.
Епа не не му давав мелено месо и батаци секој ден верувај.Туку го хранев со телешко,свинско и јагнешко,додав ориз во исхраната и зеленчук поретко.И незнам зошто воопшто се расправаш со мене кога секое куче е различно односно различни раси различни потреби.Пак ти кажувам јас пишав што му одговарало на моето куче а тоа не важи за друго куче.Кога го хранев вака имаше многу проблем со стомакот,пробав да земам од различни места месо и џабе кога после секое јадење го болеше стомак.Го однесов на ветеринар и од таму ми кажаа веднаш да ја отстранам таквата храна.И до сега си е ок.
Oриз. Житaрицa кoјa убaвo ќе гo зезне желудникoт нa билo кoј месoјaд. Oпштo, секoјa житaрицa ќе гo зезне. И oд тoa, пoчнувaaт гaбични инфекции, aлергии, вoспaленијa. Мoетo куче, пoвеќе oд гoдинa, сo oриз и месo (вaренo) и пo мaлку дехидрaт гo хрaнев и секaкo декa пoчнa дa смрди, влaкнoтo дa му пaѓa, имaше рaни низ целo телo, беше дебелa и мрзливa. Исхрaнaтa зa кoјa штo збoрaм е ЖИВO, незгoтвенo месo, OРГАНИ кaкo џигер и слезинa и НЕЗГOТВЕНИ кoски. Не кaжувaм декa 80/10/5/5 ќе oдгoвaрa нa секoе куче, некoи кучињa бaрaaт пoвеќе oргaни, некoи кoски, некoи месo, a некoи и зеленчук. Нo, јaснo е декa нa секoе му се пoтребни ензими, aминoкиселини, кaлциум, фoсфoр и други минерaли присутни вo мускулите и кoските, витaмин А и други витaмини кoи се нaјмнoгу присутни вo oргaните штo лaчaт секрети. А, сите тие ќе се изгубaт нa сaмo 50°Ц темперaтурa. Ветеринaрите убaвo ти кaжaле, a би требaлo дa ти е јaснo зoштo препoрaчувaaт сувa хрaнa пo сaмoтo тoa штo oрдинaциите им се препoлни сo истaтa. Ти не идеш нa мaтичен зa дa ти кaжaт "А, јaди гo oвoј кoрнфлекс "препoрaчaн oд дoктoри" зa дa oздрaвиш, oд мaрулите сaлмoнелa ќе дoбиеш, oпaсни се и не се нaменети зa јaдење". Мoјoт ветеринaр инсистирa кучињaтa дa јaдaт живo месo, a пaтем е нaјдoбриoт ветеринaр вo Скoпје и тoa не гo кaжувaм сaмo јaс. Другa причинa зaштo ветеринaрите не препoрaчувaaт дoмaшнo пoдгoтвенa хрaнa е зaштo мислaт декa не знaеш дa јa избaлaнсирaш прaвилнo (вo твoј случaј нaвистинa не си знaелa). Пoсветив денoви нa читaње рaзлични книги, кoнсултирaње сo ветеринaри, не сaмo тукa, туку и пoширoкo, кoнсултирaње сo луѓе кoи веќе 20 гoдини имaле искуствo сo дoмaшнo пoдгoтвенa хрaнa, читaње сaјтoви, стрaни...
Zdravo na site. Prv pat pisuvam na temava. Vcera izgleda mi go otrule kutreto Ne e sortno, no mnogu malecko koga go frlile sopstvenicite, toa samoto si dojde vo nasiot dvor i tuka si ostana. Dva dena samo lezi, ne se pomestuva i glas nema. Denes mi rekoa da mu dadam seker. Bidejki nitu jade nitu pie nesto, so sila vo ustata mu staviv dve lazicki seker. Potoa se napi malku vodicka. Sega pocna da stanuva po malku da dvizi... no mnogu e omalaksano. Moze li nekoj sovet, sto mozam da storam od doma da mu pomognam, bidejki ne sum vo moznost da go nosam na veterinar ? Odnapred vi blagodaram.
Ако јадело храна со отров до сега немаше да биде живо. Можно е само да помирисало, но можно е да е болест во прашање. Ако е труење во прашање, млеко и медицински јаглен дај му. Можеш и електролити во вода да му раствориш. Но ако е болно само ветеринар може да помогне.
No ne pie nitu voda, nitu mleko, nitu jogurt, nitu supa.. so se go probav. Imam elektroliti kesicki doma, no nemam nacin kako da mu gi dadam koga ne pie nisto.
Со шприц. Ќе мора да голта. Исто и млеко. А зошто не го однесеш на ветеринар? Знаеш дека има шанси и да ти умре?
Of be... tret den od transfer mi e, imav in vitro, moram da lezam. No ova so spric dobra ideja e, sekako kukata polna mi e spricevi. Ti blagodaram.
Нема проблем, се надевам ќе се оправи кученцето, а се надевам ако појде на лошо дека имаш некој близок кој би можел да го однесе на ветеринар. Се најдобро и со среќа!
Дали некој има чувани хаска , маламут, самојед некое сибирско куче, зашто јас имам хаска 4 месеци е и сакам да знам нешто поопширно за грижа и нега. Имам прочитано неколку статии за агресивни јасно дури задавиле сопственик. Знам дека зависи се од сопственикот како ќе се однесува кучето но дали агресија е нешто од што треба да се пазам. Ако имате некакви искуства добри, лоши со хаскиве ве молам споделете, прво куче ми е може и погрешна раса сум одбрала ама злато е поубаво куче немам видено. За храна, поводници, ремчиња ако можете да ми препорачате некој пет шоп. Во десетина бев немаше никаков избор.
Dali nekoj ima kontakt so ivoznikot na N&D? Pred edna nedela zedovme od ovaa hrana za naseto kuce,hranata e super i mu odgovara na naseto kuce,no cenata e vo maloprodazba prilicno visoka,ako nekoj ima kontakt so uvoznikot na N&D neka pise.
Кажете како да се справиме со болвиве кај мало маченце?! Бев на ветеринар и ми даде прашок Неопитроид и ампула Неотомосан и сега не знам што од ова да употребам. Мачево има неполни два месеци, ако го избањам со неотомосанот ми е страв да не настине, а како што разбрав ампулава е поделотворна од прашоков. А секако и со прашоков ми кажа дека треба да седи на отворено саат-два поради тоа што болвите излегуваат од крзното во околината, што значи може и така да настине... и сега не знам што да правам. А да го оставам со болви не бива пошто се пика по кревети по ќебиња и ќе не зарази сите.
Неoпитрoидoт е ефикaсен aкo гo нaнесеш дирекнo нa кoжaтa нa мaчетo. Не е стрaшнo дa гo изнесеш нa 15-20 минути. А, и нaјбезбеднa oпцијa е неoпитрoид.
Го растворив во литар вода и го испрскав како што ми кажа ветеринарот па после тоа го избањав. Доста болви изумреа, му паѓаа кога го сушев со фенот, но гледам пак се чеша, има уште. Не знам дали е сега безбедно да му ставам од прашоков или да почекам некое време, да не му дојдат многу токсини наеднаш. Од болвиве се нема спас. Ми е страв да не се размножат низ цел стан па да не можеме да ги истребиме...
Нaпрскaјте сo неoпитрoид нa сите ќoшињa oд дoмoт. И мaчетo нaпрскaјте гo, не е стрaшнo, не е тoксичен зa живoтни. Јaс мoите кoгa ќе ги пуштев нaдвoр нa 1 минуткa фaќaa бoлви (дури и дa не ги пуштев oд рaце).
Кученцето мое го скрши ноџето му ја ставија во лонгета ама сега многу му е отечена.. дали е нормално?