I kucenceto prezivea, trca ene go niz dvor kako bikce i raznesuva obuvki.. i jas uspeav, ostanav bremena, imavme uspesno ivf ovoj pat.
Macata mi e sterilizirana pred 4 dena. Zasega sve e dobro koncite se na mesto ranata cista. Me interesesira od onie koi imale iskustvo za kolku dena zarasnuva ranata?
Со извинение, од ку*ето на кучево му течат капки крв. Не како кај нас жените за време на циклус, туку од време на време ..капка..2 ...3 ..насекаде остава. И се лиже, се мие сам одма. Која е причината? Ветеринарката ни е во странство, доаѓа за кратко, па ќе го носам. И можам ли некако да му помогнам додека се врати?
@Oscar Lady може е некоја поврда, ама да не те заплашувам крв во измет или мокрача може и да значи први симптоми на затруеност или проблеми со бубрези. Онака како е, нормално?
Да да. Се е супер, јаде игра, весел е , вчера играше со мене "фати-донеси" , се е најдобро освен тоа. Фала ти на споделеното мислење
Штом е добро веројатно не е труење, ама може да е проблем со бубрези и знае да биде сериозно, така да кога ќе имате шанса веднаш однеси го на ветеринар и ќе испитаат што му е. А можно ли е да има некоја раничка, а да не му ја приметуваш? Јас секогаш кога нешто кучето не ми изгледа добро прво проверувам каков му е изметот и мокрачката, не знам ете тоа така ми е навика мислам дека прво на тоа ќе се покаже ако има некој проблем.
Кога ќе почне да си ја лиже раната, значи дека заздравува и може и да ја чешка. Не се изненадувај ако почне конците еден по еден сама да си ги вади. Мојата сама си ги извади, еве ја сега супер е. За 10ина дена беше како нова, и скокаше и трчаше и се'.
Eve denes I mojava postojano odi da ja lize ranata I probuva da gi trga koncite megutoa odma ja opomenuvam. Inace vesela e si igra, jade normalo, se nadevam ke pomine se bez komplikacii
Pomognete luge papagalceto mi se razbole gubi ramnoteza tesko disi tesko se dvizi neznam kako da mu pomognam
Има едно маче не е мое ама иди тука му давам да јади, со моите се други мачиња и пред некој ден видов окото едното затворено и зедов камилица му го чистев, ама некни видов дека му е повредено, мислам можи од некој мачор да се имаат тепано и денеска гледам му е како со крв окото внатре и не му е нормално како другото око. Многу ми е жал не можам онакво да го гледам, а и не знам шо да му правам
Здраво,имам Пинч стар месец ипол,многу е мало и секаде низ куќата мокри, мајка ми цело време ми збори за тоа,ќе замириса цела куќа,зима е каде ке ги пере теписите и слично.Знам дека е во право но како да го научам каде треба да мокри,дали некој знае да ми помогне?
@badgirl2 Пази да не го научиш за месец ипол каде да мокри. Многу тешко е толку мало куче да го научиш одма да мокри каде што треба, ако сте решиле да го чувате треба да сте спремни на чистење по него. Има совети по темава и искуства, разлистај и прочитај, да не се повторуваме по 100 пати.
Можи имате прочитано, дека си најдов кучка неодамна ја ранев, се окучи кај мене, порасната, многу мила, се гали, добра е, малите се 5, здрави и многу мили, сега почнав и со дохрана, и слично. Уште на почеток забележав дека кучката не лај. Прво мислев се приспособва, беше без дом, кога дојде прва работа шо имав беше леб и го јадеше и веднаш ѝ зедов храна, да се порадва. Постојано иди по нас, се гушка, се гали, скока. Ете малите еден месец ќе напрат, почнуваат да лаат, одат, јадат, таа уште не лај. Мислам дека ете поке од еден месец е доволен период да се прилагоди. Вокализира, ама повеќе како плач, како ќенкање, во никој случај лаење и тоа последно вакво вокализирање го сретнав два дена откако се окучи дур ги галев малите, не ме нападна ама пробваше да вокализира и после тоа почна да ме лижи и уште еднаш ја немам слушнато да вокализира пак, барем не ете шо се сеќавам. Дали е можно да е нема? Сигурно не е глува, ете да нема слушнато лаење за да неможи, зошто редовно на „мац“ се одзива.
@theowndemon Една компарација. Пред повеќе години земав куче на 8 месечна возраст, од претходни сопственици кои го чуваа исклучиво во подрум и беше неухрането, слабо и константно тепано. Не пушташе никаков звук освен цвилење кога го земав. Не можевме метла да фатиме за двор да изметеме без тоа да почне да цвили и бега на сите страни мислејќи дека ќе го тепаме. Исто се случуваше ако повишевме тон или уз муабет кога замавнувавме со раце.. или било што да земевме во раце тоа мислеше дека ќе го тепаме него зошто така навикнато. Му требаа повеќе месеци да сфати дека од нас ќутек нема да добие, дека храна и вода ќе има редовно. Ама затоа пак кога почна да лае.. па по цел ден џавгаше само. Од тажно и исплашено, за неколку месеци се претвори во многу весело кученце. Дај му време со оглед на тоа дека не знаеш ништо за нејзиното минато. Освен ако имаш рационални сомневања дека е можно да е некој здравствен проблем, во тој случај потребно е да биде прегледана од ветеринар. Ма да, јас мислам дека ако веќе испушта некаков звук..би требало да може да лае, ама стручно лице би ти одговорило поточно.
@Yowannty искрено не се соменвам дека е нешто сериозно, не знам ништо за нејзина историја, си имам обичај да заранвам улични кучиња па после да им барам дом, ама оваа ми се окучи, од првито ден е премногу мила ама да, малку ако повишам тон, дали по брат ми или кога ги викам мачките се плаши, ете кога ќе подразмислам се плаши. Слабичка е сега зошто дои, па ете и ја хранам поќе, кога е со мене и со брат ми многу се радва дури и да прам нешто друго надвор, таа иди по мене да се гали или барем да биди до чоек, веројатно да се осеќа сигурно. Си реков кога ќе се окучи ќе види дека ова сега ѝ е дома дека ќе се опушти ама пак не, еве малите еден месец се веќе родени и има едно лошко постојано лаи ако не е по негово, а и другите по него некогаш, ама таа уште не и си викам можеби редно време е да се опушти. Дури размислував на опција дали куче можи да е немо, затоа и пишав, ако не па ќе ѝ дам уште малку време да се опушти, да види дека ја сакаме тука. Фала ти многу на одвоеното време!
@theowndemon за да лае треба да е сигурна во себе, а таа е исплашена и збунета, којзнае колку долго талкала по улици и плус сега тука се бебињата кои таа чувствува потреба да ги заштити а и самата не била заштитена до скоро. Веројатно и треба повеќе време. Ти битно си ја обезбедила, и твојата грижа таа допрва ќе ја чувствува. Барем во мојот случај навистина беше потребно повеќе време, затоа и верувам дека можно е и на твојата кучка да и треба. Искрено верувам дека ќе биде добра. Па извести после некое време дали има промени.
@theowndemon Некoи кучињa еднoстaвнo не гледaaт причинa зa лaење... Зa рaзликa oд териерите кoи лaaт нa секoј шум (a кaрaктеристикa им е зaштo се лoвни кучињa), некoи кучињa еднoстaвнo не кoмуницирaaт тaкa.
Раса искрено и не знам, сите исти ми се. Личинешто вака, малку покрената ѝ е усната не увисната, телото исто, ушите сосем малку пократки и е црна. Дома ми велат сите неќат кучињата да им лаат ти секој ден зошто не лај кучето. Ама само таа нека си е среќна, па ако неќи да лај немора Фала ти многу на одвоеното време!