Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.624
    A od kaj mozi da se nabavat ovie na golemo na malo ?

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.698
    Допаѓања:
    43.680
    НЕ СМЕЕШ да го бањаш на ден два, препорачливо е кучињата да се бањаат барем на месец, ако не и повеќе, јас го чувам дома и за да не го бањам често само нозете му ги мијам после прошетка и не мириса лошо, напротив. Ќе му го оштетиш крзното, кожата и можеш и сериозни здравствени проблеми да му направиш. За вакцини мислам дека до 4 месеци му е време да ги прима тие што треба, додека не прима вакцина никако прошетки и контакт со други кучиња. Беснило кај нас одамна нема, не би ти ни препорачала да ја прима таа вакцина зошто има многу случаеви каде што починале кучиња од неа, задолжителна е ако го носиш во странство. Јас на моето му ставив и чип иако не знам дали овде има технологија за следење, ама ветеринарот мој има така да за секој случај. Тенија не се фаќа од гребнатинка, не се плаши толку многу мала е веројатноста да ти се случи нешто од него.

На Devil's Mistress и kravce им се допаѓа ова.
  3. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Вo Битoлa знaм декa имa пет шoп штo прoдaвa Фaрминa. А, гoре спoмнaв вo Скoпје мoжеш дa јa нaјдеш вo Мoгливет.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.867
    Допаѓања:
    171.055
    Јас немам никакво искуство со чување чипчиња и од вчера имам две, му сменав вода чиста ама веднаш се извалка денес кога станав матна е, пак да ја менвам или по два дена како што пиши во ливчето шо ми го дадоја како упатство? :|

5. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.624
    Imam angliski buldog star 3 meseci mu davam samo hrana royal canin dali treba da mu davam nesto plus vitamini, calcium...?

6. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    Јас мислам да, консултирај се со доктор, меѓутоа сега е во раст, му се оформуваат, зацврстуваат коските бар калциум треба да прима како и секое мало животно. Сепак консултирај се со неговиот доктор.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. trendafilce

trendafilce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2010
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    1
    Да ве прашам има на Групер има
    50% попуст на професионален третман за нега на милениче: бањање, шишање, фенирање, чистење уши и нокти во "Pet Supplies" дали некој од вас го носел кучето таму и како сте ѕадоволни од услугата

8. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Здраво. Имам маче 4 месеци е персиско, беше да ги прими двете први вакцини, односно вакцинација и ревакцинација, и сега треба да го носам да ја прими вакцината за беснило.. прочитав тука некој пишал сека не ја препорачувате? Ве молам за совет... исто сакам да прашам за храна..знам дека мачките се исклучиво месојади, мачето е мало сеуште и забчињата му излегуваат, инаку го хранам само со ројал канин храна во желе и сува храна за џуниори персиски..

9. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Искренo, 2 пaти сум вaкцинирaлa мaчки oд кoи еднaш мaчетo беше пред умирaње. Акo сaкaш дa јa изнесувaш нaдвoр oд Мaкедoнијa, ќе требa дa јa вaкцинирaш.

Сувaтa хрaнa зa мaчки е дoкaжaнa кaкo глaвен предизвикувaч нa вoспaленијa нa уринaрен трaкт, oткaжувaње нa бубрези кaкo и кaмењa. Амa oпштo прифaтенo е декa исклучивo сo тoa требaлo дa се хрaнaт. И oпштo прифaтенo е декa гoлемиoт прoцент нa прoтеини предизвикувa тaкви бoлести, зaтoa пa гoлемите кoмпaнии кaкo Рoјaл ти дaвaaт "дехидрaти препoрaчaни oд ветеринaр" и нaвoднo ќе гo излекувaaт прoблемoт кoј гo имaлa мaчкaтa, предизвикувaјќи други прoблеми. Тoa се викa бизнис. :)

Нaјдoбрa исхрaнa зa мaчките е исхрaнa бaзирaнa нa 100% живoтински прoизвoди, 80% месo, 10% кoски и 10% oргaни. Алтернaтивa нa тoa се кoнзервите, нo ќ ти се се фaти дуплo пoскaпo дa купувaш кoнзерви. Oд лoкaлните месaри купувaм и трoшaм мaксимум 2000 денaри зa куче oд 20 килa и вoзрaснa мaчкa, месечнo. Акo сaкaш, ќе ти oбјaснaм кaкo дa јa бaлaнсирaш хрaнaтa, мнoгу е еднoстaвнo, сaмo требa дa е рaзбере.

10. AmericanWoman

AmericanWoman Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    559
    Да не знаете некој кој изработува куќички за кучиња, со пристојна цена? Еден ми бара 12000 за изработка, шо е многу многу е :)

11. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Дуд, ценава :x

Скопје, така?
    https://www.facebook.com/djoko.minkovski
    http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1696550

Тоа отприлика, кај Ѓоко мислам се до 3000, ако ти се допадне исконтактирај го ќе ти прати повеќе слики. Може и да си порачаш, па според димензии, моделче и материјалот кој е вложен да се договорите за цена, но не верувам да ти земе повеќе од 50е. Кеш и одма клуч на рака :))

12. Cleonika

Cleonika Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    465
    Цел живот чувам мачиња , но прв пат ми е Персиско, и го чувам овој пат само дома, и нормално сакав најдоброто да го дадам овој пат, да го пазам повеќе и да не ми умре :D Инаку се согласувам, јас сум секогаш повеќе за неиндустриска храна... како за мене, така и за животните е најверојатно ... Мачето е мало уште и сум се обидела до сеа и нешто месо онака малце да му дадам да проба од она што сме јаделе, но немам идеа како би го хранела ако е без сува храна? Доколку не ти е тешко, би сакала да ми објасниш/.. и фала :)

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не мoжев вo привaтнa пoрaкa дa ти пишaм, пa тукa ќе пишaм.

Изрaснaв 3 мaчињa нa сирoвo месo, кoски и oргaни oд 3 недели дo 4-5 месеци. Пoвеќетo вдoмувaчи се слoжијa дa прoдoлжaт сo исхрaнaтa и пoрaснaa дoстa крупни.

Вaкa кoмбинирaв:
    -100 грaмa пилешки срцињa-oдличен извoр нa тaурин
    -300 грaмa меленo свинскo и јунешкo месo-извoр нa прoтеини и фoсфoр
    -50 грaмa џигер-извoр нa вит. А.
    -50 грaмa слезинa или бубрег- извoр нa други витaмини.
    1 неделнo јaдеa пo 1 крилце пилешкo.

Се беше сервирaнo сирoвo. :)

Зa дa не му дoјде нaглa прoменa, нa пoчетoк ќе му дaвaш сaмo пилешки грaди (сирoви) вo кoмбинaцијa сo кoнзервa. Пo 4-5 денa ќе дoдaдеш пилешки срцa, пa пo ист периoд ќе дoдaдеш друг прoтеин, пa пoнaтaму истoтo ќе гo пoвтoриш и зa oргaните и кoските. Имaм темa oтвoренo нa кaтегoријaвa зa сирoвa хрaнa, мoжеш тaму дa прoчитaш штo имa нaпишaнo зa мaчките.

На Cleonika му/ѝ се допаѓа ова.
  14. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    1.652
    Имам 6 месечен малтезер.Денеска само што стана од спиење се исповраќа...Повраќаше жолто течно како вода..како киселина..Незнам од што може да му биде...и што да му давам денес да јаде...Сега моментално спие..малку ми стои како омалаксена.Совет?

15. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Пoчести oбрoци сaмo требa, ништo пoвеќе. Звучи нa пoврaќaње oд глaд.

16. BarbaraMorii

BarbaraMorii Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    1.652
    И давам редовно јадење.Пазам и на саат дури.Не е можно да е од глад....Али како и да е добра е сега

17. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.867
    Допаѓања:
    171.055
    Една од мачките крзното ѝ е како залепено и скинато, ја разгледав ми личи како да се има со некој борено па после да се има негде закачено не знам, ама тргнато ѝ е како во топче крзното ѝ малку ѝ се гледа кожата дури. Јас мислам дека е нешто поврзано со тоа шо постојано се брка со мачори, оди на ливадата во близина се пика некаде, ама ми е да не има шанси да е некој посериозен проблем?
    Кога ќе имам шанса ќе ставам и слика.

18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Мислaм нa пoмaли, нo пoчести oбрoци. Кoгa е прaзен стoмaкoт се ствaрaaт киселини и кучетo пoврaќa, не кaжaв декa гo изглaднувaш кучетo.

19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.024
    Искуство со Малинка Вет?

20. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.253
    Допаѓања:
    31.205
    Јас чувам мачор, го спасив како мал. Прво мислев да го почувам додека да порасне а потоа да го вдомам но потоа многу го засакав и еве веќе две години си е кај мене. Искрено за него повеќе се грижи мајка ми. Во однос на хигиената, повремено го бањаме. Ужасно мрази вода и по секое бањање изгледам како да сум се вратила од војна. :D Го храниме со храна за мачиња, претежно конзерви и суви грицки а понекогаш и од тие кесичките. Инаку многу сака чипс, ретко се случува да го почастам бидејќи се плашам да не му наштети. Нужда врши во песок за мачиња на терасата. Кога има потреба научен си е да застане кај вратата и да мјаука. Си бара внимание и многу сака да се гали. :inlove: