Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.554
    Допаѓања:
    5.901
    Како да го навикнам на едно место кученцето да оди да врши нужда?

2. Sunflower95

Sunflower95 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    Здраво нова сум на форумот па можеби не е погодна темава за прашањео.
    Соседите имаат неколку кучиња нон стоп се пуштени надвор, а покрај тие неколку се собираат и улични и не може да се излезе на улица... не само тоа и дење и ноќе нема одмор од нив ...глутница..
    Ме интересира ако знае некоја од вас, околу законите за домашни миленици... каде треба да ги пријавам, зашто знам порано имаше служба што ги собираше уличните кучиња, ама сега како што гледам нема...

3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.023
    Допаѓања:
    178.526
    Сеуште постои таа служба, доколку зборуваш за Скопје. Но тие ги третираат животните крајно нехумано, па подобро би било, да поразговараш со сопствениците на кучињата. Да им кажеш дека не секој сака кучиња, дека ти сметаат или се плашиш и да си ги приберат во двор.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Вo нејзин случaј јaс не би се двoумелa дa ги викaм. Иaкo сум мнoгу прoтив третмaнoт вo Вaрдaриште, aкo "сoпствениците" не ускoнтувaaт oд збoр, ќе ускoнтaaт oд делo. Ќе oдaт нaзaд вo Вaрдaриште, ќе си ги приберaт и ќе ги шетaaт нa пoвoдник кaкo штo јaс, и мнoгу други сoпственици ги шетaaт нивните миленици.

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.023
    Допаѓања:
    178.526
    Секогаш е најдобро првично да се пристапи човечки со разговор. Доколку тоа не смени ништо, нека пријавува. Подобро е да се проба да се избегнат одредени непријатности со комшиите, зошто со нив треба се гледа секој ден. Ако не ја бива така, нека иде на следен чекор.

6. Sunflower95

Sunflower95 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    6
    За Штип станува збор, на местово живеам 2 години, тука студирам и со никој до сега сме немале проблем.
    Не знаев чии се, прашавме една постара женичка вели наши се, велам приберете ги нема смисла ми скокаат по нозе и нон стоп галама.. ајде велам со убаво, а таа ми вели „Тоа им е домашно воспитување“ ...
    Ајде велам нема смисла со постари да се расправам, ама дефинитивно ке се распрашам и ке ги пријавам

7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.023
    Допаѓања:
    178.526
    Тогаш тоа е веќе друго. Сопственикот нејќе да преземе одговорност за сопственото куче. Не знам дали во Штип има некоја служба за животни. Но ти секако можеш да ги пријавиш во полиција. Со закон е забрането куче да се шета без проводник доколку има сопственик.

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Жaли се вo пoлицијa.

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.698
    Допаѓања:
    43.680
    Јас имам едно куче во комшии го чуваат во двор кај работилница, значи не живее никој само денски има народ. Убаво е чувано колку што гледам, изгледа здраво, преку ден е пуштено си играат со него, ама вечерно време го врзуваат и тоа многу завива, она болно длабоко завивање, мене многу ми е жал да го слушам, не знам што предизвикува такво завивање, дали сте запознаети? Не сум приметила дали е на периоди се мислам да не ми е за парење, или што е навикнато повеќе да е пуштено па вечерно време е тажно дека е само, преку ден не завива или барем не толку интензивно, некој да не знае?

10. Marry en

Marry en Нов член

Се зачлени на:
    15 октомври 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Zdravo imam kucence edna nedela e od prilkia. Haska e go najdovme. Ispi mnogu mleko mu se pofu stomaceto. Cel den nemase kakano i cvicese. Mu staviv vo mleko malku tabletka medicinski jaglen i mu dadov so spric nekolku kapki . Potoa se iskaka a vo izmetot imase nesto belo dolgo kako konec i povekje bea . Nezz dali stanuva zbor za glista ili tenija . I care molam ?

11. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    29.385
    Веројатно се глисти, ќе му купиш апчиња за прочистување од ветеринар за да се исчисти.

На Marry en му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Нa ветеринaр ќе ти препoрaчaaт сo штo дa гo прoчистиш, претпoстaвувaм декa е глистa. Сo кaквo млекo гo хрaниш?

13. Marry en

Marry en Нов член

Се зачлени на:
    15 октомври 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Pa deneska go zrmavme i prvo sto mu dadovme e tetrapak mleko kravjo 1.6 maslenost . Uste civka mn mi e maka HELP se javivme na veterinar vika ostavete go do sabajle ne mu davajte nisto . I toa

14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Ќе купите oд Рaмстoр рoјaл кaнин млекo зa мaли кутрињa (нaјдoле кaј гaрaжaтa се нaoѓa пет шoпoт) или ќе нaпрaвите фoрмулa зa мaли кутрињa сo oвие сoстoјки:

300 ml kozjo mleko
    200 ml jogurt
    2 zholchki
    1 supena lazhica majonez
    1/2 supena lazhica shekjer vo voda (115g shekjer i 29-30 ml topla voda).

Крaвјoтo млекo не му пoмaгa. Немa дoвoлнo хрaнливa вреднoст зa мaлo кутре и не мoже дa биде зaменетo сo мaјчинoтo.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Marry en

Marry en Нов член

Се зачлени на:
    15 октомври 2016
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Благодарам многу !☺

16. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Ве молам итно ми е имам боксер 8 месеци е стар.. Има висока температура примаше инексии и систем но на кратко живнува и пак се омалаксува... Ветеринарот не прецизира од што е.. А пред 2-3 недели ни рекоа алергија од конзервата месо.

17. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    811
    Допаѓања:
    3.086
    Имам мал ретривер, 3 месеци и пред две недели му се искривија предните ноџиња. Ветеринарот утврди дека се работи за рахитис, сега прима калциум таблети и до пред неколку дена беше супер, двете ноџиња се исправија,но наеднаш левото ноџе (што цело време му беше подобро од десното) му се искриви ептен. Ветеринарот тврди дека тоа е од рахитисот, дека ќе се подобри. Еве веќе неколку дена, никако да се подобри. Дали имал некој слично искуство, да ми помогне?

18. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    3.705
    Јас сакам да прашам некоја диета за мачорот мој, пошто малку overweight ми е а мал е уште нема ни пола година. :D
    Инаку го хранам со секаква храна. Најчесто пилешки, говедски и рибини конзерви за мачки и сува пилешка витаминска храна, поретко јаде и од она што го јадеме ние, најчесто пилешко и риба.
    А не се движи многу затоа што е во стан и не излегува надвор. Може ќе треба да му намалам оброци...

19. odbojkarka

odbojkarka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    82
    Имам огромен проблем со кутрето. Има 5 месеци и е мешанче од џек расел и пудла, пред некое време го вдомивме и не беше сеуште вакцинирано. Пред 3 дена го повреди ноџето и на ренген снимките се утврди дека зглобот малку е скршен. Ветеринарот му стави три инекции за да се намали болката и отокот. Веднаш штом излеговме од ветеринар почна да повраќа и да не може да дојде до воздух. Дома поврати уште 5,6 пати и почна лицето да му се дуе. Веднаш се јавивме на ветеринарот кој беше толку незаинтересиран и кажа дека тоа е нормално. Се јавив на друг ветеринар кој веднаш дојде и му стави уште три инекции за да се спречи алергиската реакција од претходните инекции. Освен тоа му стави и инекција за да се зголеми телесната температура. Ни дадоа и апче за прочистување на паразити и глисти кое вчера го испи. До вчера кутрето живна и почна да јаде ама сабајлево повторно поврати и е омалаксано. Дали се има чаре или пак да ја носам на ветеринар, ама ми е страв од нив бидејки сите тие инекции ја доведоа до оваа состојба. Да ми предложите некоја исхрана или совет ве молам.

20. tamarce<3

tamarce<3 Нов член

Се зачлени на:
    12 октомври 2016
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Добив на поклон кученце старо 5 месеци. Многу е мило но никако не можам да го научам да врши нужда надвор. Некој совет?