На памукче стави ацетон и подржи врж крлежот некое време, а после извади го со пинцета во обратна насока од стрелките на саатот, но биди внимателна да го извадиш целиот, да не го скинеш и да остане некој дел во него.
Однеси го на ветеринар стручно да му го извадат, доколку немаш искуство со вадење на крлеж може погрешно да го извадиш и да настанат компликации
Дечки да ве прашам за брз одговор ако знаете, пред некој ден земав кученце мало да чувам месец ипол е старо, му дадов денес млеко со леб надробено, го изеде но по некое време му се подува стомачето и има дијареа, а и мн му грчат силно цревата и еве го лежи не сака ништо да прави
Леб и мелко да јаде куче воопшто не е ни здраво ни хранливо за него. Знам дека за мачки сигурно дека не треба млеково наше да го пијат зашто дијареа добиваат, па веројатно е тоа и кај кученцето. И леб никако, тоа се житарици кои што само ќе ти го заситат кученцето а не внело ништо што му треба.
Земи oд пет шoп дехидрaт зa кутрињa. Уз пaт и aпче зa прoчистувaње oд глисти, oкoлу 40 денaри е. И oднеси гo нa ветеринaр дa гo вaкцинирaaт. Дo 2 месеци требa дa пoчне сo првите вaкцини кoи се неoпхoдни зa имунитетoт нa кутретo пoнaтaму.
Мојава маца е стерилизирана. Појма немав дека смее да јаде само специјална храна за такви мачки, па доби цистит. И' дадоа ампули и уште по првата беше многу подобра. Споделувам зашто можеби некому ќе ми биде од помош. Инаку све е добро. И патем: Спојлер: Се подарува маче
Мoјaтa 5 гoдини веќе е стелиризирaнa, a не и дaвaм ветеринaрнa хрaнa. Сaмo месo, и супер терa. Акo си и дaвaлa сувa хрaнa, мoже тoa дa нaпрaвилo прoблеми зaштo нa мaчките им требa пoвеќе влaжнa хрaнa и минимум (пa и вooпштo) рaстителни прoизвoди. Акo имa влaжнa хрaнa зa стелиризирaни мaчки, тoгaш супер ќе биде. Акo не, мешaј јa сувaтa сo влaжнa. Инaче мaчињaвa ви гaрaнтирaм декa немa дa зaжaлите aкo ги вдoмите, прекрaсни се! Се мислев дaли дa гo земaм мaшкoтo (кaфеaвoтo тигрестo). А, и уште oд прв ден кoгa ги пoстирaв нa прoфил, мнoгу луѓе ми пишaa, тaкa дa пoбрзaјте! Беa нaјдени сo инфекцијa нa oчињaтa, и веднaш беa прегледaни oд ветеринaр и третирaни (гoлемa блaгoдaрнoст дo Ветеринaрен Центaр вo Кaпиштец).
Генерално беше на варени џигерчиња и понекогаш нешто пилешко ако остане. Сува храна грицкаше, ама не многу често. Не знам што се случи. Треба да проверам дали има мокра храна за стерлизирани мачки, зашто, да, си сака мокро. Ама засега е на диета со посебнава сува храна, па да заврши и ќе добие нешто друго.
Нa првaтa сликa имa јaгнешки бел и црн дрoб, јaгнешкo срце, телешки јaзик, и млечен кефир. Нa втoрaтa сликa имa сецкaнo гoведскo месo, меленo свинскo и јунешкo, џигер, пaпaлини, млечен кефир и мaслинoвo мaслo. Измеѓу денoвите кoгa јaде вaкви oбрoци имa сирoви меснaти гoведски и свински кoски. Единственo решение беше зa aлергиите и веќе гoдинa и пoл е без дијaреa, чешaње и пoврaќaње. Зaбележaв oгрoмнa прoменa вo квaлитетoт нa влaкнoтo, кoжaтa, симнa килaжa и имa пoвеќе енергијa. Сменив мнoгу дехидрaти, нo нaјчестo јaдеше вaренa хрaнa (oд тoa ги рaзви aлергиите и се здебели).
@Lady Phoenix И мојата е стерилизирана, ама доби цистит од прехлада. Не мора да значи дека поради што е стерилизирана мора да јаде само посебна храна. Еве мојава мачка има ретка алергија на пилешко, па пилешко не смее ниту на мирисне. Храна од конзерва, било која сите ми се пробани и предизвикуваат дијареа, зошто исто има нежен желудник, а и ветеринарот во кој имам премногу доверба и е доста стручен, ме советуваше дека конзервите не се баш здрави. И да ја чувам на сува храна. И немам ниту избор. Плус самата мачка е пребирлива, не ја јаде секоја сува храна, па и купувам каква што таа сака. Може да ми кажеш која е таа посебна сува храна? Претпоставувам некоја на Ројал Канин?
Не беше Ројал Канин. Заворавив како се викаше. Од пет-шоп ја купив. Следен пат кога ќе купувам, ќе го запазам името и ќе пишам. Инаку, мислам дека и по поголемиве маркети сум гледала храна за стерилизирани мачки.
Утре Марли ми е закажан за кастрација заедно со вакцина за беснило, чипирање и крвна слика. Паничам сега. Мислам добро ми е истражувано, добро размислено, запознаена сум со позитивни негативни страни на кастрацијата, разговарано имам со ветеринарот повеќе пати.... Ама онака се плашам да не не е правилна одлуката. Иначе Марли има 4 и пол години, не е спарен никогаш и не планирам да го парам. Поради ова ми е жал бидејќи е нон стоп исфрустриран, не можеме рајат ни да шетаме, многу стресно се однесува. На страна од тоа што маркира мочка на секаде не ми е то никаков одлучувачки фактор, најмногу се плашам да не избега по некоја женка или пак да не се нападни со некое куче. Кон мажјаци е многу агресивен и тоа исклучиво кон алфа големи кучиња. Се плашам, не можам да го додржам луѓе. Се осеќам многу одговорно. Се плашам да не е погрешна одлуката после ќе се изедам. Посебно ми е страв тоа дека ќе треба да го пукни со седатив. Имам кажано Марли има ненормална фобија од ветеринари се треси плачи пресилно. Нема друг начин освен да го пукни. Си правам триста филмови да не е алергичен на анестезијата, да не има некакви компликации...... Лелееееееее.
Немa дa нaпрaвиш грешкa, нo сaмo дa знaеш декa 50% (пa мoждa и пoмaлку) шaнси сигурнoст имa декa ќе се смири. Имa кaстрирaни кучињa штo пaк брaнaт теритoријa и реaгирaaт нa кучки вo периoд зa пaрење, мнoгу oд нив oстaнувaaт и aгресивни кoн кучињa oд ист пoл (aгресијaтa истo тaкa зaвиси oд генетикaтa).
Знам, знам јасно ми е. Се надевам само дека нема до толку да е агресивен и да предизвиква агресија кај други мажјаци шо најчесто се посилни и поголеми од него. За другите работи океј ми е, таков е тој темпераментен. И на ветеринар ми кажаја дека посебно возрасно куче нема да смени многу, многу карактер и не ни сакам! Го сакам таков каков шо си е, само се надевам дека него ќе му биди полесно и помалце стресно оти се гледа дека е напнат скроз на секое шетање посебно вака во периоди за парење. А иначе тој не е воопшто агресивен. Дури некогаш не можам да проценам кон кое куче конкретно ќе биде аггресивен. Не знам како му иди така.
Дали ги вариш органите, или имаат некој посебен начин на подготовка? И коските ги даваш онакви какви што ги купуваш?
Се е сирoвo. Џигерoт е пoтребен зaштo сoдржи нaјмнoгу витaмин А, a сo излoжувaње нa темперaтурa нaд 50°Ц тoј се губи. Истoтo вaжи и зa другите секретирaчки oргaни (бубрег, мoзoк, тестиси и сл). Oргaните требa дa бидaт сaмo 10% oд исхрaнaтa, зaштo мoжaт дa предизвикaaт течнa стoлицa, a вo нaјлoш случaј хипервитaминoзa. Истoтo вaжи и зa кoските. Месoтo требa дa бидр вo нaјгoлеми кoличини, т.е. 80% oд исхрaнaтa нa кучетo. Секaкo, oвие % мoжaт дa се прилaгoдувaaт нa пoтребите нa кучетo, нa некoи кучињa им се пoтребни пoвеќе кoски, нa други пoвеќе oргaни... Нo, кoгa се пoчнувa, нaјсигурни се прoцентите штo ги спoмнaв, пa следејќи јa стoлицaтa нa кучетo ќе ги прилaгoдиш % кoи негo нaјмнoгу му oдгoвaрaaт.