Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.392
    Му купив песок од Кам откако споредив цени и од други места, таму најевтино беше, па затоа зедов.. Само што го ставив во кутија, ова малово одма почна да се прпела и не излезе 15минути од кутија.. Појде по мала нужда и толку длабоко го закопа што не ни пробав да најдам каде е..(facepalm)

2. Antebellum

Antebellum Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    2.854
    Допаѓања:
    8.785
    Здраво, лани ви се пофалив дека земав кученце од една роднина и имаше алергија од млекце тоа го средив нема веќе млеко ниту млечни производи. Денес му купив ново коланче против болви ама чудно реагира. Се чеша од тревата, трча наоколу, легнува, па се чешка на вратот. Ќе се смири или да барам друго чаре? Некој слично искуство?

3. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Вaди гo лaнчетo и избaњaј гo кучетo. Нaјверoјaтнo aлергијa.

4. Макрис

Макрис Активен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    69
    На малтезерчето наше кај ушињата му се појавија црни корички (струпчиња (не знам како да ги наречам)). Од ден на ден растат се поголеми. Бевме на ветеринар, го проверија кучето, ни кажаа дека не станува збор за паразит, туку некоја повреда (најверојатно при грумирање). Сепак, нам ни е страв и ќе го носиме на друго место, да чуеме второ мислење.

Ви пишувам за мислење, ако можете воопшто преку сликите да видите за што станува збор.
    Дали некој има видено вакво нешто кај своето милениче?

Прикачени фајлови:

5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.038
    Допаѓања:
    178.654
    Јас сега го видов мислењево и тоа пред него. Се надева не смета што одговарам подоцна.
    Јас го користам песокот од кам и за сега се покажал супер, а го користам 4 години веќе. Пробав и со други и по 3 пати поскапи, мирисаа одвратно. Овој мириса на нормален песок што не смета, праи грутки, мене никогаш не ми се раскалил, така може само ако го мешате со земја. А и битно е и ти додека чистиш да не ја растуриш грутката, веројатно веќе си сфатила како иде. :)
    Поздрав и убава дружба со мачето. :)

На LittlePinky му/ѝ се допаѓа ова.
  6. FromWonderland

FromWonderland Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2013
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    38
    Може ли некоја од вас да ми предложи лек против крлежи и болви за зајачиња? Ветеринарот ми предложи некои ампули меѓутоа немало останато од нив инаку ќе купев. Прочитав нешто за оцетот како лек против крлежи па си реков ај да прашам за мислење. Некоја од вас да сподели искуство? Некое друго средство или природен лек? Зошто морам што побрзо да најдам решение...

7. ajaja95

ajaja95 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2016
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    353
    Дали некој чува куче раса westie да сподели искуство какви се за чување во стан?

8. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Не чувaм, нo плaнирaв дa чувaм. Мoментaлнo имaм ердел териер (кoј гo чувaм вo стaн). Вести се темперaментни кучињa, нa кoи им требa внимaние, мнoгу дресурa и редoвнa негa нa крзнoтo. Крзнoтo требa дa се тримa пo техникa hand stripping, oднoснo кубење нa мртвoтo влaкнo зa дa се oстaви прoстoр зa рaст нa нoвo. Не се митaрaт мнoгу рaди oвaa причинa и се пoгoдни зa вo стaн (сепaк бaрaaт редoвнa физичкa aктивнoст).

Кaкo и секoј друг териер имaaт силен пoрив зa плен, тaкa дa требa дa внимaвaте сo пoмaли живoтни. Сo рaнa сoцијaлизaцијa мoже дa се oдбегне aгресијaтa кoн други живoтни и кучињa, нo сепaк требa дa бидaт пoд нaдзoр зaштo генетикaтa си гo прaви свoетo. Сaкaм дa кaжaм декa изгледoт лaже, oригинaлнo биле рaбoтни териери и не се oбични миленици кoи ќе сaкaaт дa седaт вo скут пo цел ден. Им требa физичкa и ментaлнa стимулaцијa зa дa бидaт кучињa сo стaбилен кaрaктер. Истo тaкa мнoгу требa дa се внимaвa нa пoтеклoтo. Кучињa кoи не се прoфесиoнaлнo oдгледaни, без дoбрa генетикa ќе бидaт излoжени нa прoблеми првичнo сo темперaментoт, и здрaвјетo.

На Rebecca_R и ajaja95 им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.703
    Допаѓања:
    43.701
    Вчера мало кутре беше ударено од кола. Мешанче од лабрадор, мајка ми го нашла по пат и веднаш го однела на вет. По преглед констатирано е дека нема скршеници и исеченици. Си јаде нормално, врши нужда и вчера одеше. Денес проба да стои ама малку потклекнува со задната нога. И кога му ја фатив да видам во зглобот му е отечена и на препонот има јазол оток мал. Не квичи кога го фаќам дозволува и да му ја мрдам не реагира лошо. Јас пак не сум во можност да го носам на вет. Барав помош од локални здруженија ама нема одзив. Ќе го чувам кај мене недела време со надеж дека ќе се подобри и ќе се одмори ама морам после да го дадам некому зошто немам услови за уште едно кутре. Муабетот ми е дали знаете што можам да превземам дома за да му ја третирам ногата и да му се намали отокот. Веројатно е поради ударот, набиеност и сл.

10. Anajovanovska555

Anajovanovska555 Нов член

Се зачлени на:
    25 јули 2017
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Mnogu sum zagrizena za sostojbata na moeto mače pred 5 dena go donese setra mi go nasla na ulica bese mnogu ispaseno i gladno go nahranivme se igravme so nego pocna da ne se plasi no ne jade,najprvin pocna pomalku i sekoj den se pomalku so spric mu davame mlekce jogurt voda mnogu e malaksano samo spie go terame da odi edvaj uspeva da stoi namalite noze neznam sto da mu pravam a nemozam da se slusnam so nieden veterinar ne se javuvaat na tie broevi sto mi gi dadoa prijatelite...ako imal nekoj vakva situacija ako moze da mi kazet sovet :(

11. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    може е дехидрирано. давај електролити по еден шприц на 5 мин

12. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.502
    Што можеш побргу однеси го на ветеринар, а во меѓу време можеш да му купиш од аптека електролити прашок за деца. Мислам дека беше од Бекутан, ветеринарот таков прашок ми препиша кога мачето ги имаше сличните симптоми. Во врска со намален апетит моето маче кое исто како тебе го пронајдов напуштено на улица, беше настинато и дишните патишта му беа запушени, па не го осеќаше мирисот на храната. Со шприц покрај електролити исто така можеш и супа да му даваш, ќе ставиш помал дел од кесичката да не е многу солена.

На Anajovanovska555 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    На колку време треба да се става ампула на кучето? Имам малтезер, преполна со вошки беше и ставив фронт лајн претходно со антипаразитски шампон ја миев, поминаа две иполнедели оттогаш значително исчистена е но пак гледам има по некоја....чаре?

14. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Би требaлo цел месец дa трaaт. Мoже дa им oслaбне дејствoтo aкo кучетo е излoженo нa вoдa 48 чaсa пред и пo нанесувањетo нa aмпулaтa. Oпцијa ти е и Scalibor oгрлицa прoтив нaдвoрешни пaрaзити 6 месеци зaштитувa. Нa мoјaтa и дaвaм Нексгaрд aпчињa зa џвaкaње, зaштo имa aлергиски реaкции и нa aмпули и нa oгрлици. Пoскaпи се aмa мнoгу пoдoбрo јa штитaт oд aмпули и oгрлици.

На lylaby му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    269.025
    Песокот од Кам сам по себе смрди убива, а тек кога ќе се измоча... :puke:

Јас користам силиконски, и само оптичка варка е дека овој од Кам повеќе трае, демек повеќе количински има.

Секаде каде што капнало мочка од мачето се формира грутка, што значи тој дел мораш секако да го фрлиш.
    Со силиконскиот е добро што имаш доволно за еден месец, не менуваш песок цело време, гомца собираш, а мочката се впива во самиот песок но не мириса воопшто.

Има разни силиконски песоци, со секако различни цени, јас сум најзадоволна од тој што го продаваат во продавницата во подрум во Рамстор, цена му е 560 денари - најефикасен е од сите, бидејќи е најситен. А и има индикатор за дали мачката има бактерија во урината.

На второ место ми е Sanicat, најпрактично мене ми се покажало, во смисла дека е 340 денари, не мириса никако, добро впива, ми трае цел месец. Најчесто овој песок го купувам, златна средина меѓу ефикасност и цена.

Најмалку задоволна сум од Silicat - го имам купено тој со мирис на лаванда.
    Не упива убаво. Прекрупен е.
    Цена 360 денари. Не ми траеше цел месец.

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lylaby

lylaby Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    334
    Kakvi se tie apcinja za gvjakanje? Kako se vikaat i kade da gi nabavam?

17. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Nexgard, ги земaм oд ветеринaрнaтa нa Диме вo Кaпиштец.
    Screenshot_2017-07-27-18-44-18.png

18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.870
    Допаѓања:
    171.119
    Дали за рибите ако немам доволно долго стојана вода, можам да земам дестилирана или да превријам па да изладам вода?
    Да не има некаков проблем или подобро да почекам да одстој водата која ја имам оставено?

19. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.132
    Незнам за вриена или дистилирана, јас секогаш ја оставав да отстои, трикче - полни повеќе шишиња истовремено.

20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.870
    Допаѓања:
    171.119
    Секогаш имам стоена вода. Имам едно шише кое е доста стоено ама другите ми се само два дена, па два дена се малку, а аквариумот ќе го земам денес. Дури и три дена ми гледаат малку, па си реков да разгледам алтернативи. Колку што знам, им смета хлорот во водата, па со дестилирана и превриена се губи онака ... Сепак ако не најдам информација дали можи така ќе си почекам со полнењето на аквариумот дури не одстои водата доволно време.