Najverojatno e otruen..Mu dadov analgin i jaglen kako so mi kaza eden veterinar..Konzerva meso mu dadov i pocna da jade pa kje vidime,valjda kje se oporavi. A za na veterinar da go odnesam nemozam..Dosta e agresiven i nema sansi ni do kola da go kacam a vaka eden so znam go pratile na teren pa nemoze da dojde..
Веќе неколку дена имаме мало маченце. Но, очината постојано му се лепат, дали можеби е преладено. Дали некој знае, што да му дадам. Јас го бришам со топла вода, ама сепак по 2-3 пати на ден му се лепат.
Дечки колку се шансите премало маче да е шугаво? Вчера најдов едно на улица ама од десната страна на некои делови нема влакна, ама се сомневам дека го удрило кола бидејќи со десното предно ноџе не функционора ко што треба. И сега не знам дали е од тоа, или е болно од нешто. А не сум во можност деновиве да одам на ветеринар.
Луѓе , имам персиско маче, се ок е јаде многу последен период се спрема за зима, си расте крзно и се дебели, ама скоро 2,3 недели, од време на време прави звуци како да се дави, како да пробува да поврати.. Се сомневам дека има проблем да си поврати топче со влакна.. инаку јаде нема проблем, спие, шета се нормално, само што по сто пати на ден праи звуци ко да сака да поврати.. Дома сме во работа реновираме и не сум во можност да го однесам во Скопје кај неговиот ветеринар, а тука во мојот град нема никој .. Се распрашав ми кажаа дека има некои видови лаксативи за мачки што не можат да ги исфрлат влакната, па ќе видам во понеделник да побарам во Скопје да му купам... дали некој имал слично искуство?
Татко ми донесе пумпица и греач дур бев на факултет и ми јави да ги наместам. Јас или нешто фали, или преглупа сум за да можам да ги спојам: Исто да прашам дали треба некако да ги измијам пред да ги ставам во аквариумот? Греачот кај треба да го ставам од прилика, тоа бар едноставно изгледа да го ставам... Edit. Не знам ни греачот.
Дали во пет шоп би сакале да им подарам риба (доколу продаваат такви), која е здрава, ама почна да ми напаѓа моја риба и неќам да ја фрлам, неќам да умри?? Дали сте запознаени дали би прифатиле вакво нешто? Се работи за tiger barb fish и после недела- две почна да ми ја напаѓа златната.
Немам никој кој чува. Опциите ми се или пет шоп или да ја фрлам, а неќам да ја фрлам. Во пет шоп или конкретно шоп за акваристика, нема да ми ја прифатат или има поинаков проблем?
Мачката пред два месеци се омачи. Е сега е нон стоп гладна. Дома се мрднавме, не буди по неколку пати во ноќта, цело време мјаучи. На ветеринар ми кажаа да и давам цврста храна, и давам и пак не се најадува. Што чудо е ова?
@Matotheja и мојата многу повеќе јадеше кога доеше, ама не постојано да е гладна. Повеќе од обично што би јадела сепак да. Ама кај да е, ќе почни да ги одбива и малите полека, па ќе почни во свое време да јади и помалку. Патем за мојата рипка, бев денес од каде што зедов новото рипче вчера, ми рече да му ја донесам. И сега само ја набљудвам златната, дали е со цел опаш. Затвораше кога бев, утре празник, па се надевам до Четврток ќе имаат каков- таков соживот. Многу ми е криво дека толку убава рипка ќе мора да ја извам зошто после толку време прокажва агресивност, ама уште пред да ми ја дај вујко ми знаев дека е агресивна риба и неќев да ја земам, ама да не бев јас, тој не би ја ни оставил негде, туку би ја фрлил. Ставив и тревки и златната константно се крие врз нив, ама неќам да живее константно под стрес. Јас уште имам надеж дека „фаза“ е, зошто две недели воопшто немаше проблеми, ама ете ...
Во ноември треба да патувам и неколку дена кога нема сестра ми да може морам некаде да го оставам кучето. Имам стафорд <1 година и не знам каде. Знае ли некој, има ли искуство, цена, колку сте задоволни и слично? Ај ве молам за сугестии. Фала
Ако некогаш размислувате да земате риби ... немојте. Мајтап малку ахаха. На Лигушко утрово видов дека устата му се направи црвена, со бели точки. Нема на цело тело, немаат другите риби ништо. Боите му се нормални, си пливурка, си се лигај сосем нормално како до сега ама промената на устата ме загрижува. Во продавница за акваристика да одам дирек или кај ветеринар? Не можам одма да одам и то ме загрижува затоа ако можете да ми кажете од прилика што е работата ќе бидам пресреќна и најважно: Дали Лигушко ќе живее?
Девојки, ние сакаме да купиме пинч(куче). Е сега јас сум голем љубител на хаски и во стан не можам да ја чувам хаската, па се убедивме со моите за мини кученце. Е сега проблемот е што не знам ништо за пинч. Ако може некој да ме упати што како... Хигиенски навики,грижа итн. Фала многу.
Прво многу внимавај од кој и од каде го земаш. Иако ќе биде домашен миленик, пинчерите се склони на епилепсија, така да ќе треба да купиш од одгледувач кои ги тестира и изложува неговите примероци. Второ, имаат многу енергија, на познаник пинчерот се живо и диво лови. Ако се мали кучиња, за штетници се машини за убивање. Иначе многу интересна раса со спесифичен териерски темперамент. Најдобронамерно те советувам да купиш од одгледувач кој професионално се бави со расава, зашто ќе ти помогне и ќе ти ги одговори сите прашања кои би ги поставувала тука. Едит: Ќе можеш да ми пратиш ЛП, се сетив на неколку одгледувачници, би сакала да ти пратам нивни контакти.