Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    29.047
    Да наздравиме за новата 2018 год.:D 1514840269117.jpg

На piglet1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Takva sum be I has zaradi toa ic ne se sakam.Koga ke podrazmislam malce poke svakam deka e glupost.Ama pusti mozok moj....I prethodno toa sto go imav pred ova mi umre....Na drugoto mu dadov antibiotik...nozinjata ladni mu Bea kako na coek.Srce malo Sega e podobro I nozinjata potopli....fala na odgovorot

3. Бугарката

Бугарката Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Имам 7ипол годишен малтезер мешавина со териер,пред една седмица почнаа да му излегуваат рани по ушите од внатрешната страна, не се големи но крварат и го боли.Што да правам????

4. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    21.434
    Да не е можеби шуга? Мачорот мој имаше раничка кај ушите и кренав паника да не е тоа, па се информирав за шугата и знам дека првично се појавува во областа на ушите и ако не се реагира, се шири.
    Носи го на ветеринар, може и да не е тоа ама провери.

5. Бугарката

Бугарката Активен член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    3
    Не е шуга не се такви раните мислам. Инаку каде да го однесам кој ветеринар е добар,и колку чини преглед?

6. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    https://www.veterinarnabolnica.com.mk

На Бугарката му/ѝ се допаѓа ова.
  7. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
    Јас имам мачор 11 месеци , пред пет дена остана надвор цела вечер и сабајлето целото било исчашено не можело да шета ни јаде ни пие го однесовме на рентген, пршлените му биле набиени и го однесовме кај приватен ветеринар, па таму дури почна да крвари кај уфцето тоа целото уво скинато ни даде маст неќеше одма да го шие денес дури лак опашот приметивме и таму кожичката отпарана и плус другото уво,секој ден по нешто ново откриваме, денес повраќаше 2 пати никако да се опорави :(

8. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
  9. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    18.859
    Кај мене мачорот не е во ред.
    Се понаша чудно, не сака никој да го гали да го допира.
    Си наоѓа места кај што се крие и не сака да излезе од таму..Кога го викам да јаде не доаѓа..
    Го немаше 2 дена го најдов во дворот на соседите скриен едвај го донесов дома не го пуштав никако надвор и се опорави, но вчера пак избега надвор и денес пак е ист..Го зедов дома но се крие позади кревет под стол..Хелпп :(

10. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.132
    Животинчето ми изгледа, по ова што кажуваш, исплашено. Направи да се почувствува пак сигурно во својата околина и сакано. Ти пуштам среќичка.

На ivanchos му/ѝ се допаѓа ова.
  11. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.749
    Допаѓања:
    21.434
    За оние што чувате мачка.
    На колку време му се дава апчиња против глисти и за нормален мачор од 1година и неколку месеци, колкава количина на апче му се дава? Знам коа беше мало 1/4на му давав, сеа претпоставувам половина доволно ќе биде?

И уште нешто. Мачоров мој излегува и надвор, не е цело време дома. Претходно беше навикнат да врши нужда во кутија со песок на балкун, сеа можеби има 2/3 месеци каде само исклучително надвор си врши нужда. Има периоди(пример кога врни, кога е искапен) да биде скоро цел ден дома без да излезе надвор, и во тоа време издржува да не оди воопшто по нужда и покрај тоа што си јаде и пие нормално. Чудно ми е како цел ден издржува без да се искака/помочка, а сигурна сум дека дома не врши таква потреба, ќе осетевме, мочката на мачките смрди на километри мислам.:rofl:
    Има простор за грижа?

12. СноуБол90

СноуБол90 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2017
    Пораки:
    302
    Допаѓања:
    855
    Апчето се дава 1/2 на пример ако денес му дадеш после другата половина после 2 недели значи втората среда.После 3 месеца истата постапка :)

На christinnn му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.554
    Допаѓања:
    5.902
    бебенца кученца, кога почнуваат да јадат нешто дробено, кога престануваат да цицаат?

14. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.750
    Допаѓања:
    145.208
    Ние ја земавме на 35дена, веќе јадеше.
    Индивидуално е и тоа. Пробај дади му.
    Убаво е да се до мајката бар до кај 40тина дена.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    На 3 недели почнуваат да јадат, од мајка им може да се одвојат на 7-8 недели минимум. Идеално е да се чуваат со мајка им до 10-12 недели.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ivanchos

ivanchos Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2015
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    18.859
    Лежи еве го уште згрчен, ми дава само за главчето да го чешкам на мешето никако..Ми ржи и ме гребе..Утре ќе го носам на ветеринар да видам дали има некој проблем, изгледа не е само исплашен.. Психата ме отепа цело време го проверувам дали дише..Многу ми е страв ептен сум приврзана за него ;(

На Lolo5 и blonde_supergirl им се допаѓа ова.
  17. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.132
    Однеси го, душиче, истрауматизирано е можда.

18. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.554
    Допаѓања:
    5.902
    2 месечно куче што да му давам да јаде?

19. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017

Апчињата против глисти се за 10 кг, така да се дозираат според тежината на мачката, обично се дава пола апче.
    Кога го земав мачорот, му дадов апче против глисти, веднаш и по три недели, ама од тогаш наваму заборавив, па по пет месеци ми фати глисти. Едвај му дадов апче, добар е сега. Да не знаете добра финта за давање апчиња на мачки?
    И друго, не сум го однела никогаш на ветеринар, ги носите ли редовно? Примаат вакцини? Колку се движат цените кај ветеринар, за преглед, вакцина и сл.? И некоја препорака за Аеродром/Н.Лисиче.

20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.108
    Допаѓања:
    56.033
    Да прашам нешто ве молам за одговор од некој што се разбира од однесување на мачки.
    Си лежев на кревет и го викнав мачорот да се погалиме (10 месеци има) и откако го погалив потоа се качи на стомак кај мене јас мислев ќе легни како и секогаш. Но тој не легна, наеднаш како да се вознемири. Ми правеше на стомак со шепите она што обично го прават мачките што им е останато од кога цицале млеко. Сакав да го погалам се тргаше и мјаукаше вознемирено. Како да сакаше да ме касни. Никогаш претходно не се однесувал вака, многу ме зачуди и загрижи. Секогаш мирно се гали а сега како дух да виде над мене. Неколку пати така направи па слезе. Сега си лежи на земја ништо не прави. Знае некој што е ова и дали треба да се грижам?

На Lolo5 му/ѝ се допаѓа ова.