Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.750
    Допаѓања:
    21.437
    Си имав и јас ооогромни проблеми со ова првиот и вториот месец. Тепихот на перење неколку пати го носев.
    Гледај да го носиш во песокта почесто, нека се навикне на миризбата. Пробај да му го фатиш шепите и да копаш во земјата со нив. Гледај и песокта да е постојано достапна, во смисла да нема никакви пречки кога му се моча или кака, да си изврши нужда. Доколку и покрај ова продолжува да греши, кога ќе се помочка или искака каде што не треба, однеси го на истото место кај што грешило, наведни му ја главата да намириса и со весник плесни го по газето, потоа носи го на местото кај што му е наменето за тоа.
    Со среќа.:whew:

2. Angel06

Angel06 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    329
    Пробај собери ја мокрачата со хартивче,стави ја во песокта и однеси го мачето во песок и со шепулките напрај и да ,,копа". Вака ми успеа мене, од тогаш многу ретко мокреше некаде, додека добие ,,осет". Треба трпение. Со среќа.

3. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Пробав и така го ставам на секое во песокта. ама ајде ќе пробам да купам утре од маркет песок па можеби ќе се навикни.
    Лом ми направи се леле :worried: Сабалје у 5:30 мјаукаше и го однесов на балкон и таму какаше и мочкаше и собирав.А некни го држев додека кака во песокта ама се тргаше и се направи лом.
    Тешко ми оди.Јас чувам мачор 12 години ама немав вакви проблеми.

4. Shery

Shery Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.054
    Допаѓања:
    5.085
    Мојата мачка не сака да носи од оние ланчиња за против крлежи, а многу често ги фаќа
    Спас?

5. Angel06

Angel06 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    329
    Со некои треба повеќе внимание и нерви... ама ќе научи

6. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Ооо богами, со големиов мачор немав проблеми никакви, ама малово сега живци како што немам хаха, амаа ќе се научи си викам, гледам си го запознај местото каде треба да си спие и таму си оди, уште да научи кај треба да мочка и кака и останува кај мене.

7. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.358
    Обавезно пробај со песок. Ако те разбрав убаво, имаш ставено обична земја, може му мириса и затоа не оди.

8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Јас на кучката и ставам ампули против болви и крлежи, речиси сум сигурна дека имам прочитано во темава дека има ампули и за мачки. Е сега дали се истите како и за куче само треба да се внимава на килажа - не знам. Оди во продавници за храна за животни и побарај. Ампулата се става одозгора на врат и тоа е тоа.

9. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Има ло у кам? или на некое друго место?

10. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.358
    Да има. Само не знам колку е. Или па пробај премести ја кутијата на друго место.

Последна измена: 20 април 2018
  11. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.664
    Допаѓања:
    45.287
    @Shery мислам дека е посебна ампулата за мачиња. Прашував за маче на другарка пред некоја недела и беше околу 300ден ако не се лажам. :)

На Rebecca_R му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Angel06

Angel06 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    329
    Има во Кам, 220 e,10 kg.

13. Angel06

Angel06 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    329
    Треба време, различни карактери имаат. Плус добар знак е што мјаукало за надвор.

14. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    А во продавници за миленици има ?

15. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.664
    Допаѓања:
    45.287
    Ве молам за совет.
    Имам кучка, околу 3 години е, и сакаме да ја париме. До сега имала само еднаш кученца, при што кученцата умреа во рок од неколку денови ( дали не знаеше да се грижи за нив, не знам, некои викаат нормално било при првото окучување).
    Проблемот е сега што не знам како да и го погодиме периодот за парење? Немам некое посебно знаење на таа тема па ако може да ми појасни некој. Може ли секогаш? Пример да ја носам сега да се дружи со мажјакот или? Збунета сум тотално, а многу сакам кученца. :?:

16. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.870
    Допаѓања:
    171.140
    Подобро ли се?
    Ако не, менувај им вода секој ден, стоена, со капки против хлор и оди во пет шоп со слика или рипчињата во најлонче и ќе ти дадат соодветен лек кој ќе треба да го користиш неколку дена по прописи. Надежно ќе поможи лекот.
    едит. Читам сега на упатство дека Протобак стоп е за: Отворени рани и чиреви, стомачна водена болест, гниење (на перки, шкрги) и др. Кожни и секундарни бактериски инфекции. Но, сепак најдобро е да прашаш во најблизок пет шоп или продавница за акваристика.

На alexsandraa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Ако многу сакаш кученца, вдоми привремено и подари ги. Не е нужно да се спари кучката, особено ако немаш ментор во тоа поле. Сепак одгледување кутриња не е мала работа, и јас сакам да ја спарам мојата, ама само за парење, здравствени тестови и патни трошоци ќе ме чини околу 800 евра.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lavica2016

Lavica2016 Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    2.084
    Допаѓања:
    3.849
    Prvo da te predupredam deka mnogu e tesko da se cuvaat kucencata i vdomat. Ne znam za kakvo kuce stanuva zbor, dali rasno/golemo/malo/so ili bez pedigre.

Jas ne sum za parenje i razmnizuvanje, sekoj koj go pominal celiot pat znae kolku e tesko, makotrpno i istoatuvacki. Da ne zboram i za vdomuvanjeto i kade sve odat kucencata vo cii race i kolku ostanuvaat posle toa na ulica.

No ako veke ste reseni za parenje, treba da cekate da dobie ciklus. vo momentot koga ke dobie ciklus treba da se "druzi" so kuceto so koe ke ja parite. Sami ke si zavrsat rabota ako e dojdeno do toa. Hormoni se vo prasanje.

Sepak, uste ednas da te predupredam za parenjeto, da se rasprasas konkretno za rasata, da procitas ubavo na internet pred da ja sparite.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ivimis

ivimis Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    523
    Ми треба помош, вдомив мало маче ќе го чувам дома, кој сака нека ми пише во порака, ми треба совет за чување, исхрана....
    Одамна немам чувано :inlove:

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.705
    Допаѓања:
    43.719
    На 19ти, папагалчето на брат ми и девојката им летнало преку вратата, неуморно го бараат по цел ден, вчера им јавиле дека го забележале на зграда кај Гет Кафе, Кисела Вода каде што и живеат тие, па малку им се врати надежта. Ја споделувам и тука ако некој што живее во околината ии случајн ја примети ве молам контактирајте ме во порака. Секој изминат ден шансите да е жива де помали, а тие ептен си ја сакаа и многу се тажни. Screenshot_2018-04-20-18-27-48.png