Си имав и јас ооогромни проблеми со ова првиот и вториот месец. Тепихот на перење неколку пати го носев. Гледај да го носиш во песокта почесто, нека се навикне на миризбата. Пробај да му го фатиш шепите и да копаш во земјата со нив. Гледај и песокта да е постојано достапна, во смисла да нема никакви пречки кога му се моча или кака, да си изврши нужда. Доколку и покрај ова продолжува да греши, кога ќе се помочка или искака каде што не треба, однеси го на истото место кај што грешило, наведни му ја главата да намириса и со весник плесни го по газето, потоа носи го на местото кај што му е наменето за тоа. Со среќа.
Пробај собери ја мокрачата со хартивче,стави ја во песокта и однеси го мачето во песок и со шепулките напрај и да ,,копа". Вака ми успеа мене, од тогаш многу ретко мокреше некаде, додека добие ,,осет". Треба трпение. Со среќа.
Пробав и така го ставам на секое во песокта. ама ајде ќе пробам да купам утре од маркет песок па можеби ќе се навикни. Лом ми направи се леле Сабалје у 5:30 мјаукаше и го однесов на балкон и таму какаше и мочкаше и собирав.А некни го држев додека кака во песокта ама се тргаше и се направи лом. Тешко ми оди.Јас чувам мачор 12 години ама немав вакви проблеми.
Ооо богами, со големиов мачор немав проблеми никакви, ама малово сега живци како што немам хаха, амаа ќе се научи си викам, гледам си го запознај местото каде треба да си спие и таму си оди, уште да научи кај треба да мочка и кака и останува кај мене.
Обавезно пробај со песок. Ако те разбрав убаво, имаш ставено обична земја, може му мириса и затоа не оди.
Јас на кучката и ставам ампули против болви и крлежи, речиси сум сигурна дека имам прочитано во темава дека има ампули и за мачки. Е сега дали се истите како и за куче само треба да се внимава на килажа - не знам. Оди во продавници за храна за животни и побарај. Ампулата се става одозгора на врат и тоа е тоа.
@Shery мислам дека е посебна ампулата за мачиња. Прашував за маче на другарка пред некоја недела и беше околу 300ден ако не се лажам.
Ве молам за совет. Имам кучка, околу 3 години е, и сакаме да ја париме. До сега имала само еднаш кученца, при што кученцата умреа во рок од неколку денови ( дали не знаеше да се грижи за нив, не знам, некои викаат нормално било при првото окучување). Проблемот е сега што не знам како да и го погодиме периодот за парење? Немам некое посебно знаење на таа тема па ако може да ми појасни некој. Може ли секогаш? Пример да ја носам сега да се дружи со мажјакот или? Збунета сум тотално, а многу сакам кученца.
Подобро ли се? Ако не, менувај им вода секој ден, стоена, со капки против хлор и оди во пет шоп со слика или рипчињата во најлонче и ќе ти дадат соодветен лек кој ќе треба да го користиш неколку дена по прописи. Надежно ќе поможи лекот. едит. Читам сега на упатство дека Протобак стоп е за: Отворени рани и чиреви, стомачна водена болест, гниење (на перки, шкрги) и др. Кожни и секундарни бактериски инфекции. Но, сепак најдобро е да прашаш во најблизок пет шоп или продавница за акваристика.
Ако многу сакаш кученца, вдоми привремено и подари ги. Не е нужно да се спари кучката, особено ако немаш ментор во тоа поле. Сепак одгледување кутриња не е мала работа, и јас сакам да ја спарам мојата, ама само за парење, здравствени тестови и патни трошоци ќе ме чини околу 800 евра.
Prvo da te predupredam deka mnogu e tesko da se cuvaat kucencata i vdomat. Ne znam za kakvo kuce stanuva zbor, dali rasno/golemo/malo/so ili bez pedigre. Jas ne sum za parenje i razmnizuvanje, sekoj koj go pominal celiot pat znae kolku e tesko, makotrpno i istoatuvacki. Da ne zboram i za vdomuvanjeto i kade sve odat kucencata vo cii race i kolku ostanuvaat posle toa na ulica. No ako veke ste reseni za parenje, treba da cekate da dobie ciklus. vo momentot koga ke dobie ciklus treba da se "druzi" so kuceto so koe ke ja parite. Sami ke si zavrsat rabota ako e dojdeno do toa. Hormoni se vo prasanje. Sepak, uste ednas da te predupredam za parenjeto, da se rasprasas konkretno za rasata, da procitas ubavo na internet pred da ja sparite.
Ми треба помош, вдомив мало маче ќе го чувам дома, кој сака нека ми пише во порака, ми треба совет за чување, исхрана.... Одамна немам чувано
На 19ти, папагалчето на брат ми и девојката им летнало преку вратата, неуморно го бараат по цел ден, вчера им јавиле дека го забележале на зграда кај Гет Кафе, Кисела Вода каде што и живеат тие, па малку им се врати надежта. Ја споделувам и тука ако некој што живее во околината ии случајн ја примети ве молам контактирајте ме во порака. Секој изминат ден шансите да е жива де помали, а тие ептен си ја сакаа и многу се тажни.