Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Bojan1470

Bojan1470 Активен член

Се зачлени на:
    19 декември 2016
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    15
    Добро фала ти многу

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Кога одгледував мачиња без мајка го имаа проблемов и по препорака на ветеринар додадов парафинско масло. Маслиновото е одлично исто така.

3. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    zdravo,
    dali moze da mi kaze nekoj kako da gi cistam ili banjam nekako so voda ovie ptici? maz mi gi donese sin mi gi obozava jas pojma nemam kako treba da se odrzuvat 4BA5DDFB-8B67-47E2-B2E6-CA6A0A26D352.jpeg

На dayla му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sweetgirl92

sweetgirl92 Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.920
    Стави му сад со вода сами ќе се бањаат. Кафезот чисти му го редовно, сигурно долниот дел се вади како фиока. Гледај секогаш да има свежа вода и храна. И доколку сте во можност од време на време пуштајте ги да летаат во затворен простор. Нека ви се здрави и живи, прекрасни се. Ако имаш други прашања со задоволство ке ти помогнам.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    5.621
    Како што ти кажа членката погоре, стави им легенче со вода до кафезот и биди упорна. Штом се нови се најверојатно плашливи, прво ќе треба да се преплашат и заинтересираат што е со легенчето, тек тогаш ќе влезат да пробаат, затоа остави го до нив да се навикнат. Моите редовно се тушираа со мајка ми во мијалникот додека миеше садови, качени на лажица со главата под чешма. :D Значи само дајте им време да се опуштат.

Друго, воопшто не е препорачливо да ги ставаш блиску до растенија, може да фатат растителни вошки, па со тоа да се расправаш. И ако имаш љубичици, никако не ги пуштај да се качуваат на саксиите и да ги јадат, отровни се.

Кафезот на неколку недели обавезно под туш, со сјај за садови и топла вода измиј го.

Дај им простор да летаат и да се ослободат, посебно зошто се две во еден кафез. Колку се послободни, толку повеќе ќе се преплашат и опуштат кон вас. Колку што имате услови, држи го кафезот отворен, зашто колку повеќе се отворени, толку повеќе ќе седат внатре и побрзо ќе се враќаат во кафез зашто нема да имаат чувство дека се заробени. Папагал што е секогаш затворен многу повеќе паничи и не сака да се врати внатре, зашто не знае кога пак ќе го пуштат.

Во продавница за животни, имаш витамиски капки што се додаваат во водата и плус калциумови плочки за витамини и острење на клунчето, за да не почне да им се љупи. Не се воопшто скапи. И редовно оставај им овошје/зеленчук (салата, морков, јаболко).

Во моментов толку ми текнува. Цел живот сум со папагали, ќе видиш колку за кратко време ќе ги засакаш, неверојатни суштества се. :inlove: :D

На joy1, sweetgirl92 и slimy им се допаѓа ова.
  6. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Ви благодарам многу, зашто јас појма немам никогаш порано не сум имал дома а син ми ги обожава има скоро 4 години и цел ден ги гледа.Досега не сум ги пуштил од кафезот зашто се плашам да ги фатам после со раце или да не избегат хехе.

На dayla му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    5.621
    Ако се плашиш ти, само сети се дека тие се пет пати поуплашени од тебе. :D

Во затворена просторија немаат гајле. Сигурно на почеток нема ни да летаат многу, ќе се привикнуваат на просторот па тек после ќе почнат да истражуваат. Само почекај, не ги пуштај првите две недели, за да се навикнат прво на кафезот и просторот околу нив. Ако ги пуштиш никако после назад на сила и со раце, може да им се направи траума и после никогаш да не се опуштат и да се плашат од луѓе. Единствено приближи им го кафезот како знак да влезат, ако летаат и се плашат остави ги, на почеток ќе е така, ќе видиш сами ке си влезат, не се глупави, ќе огладнат ако ништо друго.

Летно време само повлечи завеса преку отворена врата и ќе немаш гајле.

На раце ќе ги привикнуваш полека, почни прво да им збориш редовно до кафез за да се навикнат на твоја близина (важи за сите дома, макар за синчето гледам немаш проблем :D), па кога ќе се подопуштат, почни да пробуваш на прст да ги вадиш надвор. За да ги навикеш на рака, нуди му на пример јаболко или слично со рака, внатре во кафезот. Само ништо на сила, паметни се и многу памтат. Јас имав препитома нимфа што еднаш се закачи на кука и мајка ми мораше да ја фати со рака за да ја откачи (не дозволуваше целосно да ја држиш во раце а многу сакаше да ја чешкаат) и од тогаш се истрауматизира и не сакаше ни да застане на човек и никогаш пак не се сприпитоми.

Ако те интересира нешто слободно прашувај. Тигриците се препаметни и многу, многу љубопитни и дружељубиви. И супер се со деца и гарантирано ќе ве смеат многу. :)

Имаш и еден куп видеа на јутуб за спитомување, ѕирни ги ако имаш време:

На joy1, Kitten и slimy им се допаѓа ова.
  8. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Рибите сега се добри, му траеше црвенилото повеќе од една недела, но веќе му помина без никаков лек, затоа не ги однесов во пет шот. Сепак фала ти многу :*

9. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    945
    Здраво дечки. Каде да носам куче на шишање? Гледам има одговори, ама од порано, дајте потазе информација :) И број ако треба за закажување.
    Фала!

10. Водолија

Водолија Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    106
    Не не е ја однесов и и дадоа апчиња на природна база со валеријан за да ја смире нејкаше да и даде хормонални инекции пошто можело да и загнои матката оти била стара и не и иде циклус

На Papillon.Papi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.108
    Допаѓања:
    56.040
    Мачоров (стар околу 1 год.) во последно го снемува скоро по цел ден а кога е тука само мјаука гласно што е невообичаено. Најаден е секогаш и се. Ама многу чудно ми се однесува. Што може да му е?

12. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.636
    Допаѓања:
    9.120
    може го боли нешто,би било добро да го прегледа ветеринар

13. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Сезона за парење им е. Ако е надвор кастрирај го, да не трча по мачки па да го изгубите.

На theowndemon и Amellie13 им се допаѓа ова.
  14. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.108
    Допаѓања:
    56.040
    Најверојатно е тоа и моиве ми кажаа имало мачка што се пари а на мачоров му е страв бидејќи има поголеми мачори што го касаат и не го оставаат да се доближи. Дефинитивно ќе размислам за кастрација.

15. lilly57

lilly57 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2018
    Пораки:
    465
    Допаѓања:
    393
    Дечки ја однесе го мачето на ветеринар и оно е сега многу подобро ама не ми пие вода, никако не сака.Еднаш го видов в купатило пиеше па му оставив вода ама пак не сака и му ја менувам стално и не сака.
    Му давав дури со шприц вода од што не пиеше уопште.

Совет некој?Да не имал некој ваков проблем?

16. mar023

mar023 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    102
    Дечки ај кажете ми каде да го однесам моето куче на шишање и да не е премогу скапо највише до 500 денари. И сакав ампула да му ставам но незнам дали пред да го однесам на третман или после тоа да му ја ставам.

17. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.664
    Допаѓања:
    45.287
    После ставање на ампула треба барем 3 дена да нема никаков допир со вода, и да не се гали и слично. Мислам подобро да го однесеш прво на шишање па ампула. А за место не би знаела да ти кажам. :)

На mar023 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  18. Papillon.Papi

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Какво куче имаш? Ампулата се нанесува 48 часа по бањање, потоа не смее да има контакт со вода уште 48 часа (пишува на пакувањето на секоја ампула).

19. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    933
    Допаѓања:
    5.103
    @Водолија Според мене најдобро е да се консултираш со ветеринар. Кучката ти е возрасна и никогаш парена. Со самото тоа може да и се ствара гној околу матката. Пред скоро ја стерилизирав мојата - внатре била полна со гној дека непарена. Не и давај лекарства на своја рака. Ти бара посебно внимание како би ти кажала дека нешто не е во ред, истото го правеше и мојата. Мислам дека најдобро е да ја стерилизираш. Иако не добива веќе, ќе се извади гнојот.

20. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.008
    Допаѓања:
    68.267
    Малите мачиња многу брзо дехидрираат и умираат ако не внесуваат доволно течности. Доколку си во можност однеси го мачето на ветеринар да му дадат глукоза преку инфузија, или пак пробај самата со шприц да даваш вода со електролити. Внимавај да не отиде водата во дишните патишта, ептен е опасно тоа.

Пред два дена си пишала, како е сега мачето?