Грижа за домашните миленици

Discussion in 'Дом' started by snake, Jan 13, 2010.

1. lilly57

lilly57 Истакнат член

Она си е супер, си игра многу е немирна стално трчка и нормално мочка и кака, ама не пие вода или ја не сум ја видела како пие.И давав и со шприц и ќе пробам сега пак.

2. SV1911

SV1911 Форумски идол

Најверојатно пие кога не ја гледаш. :) Да дознаеш дали е дихидрирана, фати ја за кожата на вратот и нежно сврти ја на една страна и пушти. Ако се врати во првобитната форма за пократко од една ипол секунда, значи дека не е дехидрирано мачето (ветеринар ми го кажа ова кога едната моја мачка беше дехидрирана).

theowndemon and Luminary like this.
  3. Luminary

Luminary Форумски идол

@SV1911 да не знаеш дали истото и за кучиња важи? Добра информација е да се знае, поготово сега како што следуваат топли денови. :)

1209 and SV1911 like this.
  4. SV1911

SV1911 Форумски идол

И за кучињата истото важи, еве и линк. :)

Luminary likes this.
  5. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Знаци за дехидрација кај кучиња.
    Screenshot_20180520-200835.png

theowndemon and Luminary like this.
  6. mar023

mar023 Истакнат член

Мешанче од малтезер

7. Papillon.Papi

Цената за груминг ќе зависи од негата на крзното, хигиената, одржувањето на ноктите и реактивноста/социјализираноста на кучето. Дека е мал раст не би се додало тука на цена. Скоро секој грумер одредува цена според оваа шема. Јас платив 500 денари за бањање, чешлање и сечење нокти на мопс така да не очекувај да најдеш нешто поефтино за долговлакнесто куче.

mar023 likes this.
  8. dianna95

dianna95 Истакнат член

Луѓе како се справувате со влакната од домашните миленици, дали ги чешлате редовно, користите ролни за влакна??
    Јас имам маче и куче и ги чувам во стан. По 3 пати во денот метам и бришам... насекаде има влакна не знам како да се справам со нив (facepalm)

9. Papillon.Papi

Сликер четка за мачката, кучето ако има кратко влакно користи фурминатор, за долго исто така сликер четка. И не само поминување, туку по ред, го одвојуваш влакното и почнуваш од коренот нанадвор.

10. Stejzi0833

Stejzi0833 Нов член

Здраво на сите… Моето куче веќе два дена (кива или кашла) и има нагон за повраќање. Мислам дека има заглавена коска. Плс хелпп

11. Avery

Avery Популарен член

Која е процедурата за патување во странство со куче? Конкретно за Грција ме интересира. Кутрето ми има пасош со внесени 2 вакцини ( колку што има примено). Доволно е тоа? Го разгледувам пасошот сега, доста секции има, па сум малку збунета... Задолжително е да е ваквинирано од беснило и да има микро чип?

12. Luminary

Luminary Форумски идол

https://www.veterinarnabolnica.com.mk/index.php/2012-02-20-22-28-11/11-2013-07-09-16-57-30
    Види овде пишува. :)

Avery likes this.
  13. dianna95

dianna95 Истакнат член

Фала ти на советот. Имам сликер четка ама ретко ја употребував. Кучето е со кратко влакно и уште денес ке купам фурминатор. :*

Papillon.Papi likes this.
  14. СакамКутре

СакамКутре Истакнат член

Здраво,Приметив на грбот на кучето како рани мали од кои течеше малце крв и гној. Бевме на ветеринар и испадна аналните жлезди биле исполнети и ветеринарката едната ја стисна, а другата не можеше. Сега два дена подоцна кожата е малку смирена, но мислам дека сеуште има проблем.
    Има ли некој слично искуство да сподели или да ми препорачате кој ветеринар работи утре
    Фала ви многу :)

15. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Прашањево не ми е за тука ама не знам кај да пишам
    Во напуштен двор во комшии се окучила некоја кучка и го оставило малечкото само, ја нема да се врати 2 дена
    Цивка цело време, слепо е сеуште и едвај се движи по тревата,претпоставувам е гладно со денови и многу зелени муви околу него се собираат, а нема рани по телото. Не можам да влезам да го земам.
    Моите сакаат да го фрлат да не се мачело ама јас не дозволувам премногу ми е жал
    Ќе преживее ли без мајка? Имам големо куче кане корсо не знам како ќе се однесува со малово ако го земам на тераса да го чувам :(
    И како ќе го хранам, со шприц? Само да не го гледам да се мачи сакам..

16. Papillon.Papi

Искрено многу повеќе од тоа треба за да одгледаш кутре. На тераса ќе смрзне, ќе треба да купуваш лампа за греење или електрична перничка. Евентуално да менуваш шишиња врела вода на секои 2 часа. Плус секои 2 часа треба прехрана со млеко во прав со специјална формула за новородени кутриња, или на крај краева да се советуваш со ветеринар како сама да направиш млеко за мали кутриња. Ме чуди како преживеало цели два дена... Ако не можеш да му помогнеш на било каков начин, барем скрати му ги маките...

Плавуша123 likes this.
  17. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Од коа го напишав постот, после 20мин престана да цивка,умре :(
    Душиче..

18. Ivan4e04

Ivan4e04 Популарен член

Кои ампули се најефикасни против болви за кучиња и мачки?
    Од колку мл да купам ако едното куче ми е околу 15 кг а другото 20 кг.

19. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Јас редовно зимам ампули Fypryst.
    Како што можеш да видиш на сликата подолу, различни се во зависност од тежината, а за кучиња од 10-20 кг. се ампулите во зелена паковка.

Ivan4e04 and Rebecca_R like this.
  20. Papillon.Papi

Има на секое пакување за колку кг е наменета ампулата. Нема нешто како "најдобра ампула" за секое куче или мачка зашто ниедно нема ист тип на кожа. Моето куче на пример фаќаше крлежи кога му стававме фиприст, доби алергиска реакција на скалибор огрлица и на адвантикс ампула, додека други кучиња имаат други реакции, позитивни или негативни. Ради проблемите со кожата прекинав со такви третмани и му давам нексгард,апче што се џвака и немаме проблеми.

Ivan4e04 likes this.