Песокот е тоалетот за мачката. Таму откопуваат, на местото вршат физиолошка потреба па го закопуваат. Најубаво би било кучето да се вади надвор, и онака ќе го вадиш на шетање/трчање, оти не знам колку ќе ти се исплати со песок, посебно ако е средно или големо куче. Колку за споредба, за мачката трошев 10 кг песок за околу 20тина денови, а додека чував мачор кој беше поголем, 10 кг едвај 5-6 дена траеја. За куче претпоставувам ќе треба повеќе. Ама претпоставувам и дека и куче може да се научи на песок.
Денес ми донесоа кутре не постаро од 1 месец, се тресеше и цифкаше на почетокот претпоставувам бидејќи е одвоено од мајка му ама сега се смири. Му дадов млеко, мислев од цуцла ама си пие само од тањирче. Е сега да ми кажете кога треба да го носам на ветеринар, кога можам да го бањам и со што да го прскам против болви бидејќи има многу и што друго треба да правам бидејќи е многу малецко.
На 20 дена треба да му се даде таблетка за глисти. На околу 40 дена треба да ја прими првата вакцина. За бањање не знам, и мене ме интересира тоа бидејќи и јас имам малечко. А за препарати против болви мислам дека е уште мало.
Минијатурни и џуџести кучиња може да се издресираат, но мора да се изнесуваат надвор барем 2 саати на ден. За кучиња поголеми од 30цм... Со среќа... Станот нема да ти личи на стан. Песокта иначе се става во кутија која не впива влага и смрдеа, односно е специјализирана како тоалет за мачки. Знам дека е комплицирано кога живееш во стан со куче, особено кога немаш паркови за кучиња во близина, но барем еднаш неделно носи го на планина, најбизок парк за кучиња. Не го изнесувај надвор додека не прими барем втора вакцина, до тогаш нема потреба од средства против надворешни паразити. Можеш да го бањаш и сега, секако ако има потреба, со нежен шампон за мали кутриња. Млеко не му давај, му треба храна со папи формула за да се развива правилно, млекото нема да му ги задоволи сите нутритивни потреби, а ако е интолерантно на лактоза може и да има пролив.
Се работи за германски шпиц, 4ипол кила. Моментално има 2 прошетки дневно, една кратка сабајле само за по нужда, и навечер подолга да се прошета убаво. И обавезно еднаш неделно е по неколку часа во голем двор, во кучешки парк и повремено до Водно. Идејата ми е да се замени утринската прошетка бидејки ретко е подолга од 10 минути. Се останато би било исто. Се интересирав дали може да има некаква штета за него, освен секако правење ѓубре (здравје ќе чистиме ). Фала многу на одговорите.
@Spidy неможе да има штета за него ама искрено не верувам дека ќе успееш. И мене исто тоа ми беше првата замисла кога зедов куче, ама премногу ја копаше песокта, буквално низ цела тераса ја разнесуваше и никако не сакаше да изврши нужда во неа. Само за забава му беше Пробај ништо не губиш. Ако успееш има во Кам маркетите песок од 10 кила за околу 300 денари. А зошто не успеавте со пелени? Идеални се за во стан, поготово кога се работи за малечко куче. Ептен практични се, нема растурање и валкање од страна.
Никаков интерес не покажа за пелената. Не сакав да го затворам на тераса без шетање за да го натерам да ја измочка, му ги одолговлекував прошетките, седев со него до пелената, ама не пушта. Изгледа има трауми колку сум го карала по теписи кога мочаше . А додека се правеше шахтата пред зграда, оставија еден мал куп песок, прво излагање од влез право на песокот мочаше. И затоа мислев барем да пробам, може поприродно ќе го привлече.
Ист случај со мојот мачор. Дури му се прилепуваа окцата толку многу што едвај му ги раздвојував. Во прашање е инфекција, замивај му ги окцата со чај од камилица и купи капки за очи од ветеринарна.
Ми треба инфо за хранење на мали кученца. Имаат скоро месец. До сега цицаа, а во случаеви кога мајката немаше млеко им дававме ние. Кога да внесеме друга исхрана и каква?
Zdravo na site. Imam malo kucence staro mesec dena. Deneska zabelezav bolvi ima dosta i mn se chesa. Ke moze da mi preporacate nesto za da go iscistam?
https://macedonia.husse.com/valp Од тука можеш да нарачаш, ти ја носат до врата и на лице место се плаќа.
Епа во тој случај подобро земи си песок, вероватно полесно ќе се навикни. Само се надевам дека нема премногу да валка, бидејќи моето ја расфрлаше низ цела тераса буквално. Ама секое различно. Имам гледано по пет шоповите посебни подлоги за песок, што не мирисаат, со некои додатоци за полесно чистење. Инаку со пелената и јас долго време се мачев, чудно му беше и не сакаше, ама упорна бев Ќе купиш ампула против болви од Пет Шоп, ќе ти препорачаат каква и ќе ти кажат колку да му ставиш во зависност од килажата на кученцето, и нема да имаш проблеми повеќе со болви. Доколку му немаш сеуште дадено, купи и апче за внатрешни паразити/глисти, и за тоа исто ќе ти кажат колку од апчето да му дадеш
Така ти кажаа тие? Јас на 2 месеци му ставив ампула, ама околу третина или четвртина од ампулата, дефинитивно не цела. Во тој случај сигурно има нешто друго што можеш да земиш. Најдобро да си прашаш на ветеринар
Dada go odnesov na veterinar i toj mi kaza taka, bashka slabicko e nema ni 2kg hahaha zaradi toa.. Inc prasok mu stavam i mu pomogja go ocistiv od bolvi.Mu stavija vcera inekcija za protiv bolesti. I ponatamu se drugoto ke si bide.. Inaku imam probb eden sega epten e opusteno kutreto i pocniva da griza dodeka se igra. Epten e hiperaktivno neznam kako da go smiram
Да, претпоставив дека ќе ти дадат прашок. Супер штом го исчисти. Инаку малечко е, ќе сака да си игра, неможеш баш да го смириш за да не е хиперактивно, ама ќе го караш ако те каса. Мора да го научиш додека е малечко, па во иднина нема да имаш проблеми. Најдобро и да му земеш некое играче со кое ќе може да си игра и да го гризи, бидејќи ќе почне да гризи и работи низ дома
Дали може да му биде нешто на кутрево оти му ставив цела ампула advantix што е за 4 килограми, а моево е 600 и кусур грама, башка нема ни 2 месеци? На ветеринар ништо не ми кажаа дали треба целата или не