Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Forgotten

Forgotten Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    185
    Јас одгледав мало маче не постаро од недела и го хранев со кравјо млеко на секои 2 часа со детска цуцла но млекото секогаш го растворав со вода а како растеше намалував количеството на вода и секако мора да биде млако.

На cherry.blossom му/ѝ се допаѓа ова.
  2. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763
    Доберман, и јас да те прашам нешто.
    Имаме доберман, стар околу 2 години. Не е со нас цел живот, туку го земавме од луѓе што ќе одат за Америка и не можеа да го земат со нив.
    По природа е агресивно куче, зошто овие претходниве газди многу лошо го чувале, не е трчан, не е дресиран, ама малку по малку се смирува откако е тука.
    Последниве неколку дена, од кога сум јас постојано со него и се зближивме многу, на неколку пати ми ги извади забите. Знаеш она кога ржи и ја грева горната уста па сите горни заби му се надвор?
    Ете тоа ми го прави, што ужасно ме плаши. И тоа го прави кога ќе си дојдам дома, ќе почне да ми се радува, да скока по мене, и наеднаш ќе ми ги извади забите.
    Знаеш ли зошто прави вака? Не верувам дека би ми направил нешто, нема никого нападнато, ама сепак ми е страв од таа глетка.
    :*

3. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519

Доберманите се најчувствителните и најемотивните кучиња што постојат :!:
    Искрено јас не би зела возрасно куче кое што е лошо чувано од страна на претходните газди.

Дали кога ги покажува забите истовремено и 'ржи ?
    Тоа кога 'ржи и истовремено ги покажува забите значи дека покажува доминација и дека е алфа.
    Ти треба сега да му даваш многу љубов и да го социјализираш.
    Почни секојдневно да го шеташ во парк каде што има и други луѓе и кучиња и малку по малку да почне да се социјализира.
    Треба да му се поставиш на кучето како алфа (лидер) бидејќи кучињата нашето семејсто го гледаат како чопор, а во секој чопор мора да има еден алфа.

Да те прашам дали доберманот е машко или женско ?
    И дали досега ти имаш чувано кучиња или доберманов ти е прво куче ?
    И доколку имаш чувано кучиња што раси биле ?

4. Ivu4

Ivu4 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    41
    Играј си со него капи го храни го и тоа ќе те сака многу :$

5. n.a.t.t.y

n.a.t.t.y Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    763
    Искрено, да знаевме дека е вакво, можеби и немаше да го земеме, ама бидна, и нема смисла сега во последен момент да го враќаме.
    Инаку ние дома сме цел живот со кучиња, тоа што го чувавме 8 години не беше раса, џукелче некое :D
    Но татко ми има огромно искуство со кучиња, има чувано вучјак и јас кога сум била бебе сме имале дога.
    Доберманов од кога е со нас е многу помирен, го научивме да седи, да не зима јадење од маса, да вика здраво, да оди на место и тие работи, само уште имаме проблем со шетањето, само татко ми го шета зошто многу влече и ние жените не можеме да го додржиме :)
    Со други кучиња многу тешко му оди социјализација, до пред две недели чувавме уште едно дома, што ни го отруја, ама и со него после 3 месеци не научи да си игра. Не дај Боже да го однесеме во парк, страв ни е, сепак е големо и аздисано куче, да не направи нешто. Пробавме да го здружиме и со кучиња на другарки, ама ништо, нејќе да чуе, збудалува.

Кога ми ги вади забите мене, не ми ржи, туку онака ми се радува ми скока, а забите му се сите надвор. Ржи кога татко ми го кара, и тогаш е многу опасно, само татко ми има храброст и покрај тоа да му се доближи.
    Машко е, и дефинитвно најмногу мака имаме со тоа да му се поставиме како лидери, зошто на претходниве газди им правел што сака, му даваа торти да јаде, додека ручаат они он од тањир им зимал :^) . Тоа само на татко ми му успеа, зошто ние на почеток имавме и по малку страв од него. Сега дека е и со мене повеќе, почна да ме слуша за одење на место, помирен е кога го носам на мочање и слично, ама ова со забите појма неам што му значи.

Јас си се расприкажав, не требаше да излезе волку голем постов, ама да ти доловам поубаво, да ме сфатиш :)

Татко ми ми вика да не се плашам, ама кога ќе го видам со забите надвор цела се ежам и се кријам во соба, па почнува да цвили и морам да излезам, и ме дочекува со "запчињата".
    Ти што мислиш, има ли причина за страв ? :)

6. cherry.blossom

cherry.blossom Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    19
    Значи какви ненормални луѓе постојат на планетава :@
    Добро бе имаат ли тие луѓе памет така да ги фрлаат кутрињата во контењер :^)

Можете (уствари МОРАТЕ) да ги храните кутрињата со кравјо млеко.
    Да, точно е тоа дека од кравјото млеко кучињата добиваат дијареа, али тоа важи за кучиња што се постари од 2 месеци.
    Инаку вакви бебиња непрогледани морате да ги храните со кравјо млеко од шприц.
    Давајте им млеко на секои 2/3 часа (мора да стнувате и навечер да ги храните) и млекото нека биде млако.
    Во 250 милилитри млеко додадете и една жива жолчка од јајце за да биде млекото похранливо.

Јас ќе се обидам да ви помогнам да најдете кучка што има легло.
    Јас се знам со многу луѓе што имаат кучиња па ќе се распрашам дали некој од нив има моментално легло за да ги ставиме двете кутриња во тоа легло за да има поголеми шанси да преживеат.

Сега ќе се распрашам дали има некој моментално легло и ќе ти пишам во ПП дали сум нашла легло.

А, и ќе заборавев да го кажам најважното, морате после секое јадење со влажно крпче да ги избришите кутрињата кај газето и кај половите органи за да извршат нужда.
    Малите кутриња неможат сами да вршат нужда и секогаш кучките ги лижат кутрињата и така вршат нужда, али пошто сега вие ја имате улогата на родител ќе морате со влажно крпче да ги бришите кутрињата.[/quote]

Фала многу што се обиде да ми помогнеш :* но за среќа по некоја случајност кученцата се вратени кај мајка им :). Кучињава биле од другар на братот на другарка ми, се надевам дека ме разбра :D. Му ги однесовме дома и ги зеде и ги однесе кај кучката, само сега се надевам дека мајка му нема пак да ги фрли :@.

7. Doberman

Doberman Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    601
    Допаѓања:
    519
    Па има ли памет малку таа жена :@ незнам како не и било жал така да ги фрли кутренцата во контењер :^)
    Баш ми е мило што кутренцата се вратени кај мајката :) и се надевам дека лудата жена нема повторно да ги фрли кутренцата во контењер.

На cherry.blossom му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Вака сакам на моето желче да му ставам некој растенија во аквариумот,но ме интересире дали постои земја кој не би ја онецистувала водата,т.е водата да не добие темна боја :( инаку планирам да посејам детелина :) може да ми препорачате и некој други растенија која би ѓи јадела ???? а исто такаа аквариумот ми е висок и широк,па незнам како да и направам место на кое би излегувала???
    Во претходниот имав камен и супер беше само што овој сега е дупло поголем и неможам да најдам ништо така високо на кое би излевала :)

9. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549

енибадиии ???

10. od-samrak-do-zori

od-samrak-do-zori Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2010
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    58
    Болно домашно милениче

vaka da vi kazam.jas cuvam dve macki doma.arno ama ednata mi e polakoma malku pa za veligden epten pretera so jadenje.izede premnogu koski od bataci moite im davale i posto ova lakomo preteralo a drugoto znae koga mu e dovolno ama ova lakomovo... i denot bese premnogu mirna.ama vecerta izgleda ko se prerabotuvala hranata vo zeludnikot ne mozel da postigne i maceto pocna da povraka celi parcina sto jadelo.go pustivme nadvor i nokta ne se vrati.dojde duri popladneto drugiot den.ko dojde slabo,slabo,istroseno,iznemosteno,odvaj stoese na noze,sto se vika so posledna dusa.kako mi bese zal:(dusice.ne znaev sto da pravam.mu davav samo vodicka so seker i toa so shpric i cista vodicka.kutroto samoto ne mozese ni da trepne.ne sakav da mu davam nisto na svoja raka od apcina pa mu se javiv na deckoto (sk) da bara veterinar tamu ama posto bese veke docna vecerta morav da cekam do dr.den.si go drzev maceto vo race i si placev.epten mi bese maka.mislev ke mi umre gotovo.(pu pu nedaj boze) da somenam i deka na anusot(gazeto)imase i krv toa najmnogu me isplasi.mozebi imase i temperatura ne merev no bese ladnicko malku.se plasev da ne mi umre do dr.den ama za sreka prezivea a decko mi(srcence e) rano utroto odejki na rab zaprel do nekoja veterinarna ambulanta pa mi se javi i jas razgovarav so veterinarot i mu objasniv se.i toj mi rece posto nemate tamu veterinar,da mu davas AMOKSIKLAV(za luge sto se) 2x na den nautro i na vecer po 20-30grama 5dena.(amoksiklav od 625mg se roni/sitni apceto po potreba.edno apce e dovolno ama mora cela tabla da ja kupis 70denari e.no cenata e najmalku vazna).taka napraviv.imalo infekcija od koskite kutroto.mu davav so shpric malku se inaetese ama veruvam deka nema nekoj sto se inaeti poveke od mene pa taka jas pobediv:) i za 2-3 dena pocna samo da stanuva po voda i za wc;).potoa poleka poleka si jadese i 5-ot den mu ja dadov poslednata doza apce.FALA BOGU maceto mi ozdrave.ama dodeka go vidov na noze go preplacev.ne mozam da zamislam zivot bez moite dve palavkovci :). MOZE VE UDAVIV SO TEKSTOV AMA SAKAV DA GO NAPISAM MOZE KE POMOGNE(NE DAJ BOZE) NA NEKOJ. POZDRAVCE
    [mod-kirilica:Dnpvkiy4][/mod-kirilica:Dnpvkiy4]

11. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.911
    Допаѓања:
    31.655
    Болно домашно милениче

^^ Јас имам слушнато дека пилешките коски не се даваат на животни. Така да од сега избегнувај да им даваш пилешки коски :)

12. maca-23

maca-23 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    179
    Болно домашно милениче

13. LoVeR

LoVeR Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2010
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.046
    Болно домашно милениче

Како да му го извадам крлежот на моето убаво зајаче..вчера цел ден шеткаше во тревата и сношти гледам крлеж позади увото успеав да го извадам само пола ..... :^) ....треба ли нешто да го напрскам.....

14. Leo83

Leo83 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    22
    Болно домашно милениче

LoVeR, пробај да го зашеметиш со вата натопена со алкохол прво, па потоа фати го со пинцета, и со ротирачки движења извади го. Друга варијанта за во домашни услови ти е со зејтин..истава постапка. Само не влечи јако, да не остане главата внатре...

15. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Болно домашно милениче

Моето маче имаше ама повеќе топки, така му беа виснати и тврди, и се зголемуваа постојано, и многу се исплашив, дури ми рекоа тумор на матка дека е, ама се јавив во ветеринарна и ми кажаа дека е мало за тумор, го однесов и било млеко кое се згрутчувало, 2 пати по 2 инјекции и му поминува сеа, може да е истото, моето е женско инаку и 1 годинка старо...
    Јави се прво на телефон ќе ти кажат што може да му е и според возраста и според симптомите, ама побрзај дека и јас чекав па можело да умре, млекото можело да се расипе и да се затруе...
    Јави се во амбулантата во Капиштец, кај Диме, мене ми ја препорачаа тука и сум мнооогу задоволна, и по телефон ќе ти дадат информации што и како, ама не чекај...

16. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Домашни миленичиња

Како да го научам мачето да седи откако ке го искапа да го исушам со фен, многу се плаши, а страв ми е да не настини така да го остам водено, уште не е топло, а мора да го искапам многу е валкан.

17. CatLady

CatLady Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    domasni milenici

Ве молам за помош!
    Имам мало маченце старо 1 месец и 1 недела...
    Синоќа скокна од фотелја и одеднаш почна да се тресе и да повраќа... му помина тоа, но при движење задните нозе му се тресат и губи рамнотежа и паѓа ! :/
    Ако има некој искуство со вакво нешто ќе ве молам пишете ќе ми биде многу од помош.
    Фала ви однапред. :)

18. EleMental

EleMental Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    753
    Допаѓања:
    4.243
    domasni milenici

Моето шо го имам во стан се сопка на ламинат, едвај месец дена дали има. Можно е тоа да му биде поради сеуште неразвиениот центар за рамнотежа. Моето скока од кревет шо е 5 пати над неговата висина, па ниш не му е. Тоа со повраќањето може да му е поради потресот при "слетувањето". Исто така тие не знаат колку им е доволно храна, јадат до прејадување и често знаат да исповратат.

19. MissCupcake

MissCupcake Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    263
    domasni milenici

Оди на ветеринар и прашај веројатно за тоа пари нема да ти земе,а ако ти каже дека може да биде сериозно однеси го мачето, подобро да се спречи со време. Инаку не сфаќам што бара темава во во оваа категорија?! :^)
    Едит: да си ги поправам печатните грешки

20. L0ve

L0ve Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    199
    domasni milenici

ако сметаш дека е посериозно повредено, посети ветеринар, иако јас мислам дека не е ништо, затоа што е сеуште младо, сите малечки животинчиња се малце несмасни...

btw на темава не и е местото тука, внимавајте во иднина, не треба само модераторите да внимаваат на темите, треба и ние малку да се погрижиме за форумот.. еве и линк од тема за домашни миленици

dom/griza-za-domasnite-milenici-t4925/?hilit=%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%20%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8