Кучињата стануваат агресивни ако немаат доволно физичка активност. И моето појавуваше знаци на агресија како мало ама од тогаш па навака почнавме многу да го шетаме и да трча. Сега веќе е голем (8години) и ја нема таа желба, доволно му е да си заврши работа и да се вратиме дома.
Не само шо ќе се смени туку и го чешкаат запчињата и гризат, најчесто не стегаат ама гризат. Тоа е фаза и ќе му помини. Земи му играчки како со испакнатини за кога ги гризи истовремено да му чешка непцата. Ем ќе игра и ќе троши енергија за да е помирен, ем нема да сака да гризи други работи оти ќе си задоволи потребите. И мојот порано поќе гризеше сега намалува со тек на време. Исто на интернет имаш и вежби како помалку да каса и како да му земаш внимание. Разгледај на јутуб.
Му растат запчиња и нема мир од нив, го чеша, го боли и го нервира. Башка како расте сака да истражува, му станало досадно само дома. Фактот што научените навики не ги прави, зборува за бунт и нервоза. Што е нормално на таа возраст. Ти дале убави совети, земи му играчки, има и едни како коски од пресована кожа, спас се Беблак кутре, какви слатки маки
Почина...барем нема да се мачи повеќе. Совет од мене до сите кои чуваат куче: Првиот знак е повраќање ако видите дека повраќа вашето куче веднаш на доктор. Ова е многу тешка и гадна болест. Многу е ретко да се преживее. И многу е жално да се гледа животното. Моето не успеавме да го спасиме ама барем другите да успееме. Почивај во мир Зози
Да ве прашам нешто вие со мачки. Лепотанов мој не знае да пие вода. Мислам, очигледно знае, ама ми делува како да трпи долго, па лакомо пие, па се засркнува. Не му е ништо ќе се накашла два пати и добар е, ама не ми е јасно зошто така. Дали не му чини од чинивче да пие и некако контролирано да му давам, или да се надевам дека ќе научи дека не мора баш да лока?
Да не ти е чинивчето пластично? Пластиката упива мириси и водата замирисува, многу мачки одбиваат вода така, па може затоа поретко пие поголема количина, од жед е лаком и се засркнува. Мојата мачка не пиеше од пластично, ретко и по малку, кога и го сменив си почна нормално да пие.
Да не ти е од скоро сменето со ново, па му е чудно?? Мачките се чудни животињи. И животно од навика. Тешко менуваат, па ако прави така цело време веројатно е навика и нема потреба да се грижиш, а тешко дека ќе го смениш. Мојов од мал ја истура водата. 2 години подоцна уште го праи тоа. Не успеав да му сменам навика, а изнамењавав чинивчиња, команди, бутури никако. Мачка.
Не, не цел живот е ваков. Само пред некој ден си викам дал нешто јас грешам Иначе општо е лаком, и за храна. А очигледно гладен не е
I moeto se cesase taka pred eden mesec (sega ima 3 meseci ) , go odnesov na veterinar mmu stavija nekoi inekcii i ne pomogna nisto , smeniv ishrana i toa ne pomogna .. kuceto se cesase strasno , duri cifkase i placese . Kupiv dekotal krema taa e za alergiski dermatit i go mackav na meseto i na nozinjata kade sto se cesase , mu pomina za eden den ...
I can totally relate. Паста и четкање на забите моментално не доаѓа во предвид, не барем додека е уште брлива. Фала ти, ќе пробам со спрејов.
Zdravo prv pat cuvam mace od juni od malo go cuvam nee sobno onaka nadvor I neznam sto mu se desi na novata desna cel kug go boli nemoze da stapne ic ve molam za pomos
Не можеме да знаеме ние што му се случило, ама немој да чекаш, што побрзо однеси го на ветеринар, сигурно го боли штом воопшто не стапнува. Hopefully ќе биде во ред.