Зависи. Има со кучиња ќе се душне и ќе се изнаиграат, а со други уште не ги ни видел што се вика ќе се разлае или нешто. Имав ситуација во парк седевме на клупа, во скут ми беше и плус на ланче најнормално. Дојдоа дечки со големко куче, ретривер чинам беше и седнаа баш на клупата до нас. Моево од прво не го забележа, а штом го згодледа дали некој знак му даде ли што, рипна одма и се пушти. До толку се запна што си ја извади главата од ремче и се пушти на него, не да го дави или нешто, туку трча окулу него и лае. Завршивме така што дечкото го држеше во рака ретриверот за да можам јас да го земам малово. Бруки, сто пати се извинивме. На женки па само што ќе ги види, одма рипа. Никогаш не ми е парен и не бира ни која ни како ни што.
Хелоуу!! Дали знаете некој моментално што продава самоеди? Барам секаде неможам да најдам,ако знаете некој ве молам пишете ми Тејнксс
Да разговараш со ветеринар, ама мислам дека најдобро е да се кастрира. Ако не најдеш друга причина за ваквото однесување која би можела да се реши со некаков тренинг, тоа е најдоброто решение. Еднаш спарување не е решение за ништо. Само кратко може да се смири и после повеќе може да вријат хормони, ако тоа е причината за ваквото однесување.
Не, еднаш во месецот доволно е. Јас на кучето мое на секој месец му давав додека наполни 1 година и сега му давам на 2 месеци. Сепак кога ќе порасне ќе треба да ја зголемиш дозата зошто се даваат зависно од тежината.
@bile454 јас не знам што е со крлеживе периодов, нема сопственик на куче што се нема пожалено од тоа. Најсигурно ти е да го однесеш на ветеринар, да го проверат убаво и нека го исчистат цело. Ако не можеш сега да одиш на ветеринар, пробај сама. Прво треба да се онеспособи крлежот, мислам дека треба да премачкаш со ацетон(?), да почекаш малку додека не се опушти целиот, па со пинцета да го извадиш вртејќи обратно од стрелките на часовникот. Ама после тоа обавезно на ветеринар, мене ми е страв тоа да го правам сама зошто секогаш постои голема можност дел да остане внатре, што може да му направи голем проблем на кучето со сериозни последици. Да не спомнувам дека можеш и ти да префатиш. Никако не го оставај така. Исто така, детално проверувај го после секоја прошетка по крзното.
Се согласувам со @Spidy , тешко дека од еднаш ќе се скроти. Има играчки на кои ептен се истураше и дури не даваше на нив да им се приближиме веднаш стануваше агресивен. Му ги тргнавме сите тие, само гумените топки, коски и тој тип на играчки ги оставивме со кои само си игра и не го асоцираат на другово. Од друга страна и не знам дали би нашла партнерка за него. Имам братучед што има френчи, тој не можеше за неговото да најде, не па јас за мешанче кутре.
И дм мака мачи со крлежи на кучето, еве втор крлеж има најдено за 1 ден, а има ампула примено. Утре ќе го носи на вет да го исчистат, ама нема ли некој поефективен начин да се спречат крлеживе??
Ампула му се става на вратот, или прскање со неостомозан. За да не дојде до крлежи, не ги шетајте на трева никогаш.
Hi Aj ako moze nekoj neka mi dade sovet kako da go odvikam kuceto da jade od ulica ... eve sega izelo dve koski koga go setase tatko mi ... i koga probuvas da mu gi zemes mnogu e agresiven i rzi .. ne mozes nikako da mu gi izvadis od usta ...
Па не треба да дозволите да го земе во уста. Многу често фрлаат отвори по паркови и јавни површини. Кога ќе забележите нешто такво тргнете го на друга страна.
Koga ke vidime deka ima go trgame na strana , ama nekogas nema da zabelezis. Eve do sega prv pat ni se slucuva ova
Има видеа на youtube како да го одвикнеш да јаде од по пат, пробај, можда ќе успееш. Зависи колку е старо и колку е дресирано.
Купи му маска моето се јадеше по улица и само повраќаше му земав маска го шетав така скоро месец дена и се одвикна и сега го шетам без маска.
Може некој спомнал ама еве ајде пробај со разреден јаболков оцет да го испрскаш само пази во очи да не го испрскаш. Се раствара 1:3