Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Нормално е дури и неколку дена по вакцината да бидат поспани, да не јадат и да не им се пие ништо, да се вознемируваат на галење и да се апсолутно летаргични.

Мојов обратно, на вакцината повеќе изреагира. Два дена не сакаше ништо да јаде, буквално вртеше круг да не ппомине покрај храна. Многу повеќе спиеше и тоа склопчен, обично спие истегнат на грб. И многу болно мјаукаше на допир посебно по грбот, во околина на местото каде што му ја ставија вакцината. Кога отидов на ревакцина прашав зашто многу ме исплаши и ми рекоа дека е нормално, некој на вакцина некој на ревакцина реагираат. Не ми рекоа ништо да му давам, само да го оставам. Чудно ми е Кетонал што ти дале да даваш да бидам искрена. За мерење температура се прави анално ама не знам дали ти кажале што е нормална што е покачена температура.

Пробај малку да и ја намокриш устата со вода, чисто да се освежи ама мислам дека само треба да и помине. Реакцијата зависела од имунитетот на мачката и затоа е индивидуално.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Кај моето покачена температура се познаваше по тоа што очите му беа црвени, насолзени, и му беа како затворени и беше врело на допир. Нема шанси да не приметиш дека има.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.891
    Допаѓања:
    171.378
    Извини, шо? Па дури разгалено ти било. Па и мене да ме ранат нешто шо не ми е доволно и нутритивно не ме задоволва факинг изметот ќе си го јадам за конечно да се најадам. Инаку не, не го оставај изметот да си го јади, туку храни го доволно.

Ако немаш финансии за миленик, подобро не го чувај, за негово добро, а и за твое, да ти останат тие финансии за поважни работи. Како и да е, храна за миленик не е толку скапа особено за куче. Најефтината варијатна кај мачки е дупло поскапа од таа за кучиња. 50ден/ кило е најефтината во пет шопот каде што пазарам. Следно, лично давам коски на мојот, инаку исто така џукела, од улица ми е прибран. Коските во локални месарници ги даваат за без пари. Обично ги фрлаат, и вака луѓе кои чуваат миленици си прат договори, оставаат бројче и кога колат нешто и имаат коски им јавуваат и така им ги даваат. Не е на одмет да му даваш повремено леб или друг скроб ама то да не ти е главен извор на исхрана. Не му е доволно. Поголеми коски извривај ги, коските толку зготвени не му ги давај лесно се кршат и можат да му напрат проблем, ама течноста каде се сите нутриенси од коската ете надроби му ја со лепче и дај му ја. Ќе те сака за на век. Кога готвите дома, пример пилешко денес моите правеа, течноста е за него. Ти давам алтернативи каде не мора да му даваш месо и храна, ова се се алтернативи ама на одмет не е храна да му земиш. Мојот ни кило храна не јади неделно ама воглавно оти сега е жешко и ептен пребира. На зима ќе ти влегва поќе храна. Дали кучето е џукела или е расно нема врска, организмот е тој и исхраната е таа. Во дм имаш витамински награди кога веќе ти е толку ослабнато. 45 денари се омега лентичките, 100ка е паковање со награди збогатени со микс од витамини. Према големината на кучето смејш да даваш одреден број на награди. Од лентите за моето давам три, и по пет од наградите. Тоа второто паковање со месеци ми трај, лентите побрзо се трошат.

Следно, ова „фамилијарниот“ ветеринар ми го кажа ( тој шо е другар со татко ми, другите два ми се во амбулантата каде шо ги носам животните), види му еластичноста на кожата на кучето. Кога ќе го фатиш ако кожата убо се тегни, кучето е океј и здраво ( искрено ми го кажа ова оти јас паничев дека „многу“ кожа има ... don't ask само шо го земав и ништо не знаев за кучиња), ама ако кожата е прилуштена за него не е океј. Следно, ако му се познаваат ребрата кога седиш до него, прајш нешто грешно. Кога ќе почниш да го раниш како шо треба ќе му се полни стомачето, и после пак ќе биди слабо после измет. И тоа е океј, треба време пред да почни да крева на килажа. Исто така дали има примено вакцини и дали му имаш даено апче за глисти? Вакцината не ми текнува колку беше, обично памтам цени ама ете ова ми се промакна. Најефтино апче за глисти ти е 30денари. И нормално го делиш према килажа, обично за 10 кила едно апче е, мериш кучето и према то го делиш апчето. Најчесто се дава на 3 месеци, зависно од апче ама сите шо сум ги земала за на три месеци е. Штом го дајш си бележиш во календар кога следен пат.

Ако си нова кон чување кучиња, се прат грешки. Навистина. Ама кажи како мислиш и како прајш за да те испрат кога грешиш зошто живот имаш в рака не играчка. Не е кучето само да му фрлиш нешто и после шо сака нека прај. Од љубов се зема, со љубов се расти. Награди, исто најефтини за да го учиш работи ти се паковање мислам 300 грама 100 денари, малечки коски за повторвање на движења. Сакаат многу да играат, учење работи прај кучето да те слуша, да те сака зошто си играте и да троши енергија. Као, ја отворив темата и прво ова видов и морав да реплицирам па од кога пуштам мислењево ќе читам шо има на другите страни. Се надевам дека ќе прочитам дека си применила нешто од ова шо напишав. Се надевам дека то ќе го видам.

На vaga95, Irreplaceablee, Nithya и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
    Jas pochnav da mu davam kucheshki boskviti i toj gji jade i mislam deka beshe dosta so ovie repliciranja. Inache gledam po pishivanjeto deka si normalna lichnost shto znae da replicira smireno.

5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.891
    Допаѓања:
    171.378
    Мене целта ми е да едуцирам зошто и јас сум била во ситуација каде наоѓам куче и знам дека сакам да го згрижам, а не знам како. Зато и пишав како шо пишав горе. Како шо читам низ страните ете во Кам имало најефтина храна за кучиња, не сум знаела. 36ден/кило, оваа во пет шоп најефтината 50ден/кило. Инаку какви бисквити? Немам сретнато бисквити за редовна исхрана и ме заинтересира. Мојот е actually разгален па можи нив нема да ги јади од инает зошто второто куче можи да му ги изеди туку вистина ќе ужива во храната. И ова шо ти пишав со коските, оди во која било локална месарница даваат коски free of charge. Ќе ти се најди многу, само оддели ги во најлончиња оти се лепат меѓусебе кога ги ставаш на мрзнење. За ова буквално пари не ти ни требаат. Ако сакаш можам да ти пишам ЛП за да имаш отворена линија со мене, ако имаш некои прашања или збунки да можам да ти поможам. Оти знам I'd kill некој да виси покрај мене и да ми кажва кога грешам место да го напнувам на вибер ветеринарот. Сигурна сум дека преку гла му сум.

Мојот кога ќе се извалка. До сега еднаш или два пати ми е капен, така да иди 2-3 пати годишно, планирам пак за брзо да го капам онака за ќеф да замириса на чисто. :D

Не ја слушај жената. Далеку поопасно е да не ти е вакцинирано кучето наспроти вакцинирано. Секогаш велам, мојот е бајче мирно, па се има примено шо треба. Исто и на другарка ми кучето, премирно, предружељубиво, а се има примено шо треба. Ако ти е ете за екстра информации, и со мачки двете се премирни. Мојот со мачорот спие, по цел ден меѓу мачки е и е премирен и предружељубив. Поопасно е да не прими, прочитај за canine parvovirus, за ова е под најголем ризик. Ако го фати случајно, терапијата е прескапа и нема гаранција дека кученцето ќе го преживее, а умираат во агонија. А со вакцина се спречува ова, поефтино е, и далеку подобро за кучето. Можи ништо да не му е без вакцина, познавам девојче со невакцинирано куче, ама во секој случај е ризик и е далеку подобро да е вакцинирано, пред се за кучето.

Последна измена: 5 септември 2020
    На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
    Biskvitite se vo forma na koski no se biskviti, a na kutijata ili lupkata kade shto stojat boskvitite pishiva bosch.

7. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.891
    Допаѓања:
    171.378
    upload_2020-9-5_18-42-30.png
    Вака нешто?
    Прашвам оти баш овие на сликата ги земам јас за мојот како награди, не како главен извор на исхрана. И вистина мирисаат на бисквити, би сфатила оти бисквити ги викаш во случајот. Само не знам на која бисквита ми мириса шо ја имам јадено во детството. :D

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
  9. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    14.479
    Затоа девојчето викаше скапа и била храната... (facepalm) (facepalm) (facepalm)
    Девојче, овие се даваат како награда за кучињата. Не се храна. Ти пишав и претходно, не знам што си запнала со тоа бисквити. Кучето треба да јаде храна во гранули. Отиди во некој пет-шоп и побарај им ХРАНА/ ГРАНУЛИ за куче. Има по навистина пристапни цени.
    Вака треба да изгледа:
    793FF2E2-76FD-4A52-B6E1-74A3D3ADB7E6.jpeg

А еве и предлози за евтина храна:
    0204E13D-F84E-4EB5-8209-E6E87D1D2002.jpeg
    03CEC040-108E-45E2-8044-7DE1F8F3177A.jpeg

Последна измена: 5 септември 2020
    На BloodElf, poppie, sweetR и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
    Тој ги јади, му ги давам со јогурт и ги јади.

11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.891
    Допаѓања:
    171.378
    Кога опиша мирис на бисквити и кога рече дека има форма на коски знаев дека овие се. :D @Marija6165 како храна за кучиња ти продадоја? Оти ова се награди. Ова се наградите шо ти спомнав за повежбување шо се 300 грама 100 денари кај мене во локален пет шоп. И не се за редовна исхрана туку се да му дајш неколку во тек на ден дур играте, ко ќе напрај нешто добро и генерално да го дерсираш да те слуша и во исто време да троши енергија. Лично мојот го дресирам на база на positive reinforcement па користам константно награди. Побарај им конкретно зрнеста, сува, дехидрирана храна. Таа ти е најефтина. Се шо има форма, најверојатно е награда и е многу, многу поскапо.

едит. Ќе ти сликам како личат сите работи шо ги користам онака за ориентација.

На Irreplaceablee, sweetR и candy.cane им се допаѓа ова.
  12. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    14.479
    И јас да сум куче би ги јадела. Ама ем се скапи, ем НЕ СЕ НАМЕНЕТИ за редовна исхрана. Види погоре во постот ти ставив слики како изгледа храна за кучиња и предлози за некои евтини храни. Во Кам исто имаш евтина храна, во поголемите маркети има на Pedigre, Friskies...

На Irreplaceablee, poppie, sweetR и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
    Ок ќе ја купам оваа храна. Иначе да му ги давам и тие со јогурт?

14. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.891
    Допаѓања:
    171.378
    Храна за куче:
    upload_2020-9-5_19-1-57.png
    Има се шо му треба на кучето за еден ден. За малецки кучиња шо се бебиња можи да е поситна. Лично не сум фан само на сува исхрана ама ова барај го. Вака да личи. Не му ја даваш со јогурт, евентуално дур се навикни зошто не е хрането со таква храна, после ќе си ја јади дирек сува.

Ова се награди:
    upload_2020-9-5_19-3-30.png
    Ова се награди. Немаат се шо треба во еден ден за целосна исхрана на кучето ама многу ги сакаат и со ова можиш да ги дресираш. Можат да имаат различни форми и големини, јас овие ги земам за повежбување веќе научени команди, за нови користам други по кои беснее, а овие се помали за брзо наградување. Обично се многу поскапи од храна, дефинитивно ти се исплаќа да земиш храна храна за куче, прво од здраствен аспект на кучето, следно од финансиски аспект за тебе зошто наградите се генерално многу поскапи.

На Irreplaceablee, sweetR и candy.cane им се допаѓа ова.
  15. sweetR

sweetR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    147
    Голема раса е или од малите? Сепак е малечко и се плаши
    Garant go imaat izlazano devojceto za da zemaat pari, sram da im e!

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.891
    Допаѓања:
    171.378
    И јас то помислив затоа прашав дали како храна ѝ ја продадоа. Сем ако има побарано "бисквити" па да ѝ дадоа ова.

На sweetR му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    14.479
    Па не, нема потреба. Евентуално ако така е навикнато, па на почетокот малку да му ги натопуваш, ама постепено повеќе да е сува отколку потопена. Потоа само од храната давај му.

На sweetR му/ѝ се допаѓа ова.
  18. sweetR

sweetR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    147
    Dobro sto ti tekna

19. Marija6165

Marija6165 Активен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    154
    Јас отидов до продавницата и ме прашуваат што ми треба, а јас само им кажувам храна за кучиња и тие ми ги дадоа овие бисквити... Ме видоа дека немам појма каква храна барам и ми ги зедоа парите...

20. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    @sweetR мала раса е, гер.шпиц:)