Нема нормална цена. Може да е 50еур, 100, 500, 1000, 5000... Зависи од расата, педигрето, одгледувачницата, возраста итн.
Јас повеќе незнам како да помогнам. Надвор постојано има гласни звуци, де некое дете ќе пука со каписли, де некоја петарда. Кучево секој ден веќе се тресе, не јаде, премногу е жално да го гледаш. Се консултирав со ветеринар, почнав мала доза на дијазепам да давам. Ќе се потсмири малку и пак нешто ќе пукне и ќе почне. Читав милион работи на нет, пробувам се. Дури кучево почна само да си јаде апчиња од навика, без да му ги ставам на коренот на јазикот. Денес викам ај да олабавам со дијазепамите, се изнервирав цело апче B6 му дадов. Малце е поарно, ама и мене стрес ми прави што веќе не знам како да го смирам. Купив и скапи витамини, богати со се, џабе. Дали со староста стануваат посензитивни не знам. Што ќе се прави кога ќе грми и кога интензивно ќе пукаат со петарди. Стварно не сум моќна веќе и паметна да знам што да правам.
Си пробала да го држиш во прегратка и да му шепотиш нежно или да му пееш некои опуштачки песнички? Читав дека се многу сензитивни на звуци. Кај мене во стан проблем беше до пред некое време да седи подолго на балкон, градеа објект до неодамна во близина и постојано бука, ај при крај се веќе кога од денес почнале нешто долу комшиите. И на секој удар кучево потскокнува, ама го заигрувам со играчки, ќе му пуштам телевизија, сака да слуша турски серии( некој да зборува на македонски сака) Приметив поопуштен е кога му зборувам, пеам нешто.
Варира во зависност од расата најмногу и потеклото на родителите, дали се шампиони, и дали има педигре или не. Има многу групи по ФБ за продажба на домашни миленици, најдобронамерен совет е да се приклучиш и да следиш постови некое време и ќе ти се разјасни кој што нуди и по која цена и што тебе лично најмногу ти одговара да купиш. Само не избрзувај, размисли си убаво за се во врска со купување кученце.
Била ли некоја во брзо време во Веро Џамбо, да ми каже дали има избор на креветчиња за кучиња? И уз пат ако знаете каде има убави лежалки/креветчиња, секоја препорака е добредојдена
Јас бев во понеделникот не видов нешто посебно иако имам набавено од таму мало легло. За креветчиња мислам дека имаат во секој подобро снабден пет шоп, еве пример овие сум заприметила се рекламираат по групите за домашни миленичиња Фемили Пет Шоп. Имаше и едни други ама не можам да ги пронајдам.
Дали некој од вас носи некаква си заштита кога го шетате вашето куче? Ваму каде што живеам ептен некако се собра со кучиња и башка многу од комшииве не ги брибираат нивните куче и неколку пати ми се залетаа кога го шетам моево куче. Полицијава не се замара многу. Читав за некој си апарат што испушта звук кон кучето за да го избрка. Дали има некој, знае како иде и дали делува? Убаво би ми дошло на раат да се шетам со кучето, а да не носам стап да изгледам како овчар.
Тој звук што го испушта апаратот не го слушаме ние, Али кучињата и те како . Замисли ти на десетти кат, стискаш на тоа, и сите кучиња околу зграда легнати и скриени ете, така делува Според мене најдобра заштита е тоа.
Но тој аларат делува и на сопственото куче. Другар нарача од исти причини како и @k3x и за џабе. И неговото се плаши. Иначе чаре нема, само стап и да ги бркаш.
Јас имам таков апарат, нарачан од интернет, ама искрено никогаш не би го користела затоа што би го плашело и моето куче, а за тоа што не си ги пазат кучињата комшиите ќе си реагираш кај нив, не смее така. Ако се така распуштени и напаѓаат можат и деца не дај Боже да нападнат. Инаку јас кога не сакам да има моево куче контакти со други го ставам во торбичка за кученце специјално дизајнирана, само главата му изгелгува од страна и на рамо си го носам и тоа е мирно и другиве кучиња не се предизвикани и не го гледаат, напаѓаат.
Може да е бактериска инфекција, кај моето на ветеринар поволно делуваше антиботик и витамин ц ампула мислам му ставаа. Може да е преладено од наглава временска промена.
А каде прочита дека јас пишав сите со своите кучиња така да прават? Јас опишав пример како со моето куче се саноѓам во такви ситуации