Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    ti blagodaram mnogu za odgovorot definitivno ne moze sega da mu zemam kuce dvajcata sme na rabota cel den toj na uciliste nema koj da sedi i da se grizi mozebi ponatamu koga kje porasne sam kje moze da se grizi,jas nikako ne kozam so dve mali deca.

2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.679
    Допаѓања:
    253.188
    Ми треба совет како да го научам кучево да јаде гранули, храна за кучиња. Само менувам и ниедна не ја сака.
    Само Педигре ја јадеше, ама читав не била квалитетна.
    Не можам и да сакам од поскапите, нема кај нас, а ризик ми е на непробано да порачам 12 кг.
    Не сакам да јаде друга храна, вака ем полесно е ем подобро за него. Зборувам за малото, големото јаде се буквално.

3. sierra

sierra Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    908
    @JuLleE единствено што ми текнува е малку по малку да ставаш гранули измешани со тековната храна, па постепено да зголемуваш.. на пример, од почеток неколку дена ставај му 70% од храната на кое е навикнато со 30% гранули, па понатаму 50-50, и така се додека целосно не премине на новата исхрана.

На JuLleE и Idedemja им се допаѓа ова.
  4. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Моево сака во рака под уста да му ставаш и само да си зема и грицка, ама кога е многу гладен си јаде и од неговото чиниче со сува храна. Инаку има по некои дуќани и рефусни пакувања од храна, не мора одма големата амбалажа да се купува. Јас така од неколку врсти храни земав помала количина да видам што јаде што не. Еднаш ми направи испад исповрати од една врста храна и од таа никогаш повеќе не би купила иако откако им кажав ме посоветуваа премногу количински сум му дала. Колку нови храни проба ништо не му беше. Друго на почеток му давав домашно спремено и не сакаше од сувата храна и на ветеринар ми рекоа обавезно да прекинам да му давам домашно готвено, дека ќе навикне на таа храна и нема да сака сува, а сувата е избалансирана со додатоци кои им се неопходни за правилен раст и развој. Почни пополека во рака и под уста да му сатаваш, од одма нема да сака, ама важно е да не му даваш домашна готвена, кога ќе огладне ќе ги засака и навикне на гранулите, на сувата храна.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Јуле, јас потопував гранули во јогурт, така ги сакаше, проба?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sweetR

sweetR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    147
    Istiot problem go imav i jas eve vaka kucinjata se kako decata ne sakam ova da jadam ne sakam ona i kako majka ke mu odite po keif se ke probate samo neli deteto da bide najadeno ednostavno toa kazuva sto kako. Se raboti za razmazenost vie ke mu ja ostavite hranata vo periodot koga treba da jade ke pocekate pola saat eve do 1 saat vo meguvreme nisto drugo nema da mu davate ako vo toj saat ne ja izede ja trgate na strana i nisto drugo nema da mu davate osven voda koga ke dojde vremeto za sledniot obrok pak istata hrana ke ja ponudite ako pak ne jade povtorno ke ja trgnete samo vnimavajte da ne ostane gladen poveke od 24 casa probajte taka ako ne uspeete na toj nacin stavajte co hranata jogurt pa na toj nacin probajte.

На СуперДевојка му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sweetR

sweetR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    147
    Zatoa i ve sovetuvav zosto kuceto e odgovornost isto kako i decata .

8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.766
    Допаѓања:
    173.052
    Јуле да ти пратам на поклон од мојава, да пробаш..пристојна цена има и е сосема добро избалансирана за папи/јуниори
    Добро, не е ројал канин по состав (на нив и цената е ројал8-|) ама ОК е..
    Мојава ја јаде за секунда.. на почеток земав педигре бидејќи во наше село имаше само 6-7 видови за избор (оваа демек најскапа), ама пролив имаше од неа и веќе не би ја давала..

На ALISA0000 и JuLleE им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.679
    Допаѓања:
    253.188
    Како се вика твојава? Ројал ми е скапа, нема шанси толку пари да дадам. Некоја со нормална цена ако може.

На ALISA0000 и Dust им се допаѓа ова.
  10. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    14.479
    Храна не знам да ти препорачам, јас давам N&D која е поскапа и од Ројалот. Ама моево кога почна да ми одбива гранули, му ја мешав сувата храна со малку од онаа како мевциња на Педигре во кесички. Чисто за вкус. Околу 30 денари се по маркетите, една кесичка му ја делам за 4-5 дена ( моево куче е под 3 кг, ќе видиш ти дозирање спрема твоето, колку сува храна јаде). Живи радости е, си јаде се до последно гранулче. Пробај, може ќе успее и кај вас.
    74FC62F5-EF00-4E6B-B939-66219D052284.jpeg
    Има различни видови, не мора да е баш ова конкретно. Има и на Пурина вакви, цената им е тука некаде.

На Idedemja, JuLleE и Dust им се допаѓа ова.
  11. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.766
    Допаѓања:
    173.052
    Не би се сложила дека н&д папи е поскапа од ројалот..
    Последно кога земав ја гледав беше по 300 ден кило...ројалот 400

А ова со ќесичките е добра работа, само што еве моево не сака ни да ги мирисне :( не знам зошто

На CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  12. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    А извенете што значи педигрее ма кучињата гледам на огласите кога ги продават со педигрее имаат повисока цена?

13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.766
    Допаѓања:
    173.052
    Педигрее е храна на кирилица напишана
    А педигре е нешто како родовник, има податоци за потеклото.. па ако е од врвни родители цената им е до плафон.. а реално за домашен миленик ништо не значи.
    Барем за мене

На темјанушка, CameliaMiller, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    14.479
    Не се сеќавам за папи, ама мини адулт во Фауна е 560 ден за кило :) Ме замисли сега... Можно ли е да е толку поскапа во Фауна за разлика од др места?!
    Во прилог и слика од нивниот Фб.
    2EE2758B-8A75-4B2E-B8F1-DB153C7286FD.jpeg Единствено Ројалот што е баш за расата е 1030 ден за врекичка 1,5кг, што е прескапо...

На CameliaMiller и JuLleE им се допаѓа ова.
  15. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Како што приметив Ројалот е најскапа и одма по неа со цена е N&D. Мојов Ројалот не ја ни мирисна, а од другава се најде убаво, вкусна му беше и ми направи испад, поврати( ми рекоа нагло сум му вовела промена и јадел преголема количина како за почеток, ама страв ми е пак да му дадам). Pedigree тамани, ама знам дека не е квалитетна и се трудам да го одучам од таа храна, денес приметив ја замирисува и грицка Eukanuba, а чекам да му ја подметнам за проба и Sam's Field. А планирам да купам и од Bosch. Мали кученца, големи проблеми:D @Dust од која храна си задоволна што ја даваш?

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Имам едно малку чудно прашање можеби.

Знаете ли некоја група на фб или нешто налик каде што редовно се објавуваат информации од типот каде е расфрлан отров низ улициве? Значи најголем страв ми е тоа со кучево, никако да не научиме да не душка се по улици. Ја пазам, секогаш ја гледам што прави и ми е на каиш ама стварно ми е језа. Само што видов некој пост на фб споделен рандом за отров расфрлан во Ново Лисиче и баш некако ме потресе.

Што луѓе ќе беа тоа отров така да расфрлаат....

На CameliaMiller, Idedemja и sierra им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Не сум видела група, само по здруженијава на нивните страници
    Само пази ја кога шетате да не јаде ништо, тоа е се што можеш да направиш
    А за душкање не ни треба да ја одучуваш, зошто инаку би шетала, нив душкањето им е целата забава, навистина им е нешто длабоко инстинктивно.
    Е сега што живееме таму каде што живееме тоа е друго за жал...

На CameliaMiller, 1209, Idedemja и 3 други им се допаѓа ова.
  18. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    56.994
    Можеш да и' земеш маска. Ќе си душка, ќе може да пие вода, но нема да лапне ништо.
    Уште не сум нашла убава и мека внатре, нашата е пластика и и' ги разранува бемките... таква успеав да најдам за нејзинава голема муцка. :D Aко најдеш убава, најдобро решение е.

А за да се навикне на неа и дури да ја засака, ќе намачкаш путер од кикиритки внатре дур ја учиш да носи. :$

Последна измена: 28 октомври 2020
    На tigerlady, CameliaMiller, Idedemja и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LadyF95

LadyF95 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2020
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    114
    За жал и само ако го мирисне отровот, последиците се фатални. Особено л****е е екстремно смртоносен

20. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Од такви луѓе и такви работи коса на глава ми се крева, страв в коски имам. Инаку и јас сум во план маска пластична да му купам, ама сега за сега земав само текстилна да му ја обвива муцката за да не го стега како пластичната. А за путерот многу добра финта не сум знаела, фала за совет @LivingGlam .
    Е сега јас не само што будно набљудувам се што прави, за да го заиграм и да не гризе нешто без врска му носам гумено топче, му фрлам и по него си трчка. Мој совет е кога го шеташ кучето носи си со тебе негова омилена играчка и со неа заигрувај го, така ќе биде кучето фокусирано на играчката и нема да лута наоколу премногу.

На tigerlady, LivingGlam и CameliaMiller им се допаѓа ова.