Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    @JuLleE и моето нон стоп лае ама колку повеќе го шетам и колку повеќе расте се приспособува и смирува.

На Idedemja и JuLleE им се допаѓа ова.
  2. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Ок.
    И после во рефератот го напиша истото што и јас. Дека возрасна е потешко да ја адаптира во стан.
    Ама ајде, нека ти мине магарето на мостот...

На LadyF95 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Idedemja

Idedemja Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2020
    Пораки:
    3.176
    Допаѓања:
    43.104
    Баш сега се врти оглас за кученце од оваа раса без педирге цена 300 евра и се што сум гледала објави за продажба на оваа раса од 300 евра па нагоре се цените. Ептен можеш по таа цена да најдеш ако продаваат повозрасно кученце па се договориш по таа цена да кушиш, ама ретко сум видела да продаваат повозрасно јорки.

На poppie и mia9184 им се допаѓа ова.
  4. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Мачките премногу се поврзуваат со местото на живеење, а некои и со луѓето доколку биле блиски.
    Може или да стане депресивна или да почне да напаѓа.

На glosipgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Веројатноста дека ќе биде потешко е поголема. Ама секое животно е различно. Знам случаи каде што постара земена од двор, веднаш се прилагодила на живот во стан без никакви проблеми. Ама не е тоа гаранција, зависи од карактерот на животното, од средината во која растела и средината во која ќе расте.

Јас би ти препорачала од таму каде што планираш да ја земеш да ја набљудуваш како се однесува. Дали е дружељибива и доаѓа веднаш кај луѓе да се гали или седи на дистанца? Дали се движи во дел од дворот каде што се газдите или сака да шета наоколу и по други дворот и да истражува? Ако е питома и гледаш дека и е битно да биде до луѓе тогаш мислам дека би било полесно. Но ако е очигледно дека е по дива да кажеме, тогаш може да си направиш проблем. Посебно ако немаш чувано мачка претходно. Мачките не се воопшто тешки за чување ама бараат да знаеш како да им пријдеш и да се прилагодиш на нив.И да знаеш на што си. Нас на пример никогаш не ни сметало на маса да ни се качуваат, и се откажавме од цвеќиња во вазна на маса. Приоритети и лични желби се во прашање.

Инаку за другите работи не е голем проблем. Може да се вакцинира, ќе те советува ветеринар што, како и кога. За хигиенските навики брзо ќе се научи, искрено и мене ми е чудно кога читам дека имаат луѓе проблеми со ова, на толку исчувани мачки директно и индиректно ова никогаш не ни било проблем. Во двор кај роднини, сите 5 идат на различно место во дворот и не го менуваат своето.

На CameliaMiller, Idedemja и glosipgirl им се допаѓа ова.
  6. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    7.306
    Женски, ај малку помош.

Иам персиски мачор (напоменувам ради влакното), и прееска дур го галев му најдов болва. Убаво го расчепкав сеа, најдов уште. :emo:
    Не искача надвор, у карантин е откако е роден, живееме у стан и нема никаква допирна точка со други животни. Стварно не ми е јасно од каде и како е можно.

Шо да му зеам за да ги испратиме на вечните почивалишта гнасиве?

7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Е ај кажи де :D
    Моето излева само на тераса, ама па има ставено ампула и пак има. Па и неможам да ги фанам пошто му е долго влакното :doh:

8. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.086
    Допаѓања:
    179.204
    Ако излага на тераса може лесно да фати. За мачки само соодветна ампула.
    @BabyT секоја кожа различно реагира на ампулите, па пробај со друга ампула следен пат и запази колку време трае, за да стаиш одма друга. Или кратко пред да истече периодот на трајност.

Јас ампули му ставам само кога е топло, зошто само летно време го пуштам на тераса. Сега веќе е само внатре, плус дезинфицираме дома секоја недела и ампула тек на пролет.

На BabyT* и Izaabella им се допаѓа ова.
  9. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    3.266
    Извинете пак јас, го однесовме мачето на ветеринар, му дадоа течност па тогаш се искака, и си јаде ок и продолжи нормално да кака, само со песокот имам пак проблем, дури 3 тоалети со различен песок и нејќе внатре, незнам како да го научам, го фаќаме и на сред мочкање и го ставаме таму ама пак исто на наредното... некој совет за тоа ?
    На дофат му се цело време, и едната страна спуштена, може да влегува излегува слободно од нив. Ии проблем имам со влакната од кога ќе се искака се му се лепи (персиско е) и го мијам на секое, ама мислам веќе стрес му праам со тоа. Секој совет добредојден.
    Фала ви.

10. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    Дали може да ми предложите некоја храна за 7 месечно кутре, за бело крзно, само да не е ројал канин. И давав една од пет шоп за нејзино крзно ама не ја јаде веќе, а со тековнава и пожолте крзното па сакам да ја сменам зошто и оваа не ја јаде баш.

11. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Искрено, малтезерот го израснав со Педигри. Не навлегувам добра/лоша, ја јадеше како лудо. Но, за убаво крзно треба да внесува витамини. Особено биотин. И добар шампон за бело влакно. Маслиново масло е исто добро.
    Сега, бидејки имам мало куче земам еукануба папи и на двајцата им давам од истото пошо земам вреќа голема. Немам забележано дека жолтее, а исто ја јаде. Пие биотин, кафортан и д3 по 2 капки во храната. Обавезно по една лажица маслиново за двајцата. Што и да има во храната за малтезери стрикно што е, сигурно се суплементи. Можеш да прочиташ и тоа да го даваш дополнително.
    А крзното може да му жолтее од жолта храна: тиква, морков и сл. види во составот на таа што сега ја јаде што има.

На Idedemja и poppie им се допаѓа ова.
  12. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    Ти благодарам :l:

13. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Однеси ја на ветеринар. На своја рака не купувај ампула. Затоа што дел од оние кои се наменети за кучиња, се токсични за мачки, а може и летални.

На Idedemja и Izaabella им се допаѓа ова.
  14. Angelllla28

Angelllla28 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2019
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    28
    Да не знаете некој да продава куче од расата rottweiler многу ми е итно

15. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.119
    Допаѓања:
    3.266
    Пансион Киско побарај на фб, изложбени примероци има. Јас имам женка од негови легла.

На Angelllla28 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LadyF95

LadyF95 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2020
    Пораки:
    180
    Допаѓања:
    114
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Веројатно вие му ги имате донесено од надвор.
    Не мора да го носиш на ветеринар, можеш да земеш ампула за мачки.
    Ќе прашаш на ветеринар и ќе ти дадат.
    И давајте му ампули редовно за превенирање на болви и други паразити.
    Не треба само кога ќе фати нешто туку редовно затоа што ампулите не само што ги уништуваат живите туку и превенираат фаќање нови.

На Idedemja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    А зошто воопшто да му зема за кучиња кога има ампули за мачки?

19. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    Затоа што неискуството си го прави своето. Мое е да предупредам за опасностите на истото.

20. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Koe неискуство кога постојат ампули за мачки?