Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Мојот постојано си грицка од сувата храна, тоа гледам да има цело време. А од другата давам по 1 на ден.

2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    Само навечер и сабајле не е премалце?
    Јас му давам 3 пати, на секоја купечка храна пишува колку грама од таа храна треба да му даваш во однос на килажата и му ја делиш на 3.

3. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.377
    Допаѓања:
    20.966
    Предебел стана, одеднаш. Порано му дававме насабајле, на ручек и навечер. Ама пред година ваљда, не сум сигурна точно, почнавме по два пати на ден да даваме. И секогаш бара уште и уште, само што ќе изеде пак мјаука за да јаде.

4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    А со друга храна имате пробано?
    И дали е прочистен од паразити?

5. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.377
    Допаѓања:
    20.966
    Прочистен е.
    Му имаме давано друга храна, ама не ја јаде толку и му останува во тањирчето. Не јаде никаква храна освен Whiskas Junior, и уште една Junior од жолта кутија што е, а стар е.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  6. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Епа не го заситува веројатно. Пробајте со адулт тип на храна, иако отпрво нема да ја јаде претпоставувам, оставајте му ја само неа. Кога ќе огладне ќе ја изеде.

На Hellobeautiful му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Да не си има некоја друга мака? Изметот му го следите? И некои други промени во однесување? Ме чуди ова со џвакањево. Од мое искуство и колку што знам мачките не се ненаситни. Ние секогаш сме им оставале да имаат грицки и плус во текот на денот од тие ќесичките нивни. Дека се стрчува на секое отварање на фиоката каде што стојат да, ама никогаш не било да бара без престан.

8. Hellobeautiful

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.377
    Допаѓања:
    20.966
    Се е океј со него, почна да џвака како помал уште кога беше, така врти со устата за да му се даде храна. И со изметот нема проблем воопшто..
    Ќесички ако мислиш на течна храна, не му даваме бидејќи тогаш има проблем со стомакот му кркорат цревата и има течна столица.

9. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Aaa така. Не знам, искрено јас би се исконсултирала со ветеринар за секој случај. Зашто секогаш за мачките ни кажувале, пазете на промени во однесување и пребирливост со храна. Со оглед на тоа дека ретко или воопшто не покажуваат болка ова може да се главните знаци дека има некој проблем. Може и фаза да му е само, се пекмези за храна ама никогаш не се знае.

10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.093
    @Hellobeautiful мене не ми изгледа по ова што опишуваш дека е зависен од храна, нешто друго е во прашање, ама можеби грешам

11. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    5.622
    И мојот е ненаситен, исто му даваме навечер и насабајле. Најголема разлика направи што му сменивме исхрана, исклучиво мокра. Има период на транзиција, тоа што му е на почетокот потечна столицата се регулира, во принцип мократа храна е многу поздрава за нив. Прво почнете наутро сува, навечер мокра. Мојот имаше многу проблеми со алергија и затоа примарно го префрливме исклучиво на мокра храна од само месо, без жита ама дефинитивно има промена и во салцето и во мноогу интензивното мјаукање за храна. :D Ко друг мачор да имам, многу е мирен.

А тоа што нагло се здебелил без да менувате исхрана е чудно. :?: Најубаво ако можеш да се консултираш со ветеринар, за да си помирна.

12. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    520
    Допаѓања:
    563
    Здраво, имам бишон стар 2 месеци. Пред 7-8 дена почна да си ги чеша ушите. Ја однесовме на ветеринар за вакцина и спомнавме за ушите ни кажа дека и е од влакната, ја подшишаа но кучето продолжи да се чеша и тоа во последните 2-3 дена се почесто. Пробав со чепкалка за уши да и ги исчистам неколку пати и секогаш излегува нечисто со јак мирис. Знам дека најверојатно станува збор за инфекција. Сакам да ве прашам дали некој има слично искуство кај неговото куче и што му помогнало?

13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Пред две недели бевме закажани за стерилизација на мачето, одложив поради изолацијата. Дали има некаква штета ако почекам да помине зимата? 6 месеци има сега.

14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Мислам 6м е мало за тоа.

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Така не закажа ветеринарот, за да не влезе во циклус, ама не би ја носела сега поради ситуацијата. Треба да чекам таму дури е операцијата.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    За мало не е мало. Однеси го отпосле. Женско е? Зошто да чекаш таму? Најдобро е да го задржат некое време и да ти го освежат со инфузија.

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Papillon.Papi

Papillon.Papi Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    3.245
    Допаѓања:
    9.699
    Носи ја на друг ветеринар кој ќе ги исчисти ушите од внатре и ќе ви препорача соодветни капки за уши. Ушните инфекции можат да бидат генетска предиспозиција, а кај твоето кутре многу веројатно да е генетски, зашто е премало за да се развие ушна инфекција од недоволно вентилација на ушниот канал (од нередовно одржување и кубење на влакната во увото).

На Idedemja и LaTama им се допаѓа ова.
  18. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    Најдобро е да се стерилизира додека е мало пред циклус. А обично ветеринарот ти закажува операција, го оставаш сабајле и попладне го земаш. Нема да чекаш на вет.

На kristina.k и LadyF95 им се допаѓа ова.
  19. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Јас би ја однела сега. Да помине зимата, ќе те фати февруари, ќе ја фати неа период за парење. Обично за мачки ако веќе сте одлучиле за стерилизација препорачуваат пред да ги дрмнат хормоните. И мене ме збуни со ова дека треба да чекаш таму, секогаш се остава и после си ја земаш. Плус за женка е подолга процедура, пред тоа има период додека да фати анестезијата, нема зашто да чекаш таму.

На poppie и kristina.k им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Фала ви, се јавив закажав за понеделник. Во право сте, ќе си ја земам попладне, не треба таму чекање. Не знам зошто така разбрав тогаш. (facepalm)

На poppie и tigerlady им се допаѓа ова.