Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Krofnicka678

Krofnicka678 Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    2
    Od so bi mozelo da bide ?

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.728
    Допаѓања:
    43.816
    Инфекција, скршен нокт, повреда, се може да е.

3. sweetR

sweetR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    147
    Infekcija, alergija moze pravi taka od inaet itn ima mnogu pricina megutoa moras da go odneses na Vet.

На Krofnicka678 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. sweetR

sweetR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    147

Прикачени фајлови:

На Krofnicka678 и Slatkish255 им се допаѓа ова.
  5. NESKAFE25

NESKAFE25 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    29
    Женски, дали ги чипирате вашите домашни мачина, домашна е и стерилизирана. Пред 2 год. прими вакцина против беснило, сега треба пак и мора да се чипира. Не знам како оди тоа, мојата е многу дива, одвај вакцината и ја ставаат

6. Член5555

Член5555 Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2020
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Јас досега немам чипирано ниту една мачка.

7. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Кога почна чипирање за стариот мачор ни рекоа па и не мора, стар е доста и не знаат на ветеринар, знаат дека од дома не излегува. За младиов јас прашував, сакав додека го кастираат две во едно зашто нели законски е едно друго, ама некако добив впечаток дека ветеринарот не сака да го чипира, валјда пак зашто со години не знааат. Чипирање кај нас не е со локатор, само е за да го врзе миленикот со податоците на сопственикот за ако му текне на некого да го пушти или ако е украден/изгубен па однесен на ветеринар, го скенираат и ве контактираат преку дата базата.

Можеш да си прашаш кај ветеринарот, ама ако не ти излегува од дома, не знам која е поентата искрено.

Него да прашам нешто. Мачоров ми се раскивал последните неколку дена. Никогаш ми се нема случено ова, посебно после спиење кива. Фаза му е само или...? Некако не сакам да го малтерирам затоа само да го мкнам на ветеринар зашто се потресува ама чудно ми паѓа. Помислив да не е од парното зашто има сигурно промена во влажноста на воздухот ама што знам. Не е персиски или ангорец обичен господин од улица е:D:D:D

На NESKAFE25 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    А која е цената на чипирањето?

9. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    800 ден ама тебе ти е рано, пошо заедно со чипот треба да прими и вакцина за беснило, а твоето е мало сеуште. Подобро за некој месец и да е времево поладно.

10. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Му рекле на мм на 4м, а тоа е следниот месец. Освен ако не сум сфатила шогрешно.Мислев е нешто доста поскапо. А он па не ни прашал цена

11. poppie

poppie Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    6.496
    Јас моето кутре го чипирав на 5от месец, кога прими вакцина за беснило. Мислам дека платив околу 1400 (вакцина 600 и чип 800).

На Idedemja и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Па ок, така е препорачливо, ама шо знам. Вакцината за беснило има бајаги side effects и јас би ја дала подоцна. Сепак, секој сам си одлучува за своето куче :)
    Иначе, чипот е 800, вакцината 500-600 зависи од вет, но таа е цената.

На wannaBeMomma и poppie им се допаѓа ова.
  13. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Не, не, на 6ти месец е. Ние октомври ја вакциниравме за беснило и ја чипиравме, како што вика Супердевојка. Исто, ветеринарот рече заедно двете, прво сите вакцини поминуваат и на крај дуово. Ако не се лажам 1200 плативме. Она супер помина, немаше ништо side effects иако исто ни рекоа да ја припазуваме.

На wannaBeMomma му/ѝ се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    38.522
    Мене ми рече ветеринарот нема потреба. Ко ја прими за беснило требаше, ама бидејќи е само дома во стан, не гледал поента во чипирањето.
    Мојата е многу мирна па, глас не пушта на вакцини. Ако решиш да ја чипираат ќе се снајдат тие, не се грижи.

На NESKAFE25 и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  15. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Нас 700 ни е вакцина. А што се side effects од таа за беснило? Убаво што ми кажа да ја одложам да не брзам

16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Исто како кај децата температура, болки во стомак, омалаксаност, губење апетит, апатичност. Но тоа е едно на 10.000 случај.
    Најчесто не им е ништо. Досега ти е вакцинирано од вирози нели? Од 8ма до 15та недела се примаат тие.

Од 12та недела живот може да се вакцинира фактички после три месеци со беснило може. Најчесто паралелно ги прават. Ама јас би вакцинирала прво вирози. Па потоа беснило да не има реакции кучето да се види.

17. СуперДевојка

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
  18. wannaBeMomma

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.125
    Допаѓања:
    40.336
    Да ги има примено првите три

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NESKAFE25

NESKAFE25 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    29
    Можеби е настинат, и мојава овај период на неколку пати ја начекувам да кива, а пред еден месец беше со антибиотици.

Па и јас викам дека нема потреба да се малтретира, ама упорни се, за да ја вакцинирам морам и да ја чипирам валда не ме убедуваат само за парите

20. tigerlady

tigerlady Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    5.421
    Абе види, законски треба да се чипираат. Јас затоа пет пати ги прашував не сакам и нив инспекција да им дојде и проблем да им направат, мислам стварно нема тие 700-800 денари животот да ми го сменат. И според мене е во ред, мора да се направи некакви обиди барем за регулација на животните, хаос е со уличните, и мачки и кучиња. Луѓе земаат да ги гледаат и после а па не сум ја за животно, влакна пуштала мачката, и ајт надвор. Не е во ред. А вакцинирањето е и за доброто на животното и за тебе, превентивно.

За што беше со антибиотици, за настинка? Ќе им ѕвонам изгледа да прашам на ветеринар, ептен е раскиван некако. Никогаш не ми настинала мачка ко збунета млада мајка сум :D:D

На NESKAFE25 му/ѝ се допаѓа ова.