Ne go vakciniram ti, neka go vakciniraat, ke go zemis pogolemo so steknat imunitet I podobro za nego,podobro za vas, za vakcinite ke glproveris na lepenkite datumite,I isto za dehilmentacijata.
Готово, се договорив веќе да одложиме до трета вакцина, луѓето ми рекоа дека нема никаков проблем, јас си се понудив да си платам за вакцината, бидејќи секако ќе го земев и ќе си го вакцинирав јас. Така што средено е. Педигрето им е извадено веќе, така што за тоа немам секирации. И сега кажи ми што е дехилментација?
Toa e do ro stom ste se dogovorime,dehilmentacija e procistuvanje od glisti I crevni paraziti,posebno e opasno kaj Mali kucenca dokolku I'ma invazija moze da umre I od toa, zatoa dogovorete se da e procisteno od crevni paraziti proposno kako sto treba ,toa znaci 5pati do treta vakcina, prv pat na 25dena ,pa se povtoruva sekoi 21den,zatoa sto ako ne e procisteno kako treba,koga ti ke go odneses na veterinar da go procistat ako I'ma invazija so samoto otkacuvanje na glista od crevata moze da go dupne I perforira crevoto I da nastane problem ,I da umre kuceto od izlevanje na tecnost vo stomakot od crevata.
Одлични совети, ама да не ме разбереш погрешно знам дека се добронамерни ама само црни страшни сценарија човек да се премисли куче да купи Се тоа може да се случи да, ама ако гледаш така и многу други работи можат недај боже да се случат и во понатамошните месеци и години. Ова што ти го кажуваш се ретки и изолирани случаеви најчесто кај улични кучиња и фарми на животни, сопственици што тотално ги запоставуваат итд. Секогаш треба да си претпазлив ама нема потреба до толку од паника Значи може слободно да си го земе и сега и со повеќе внимание и грижа( па можеби и повеќе од газдата што го продава) да си ги дочека и вакцините и прочистувањето и се. Не критикувам да не ме разбереш погрешно, секое искуство и совет се добредојдени и убаво е да се знаат, но сценарија на што би било кад би било може во било која фаза на развојот и растењето да се случат. Поздрав
Ne ne e Kritika Ova e realnosta I kaj mnogu nasi odgleduvaci se slucuva da prodadat kuce koe ne e vakcinirano I procisteno I da umre vo rok od dve nedeli, zatoa treba pretpazlivost,osobeno so procistuvanjeto zatoa sto imaat doma malo dete koe ke go faka,guska kuceto I sigurno nema race da mie na dve minute. Procistuvanjeto e mnogu vazno I za Nas samite toa ke bide malo kuce koe ke pravi lom sekade , mnogu kucinja imaat dzardia I leptospira I glisti od neprocisteni sto se I toa od odgleduvacnici. Da se e crno zatoa sto takvi gi prodavaat, zatoa treba da se vnimavas na se, a toj sto znae deka kucinjata se zdravi ke vi predlozi dogovor da potpisete ,zatoa sto kuceto e sopstvenost,I odgovornost e vasa ponatamu.
Знам што се случува, јас спасив едно такво кученце од несовесни сопственици кои очигледно имаа одгледувачница само за профит. Ветеринар ми велеше врати го голем ризик е дали ќе преживее па еве уште до мене лежи и е љубов најголема. Секако членката ќе го прочисти согласно советите од Вет и согласно тоа што има мало дете дома. Овој ризик што го пишуваш може да го има и кога ќе го земе после сите вакцини и прочистувања. Што залепил тој на пасошот е најмалку битно ако сака да те превари ќе те превари. Кога го земавме моето тој имаше цела полна фиока со пасоши и се исполепено во нив, преварант од авион се гледаше. Па јас си го земав и се од почеток го прочистив, вакцинирав итд. Сакам да кажам дека ризикот постои но не секогаш е екстремен. Претпазливост треба да се има ама и таа треба да е разумна а не екстремна. Преварант се познава од одма и дали тој што ги продава кучињата е љубител или идиот. Како и да одлучи членката на крај уште една љубов ќе си има, а најмногу ќе се радува детенцето
Eden kup kucenca izumreja od takvi odgleduvaci farmeri registrirani sto se, odgovorni ne prevaranti se tie sto potpisuvaat dogovor,drugoto e prevara I profit, najdobro e da e kuceto procisteno za nivno zdravje , a lubov ke bide, I najdobro drugarce na deteto,no glistite se opasni, pred da go zemi posle treta vakcina da bide sigurna deka e iscisteno so tableta najmalku10 Dena pre d zemanje, zarazni se osobeno za deca, ili otkako ke go zemi sama da go iscisti no desert Dena da ne e Doma ,duri gi isfrla glistite. Na mnogu moi poznanici kucencata I'm umreja od glisti ,l. Sovetuvam so maticen veterinar da porazgovara clenkata da kaze deka e so dete doma I sto da pravi ponatamu,za vozrasno ne e problem mieme race, so deca e pospecificno I sama kazuvas niz kakov pekol I rizik I nervozi si pominala I sto ti kalaze veterinarote, ova treba sekoj da go znae za da ne pomine niz istoto. Treba da se vnimavas na se ,najsihurno e dogovor no tesko koj ke potpise zatoa sto znaat sto prodavaat.
Јас свесно го земав кучето кое се гледаше дека е закржлавено и болно за да го спасам од идиотот кој ако никој не му го купеше несакам ни да помислам која ќе му беше судбината. Така да до негде и се гледа здраво/болно куче, љубител или профитер.
Moze da ste vo pravo, se gleda ako znae covek da gleda ,inaku da profiteri mnogu za zal registrirani farmeri mnogu .
Малтезер женка од домашно легло со педигре .не одгледувачница каде да најдам може и постаро не мора бебе
Vidi na strana na fb maltezer Makedonija, Ali vnimavajte mnogu,preprocitajte se ppgore sto e napisano,I donasno leglo od odgleduvacnica sum vital mnogu nezadovolni ima
Луѓее куче старо 2 месеца, в понеделник прочив и е малаксан, денес свијан опаш и ептен тажен.. апнува ама слабо вода исто.. ветеринар вели му фалат витмини се е в рес со рака фаќање.. p.s. ко во забавена снимка е и квичи.. седи сам в ќош.. некако тажен осамен ,сигурно има некакви болки хеллп??
Го земавте кутрето,што бидна дали е добро,што кажува вет, требаше да почекате бар до трета вакцина,,ризикот е голем вака нема имунитет.
Здраво. Ми треба совет. Очајни сме. Купивме мало кученце, лабрадорче. Редовнон прочистен и вакциниран со двете дози вакцини. Сега пред третата се разболе од тој вирусот.. Имаше пролив, повраќа. Носено е цела недела на ветеринар во Автокоманда. Венски терапија, антибиотик… серум… инфизии. Ама за жал ништо подобро. Денес 6 ден. не можеа да го боцнат канила, тоа што со сила ќе му дадеме со шприц (јогурт, електролити) повраќа….
Здраво доколку е парвовирус мора на ветеринар да прима терапија и инфузии, временски може да биде и до14 дена,ветеринарот ќе ви каже како и со што да го храните кученцето, треба истрајност , држам среќа да биде се во ред знаејќи дека смногу е смртоносен вирусот. Само со ет од ветеринар ви случајов.
Здраво.прв пат чувам куче (3 месеци е Малтезер) и не ми е јасно дали сите вакцини ги има примано?мислам дека има две примано а вие тука спомнувате и трета..прашав ветеринар тој рече во ред е вака...?
Здраво, кучето има примено две вакцини и тие се различни, одете кај друг ветеринар да ставите и трета но првин консултација заради фактот дека се различни вакцините, во меѓувреме не го мешајте кучето со други кученца,владеат смртоносни вируси.