Девојки јас да прашам нешто за мојата Манда. Пред 2 недели, а можеби и нешто повеќе мачката ми остана надвор една ноќ, а не и е прв пат да остане надвор. Утрото се влечеше со предните нозе, задниот дел кај кичмата беше како сломена и многу ја болеше. Не смеев да ја допрам од што ја болеше. И беше удрена на главата малку. сеуште не знаеме од што и е предизвикано тоа. Ветеринарот дојде дома да ја види рече дека е можно да и е скршена кичмата или набиена и ако за 3 недели не се опорави ќе остане неподвижна Но мачката за десетина дена почна да се движи ама не ги витка убаво задните нозе и општо цел заден дел од телото. Ќе остане ли таква? Сте имале сличен случај? Можно е до оздрави целосно и да биде како порано ?
Па претпоставувам чим се движи ќе биде подобро. А тоа што тешко ги движи нозете е резултат на повредата, не може да оздрави и оп! одма да оди слободно - исто како и кај луѓето. Тоа што се движи мислам дека ветува нешто, со текот на времето би требало да оздрави. Сега не знам можно е понатаму и повредата да има некое влијание, на пр. да не се движи најнормално право, помаку да шантра, или пак да не може многу да трча скока итн. Но ти не се разочарувај, мора да биде подобро. Извести не понатаму како ќе биде мачето.
Дечко ми зема ротвајлер пред 5 ипол месеци, заедно и неговите братчиња и сестричиња беа одделени од мајка им на 45 дена старост и немаа проблем. Еве сега Арон (кучето на дечко ми) е здраво и живо, гајле нема Нема врска ако е 45 дена или 1 месец старо кучето за чување...
Незнам дали го поставувам прашањево на вистинската тема, но.. Сакам да прашам што треба да набавам, за дома да земам да си го чувам маченцево. Има 3 месеца и нешто, и надвор си ги чувам и него и големиот мачор, тоа си спие во топличко, во собата каде што е парното, но многу заладе, и сакам да земам дома да го чувам. Си го земам од време на време дома и ух само ми преде и само си спие. Сонце малечко И сега да се вратам на прашањево.. Никогаш порано немам дома чувано милениче, па затоа прашувам, што треба да земам за маченцево? Например Спојлер co мочкањево и какањево, ќе си имам проблеми. како да го научам на хигиенски навики? Каде мозам да најдам такви специјални песоци? И дали ви прават проблеми вашите миленици по дома??
Луѓе помагајте, Буци е многу болен. Ветеринарот вика дека не може да направи ништо, премногу мало било кученцето, не смеел ништо да му даде. Ни рече Андол и капсула да му раствориме во млекото. Од капсулата сега не сака ни млеко да пие. Се тресе целото во кутија дома, до печката, ама страв ми е дека можеби нема да ја преживее ноќта. Ве молам кажете што би можела да направам сега му ги топлев ножињата, камен ладни се. Кога се стоплат е смирува. јаде малку попара, ама млекото не сака ни да го поглене. Не знам што да правам, не сакам да ми умре, а можеби нема ни ноќта да ја преживее.
DАngel а што му е на кученцето да не е отруено па за среќа да пробало смао малку отров, провбај ако не сака со сила да му дадеш малку топло млеко да не е некој отров да го поврати. Ако е настинато носи го кај др ветеринар одма не може да ти рече ветеринарот ништо не може да направи, јави се кај друг пробај кај Др.МАрин тој работи нонстоп еве бројче 070340846 или контактирај ја др Верче еве бр и од неа 075291312 или 072310731 ќе ти даде некој совет мора да преживее кученцето не знам што му е, ако е случајно отруено црн јаглен дај му, топли го гушјак го и масирај го, и обавезно на ветеринар те молам
Настинато е. Многу е малечко кученцето ни два месеци нема, a ни за еден не сум сигурна. Мајка му умре, па си го земавме пред време. Не сум од Скопје, па немам многу избор околу ветеринарот. Вика до 3 месеци не смеел ниште да му даде. Го топлам и го масирам. Дај кажете што да му правам, да го мачкам нешто или... Многу ми е жал, не сакам да го изгубам
Ќе си набавиш песок за вршење нужда и таму ќе го учиш да си мочка и кака (во пет шоповиве има, не знам колку пари е), потоа играчки (исто во пет шоп нели) за него за да не ти гребе по мебел и кревети и сл. Надвор не им смета да си седат на ладно многу многу пошто тие го шират влакното за да не им навлезе студ во кожата (слично така кога ние луѓето ќе се наежиме и влакната ќе ни се кренат нагоре ) За надвор му треба куќичка (на пр. кутија обвиена со стиропор, внатре во неа некои стари парталчиња што имаш за да му биде потопло), треба да има секогаш млака вода и храна покрај куќичката итн. Таблети против внатрешни и надворешни паразити, вакцинација, сето ова за неговото здравје информирај се кај ветеринар и тој се ќе ти каже...Значи на мачките не им смета многу да се надвор кога е студено, пошто ако имаат куќичка ќе се пикнат внатре и немаат гајле, убаво им е...позз
Епа чим не си во Скопје тогаш јави му се на др. Марин и прашај го за совет, се надевам ќе оздрави малото...
Tи благодарам Блек Бјути. Многу бев загрижена да не му студи, бидејќи е многу мало. Tи благодарам за советите
Јас реков дека од 42 (еве да заокружиме на 40 дена) можат да се земаат кученцата. Но за самите кученца е најдобро да се одделат од мајката кога ќе имаат од 2 до 2,5 месеци бидејќи тогаш ќе си ја имаат примено првата вакцина и ќе си имаат колку толку стекнато имунитет. Но 1 месец (30 дена) старост е премногу рано за да се одвојат кученцата, тие 10/15 дена ПРЕмногу значат, затоа минимална возраст за да се одвојат кученцата е 40/45 дена старост. Кученце на 30 дена старост не е способно за ништо, додека на 45 дена старост веќе има запчиња и може самостојно да јаде. Сум имала легло од мојата Пудла и разликата е огромна помеѓу 30 дена и 45 дена старо кученце. Јас моите кученца ги дадов кога наполнија точно 2 месеци, и кученцата јас лично ги имав вакцинирано на 42 дена старост. Имаше луѓе што инсистираа да ги земат порано, но јас фино лепо им кажав од кога можат да ги земат кученцата и луѓето си оставија капар и си ги резервираа кученцата и си чекаа да наполнат 2 месеци.
Пожелно е да прима калциум таблети, не е ништо страшно тоа, само давај му еднаш дневно калциум таблета кога е изморено (од трчање, скокање, играње), и тоа на гладно срце и потоа дај му храна и тоа е тоа, сето ова пожелно е навечер кога ќе го шеташ, нека се истрча и таман пред да легне ќе биде доволно изморено за да изеде една таблета и да се наручка и да спие убаво
Зависи од квалитетот на кучешката храна, ако храната е квалитетна и содржи доволен процент на месо и протеини тогаш нема потреба од никакви додатоци во исхраната, но доколку кучешката храна не е квалитетна тогаш ќе треба да даваш додатоци во исхраната. Ефтините и неквалитетни кучешки храни можат да направат само проблеми и подобро е да се избегнуваат. 100 пати подобро е да се храни кучето со домашно приготвена храна отколку со неквалитетна кучешка храна. Од кој бренд ти е кучешката храна ?
Домашни миленичиња феминки ај малце помош, мојата нова кучка , стара 2 месеци, некако не сака да се навикне да врши нужда надвор од домот, некој совет?
Домашни миленичиња Трпение - спасение. Карај ја секогаш кога ќе изврши нужда внатре, а пофалувај ја и гали ја кога ќе врши нужда надвор. Ќе натопиш весник во урината и ќе го ставиш надвор, па потоа ќе ја однесеш блиску до весникот и ќе ја натераш да мириса. И зборувај и‘, многу зборувај и‘, да се навикне на твојот глас и да те слуша. Пробај го принципот награди и казни, ама баш секогаш. Носи ја на местата каде и‘ е дозволено да си кака. Треба да и‘ посветуваш многу внимание додека ја научиш.
Ај Девојки помагајте овде.. Имам мачор и на врато е загноено... незнам како да објаснам кожата му е црвена и влакна има некаде попаднато и од кожата излегва гној.. и мачката се чеша и некогаш и како малце крв има Бев на ветеринар ми препорача ветеринарот ампула која се раствора во 1.4л вода. ја имав таа ампула.. го прскам на вратот.. веќе 1 недела.. но нема некој мн јак ефект... Ме загрижува вистина да не знајте некој подобар совет што да превземам ... позз.
Ох леле, тек сега видов... Земам Еуканува, а ако нема таква Педигри Џуниор ама ретко бидејки пекинезерот не ми ја јаде таа. Значи, воглавно со Еукануба.