Одма кај некој добро реномиран ветеринар, ехо да направат и крвни анализи. После некое време и стерилизација. Доста ја паревте. Следното парење таа ќе умре.
Дефинитивно после ова ќе биде стерилизирана, само се прашував дали може да е ваква поради загуба на кученцето, или може да има некој проблем иако физички вака не укажува дека е во болки. Не, нема.
Ногата на мојот мачор е подууена, прва помош со мраз може ли да ставам. Предмалку дознав од моите, мачорот не е дома,,, излезе во дворот и се изгуби, не знам дали ќе се врати.
Направивме анализи, се е во ред, повесела е малце ама пак цивка и 90% од времето лежи. Тоа ми беше првата помисла и мене, да најдам новороденче ама ми е страв да не не го прифати и да направам само полошо. Белки ќе подзаборави за некое време, гледам цело време да ја играм и да и давам внимание..
Дали некој има искуство со стерилизирање на женско куче за време од циклус. Ја стерилизиравме пред две недели, но секој ден крвари од вулва, веќе 14 дена, додека раната од операцијата заздрави. Ветеринарот вели дека е нормално. Но дали е? Делува како да е во циклус. Дали некој имал сличен случај?
Имам малечко кученце, 36 дена. Има внатрешни паразити, глисти, денес го прочистивме со апче, и сега цело време ги исфрла, долги се и танки, како безбојни. Вие што имате искуство, ме интересира дали се пренесуваат на луѓе?
Dali nekoj može da mi kaže kolku se hrani kuče so mal rast (jazovičar) koe doi (ima 6 kučenca)? Me interesira kolku grama eden obrok treba da ima (suva hrana)? I nekoj da preporača vrsta marka na suva hrana za doilka
Да, се пренесуваат на луѓе, но ако не се внимава. Глистата треба да се отстрани брзо (да не му се дозволи на кучето или на друго куче да дојде во контакт со неа и да ја изеде и врати во систем). Ракувај со ќеси, не со голи раце кога го собираш изметот. Ако треба може да користиш и ракавици. Измиј се после тоа. Постои можност да се пренесе кучешката тенија преку нејзините цисти, како јајца/зрнца се... Кучето со лижењето со јазикот ги пренесува на остатокот од крзното и околу својата уста. При галење на кучето може да останат тие цисти и на рацете на човекот. И после ако јадеш со немиени раце или се пипкаш по устата, може да си ги пренесеш и на себе. Затоа внимавај на хигиената секогаш, а особено во овој период. Кучето секогаш кога го фаќаш миј ги после тоа рацете обавезно. Внимавај на хигиената во домот- каде спие кучето, одржувај му чисто, миј му ги садовите и играчките, испери ги прекривките.. Ова се уствари работи што треба да се почитуваат редовно. И кога не знаеш дали има или нема глисти и тогаш кога знаеш дека е прочистено заради заштита на своето и неговото здравје.
Треба да се храни папи мини храна, на табелата кај што пишува 12 месеци и 10 кг колку грами треба, епа ти ќе храниш околу 3 пати повеќе. Ако пише 200 грами дневно, ќе храниш 500-600 грама поделено на 2 оброка на ден. Препорачувам секој супер премиум бренд. Пример cibau medium puppy.
Ох… а толку ми ја фалеа. Уште за оваа ќе те прашам. Иако, кога ќе споредам со претходниот одговор, претпоставувам дека не е баш најдобра.
Јас имам јазовичар 9 месечен. Ѝ давам Althea Puppy and Junior храна. Предобра храна, и свети крзното. Ветеринарката дури рече дека не мора никаков суплимент да и давам со оваа храна, но јас и давам Кафортан. Еве ја храната: А и цената ми одговара за 14кг. Плус е без ГМО, без хемиски стабилизатори, без додадени бои. Ова е составот: