Форумџика на годината

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    5.461
    Дечки вие што чувате кучиња, како ги научивте да извршуваат потребите надвор? Ние еве веќе трет ден го учиме, никако не успеваме да го научиме а го симнуваме по неколку пати до доле во трева да мочка бар, и никако не сака, дали се' уште му е страв не знам. Не се сеќавам на нашата лабрадорка колку време и требаше па затоа прашувам вака некој ако имал поскоро искуство.

Дома сите потреби ги прави на пелена, и така си е научен и за тоа нормално беше наградуван, ама сега надвор само посабајле директно од кревет надвор кога го носиме моча и после тоа не сака не знам зошто, па се мислиме дали едната пелена полека да му ја тргаме да остане на една и така да учи.

2. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.567
    Допаѓања:
    8.297
    Ние насабајле обавезно надвор го изведуваме во дворот да мочка, освен кога врне, тогаш на пелена на тераса. Кога беше мало внатре имавме ограда за него и во неа пелена. Во текот на денот, од прилика на секои два часа го изведуваме. Во почетокот правеше бељи на тепих или паркет, сега веќе е супер. Ама треба време и доста трпение додека се научи. А оние за награда што се даваат, ич не ги сакаше па ги дадов на пријатели за нивното кутренце.

На bookslover му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.813
    Допаѓања:
    14.744
    Лично искуство од ветеринар за чистење на забен каменец кај кучиња?

Ме плаши тоа што со целосна анестезија е зафатот, па не би го носела било каде.

4. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    819
    Допаѓања:
    3.457
    Дали папагал смее да јаде смоки? И ако веќе јадел дали ќе му се случи нешто?

5. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.006
    Допаѓања:
    4.878
    Дали некој има искуство и препорака за место за хируршко одстранува
    Ње на кмаенчињ аод мочен меур кај куче?

6. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    5.461
    IMG_2883.png

IMG_2884.png

IMG_2886.png

IMG_2887.png

IMG_2888.png

IMG_2890.png

IMG_2891.png

IMG_2892.png

Ги оставам овие скриншоти како предупредување за сите сопственици на кутриња.

На awkey му/ѝ се допаѓа ова.
  7. *Снегулка*

*Снегулка* Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    134
    Здраво, итно ми треба дежурен ветеринар, се надевам имате да ми препорачате некој сериозен и добар.

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.846
    Допаѓања:
    13.985
    Може ли некој повеќе да ми каже за бишон што чува. Сакам се да знам, за кога ќе дојде моментот не сакам нешто погрешно да правам. Каква храна јаде, колку пати на ден? Колку е потребно да се изнесува надвор? За тоа колку само седе веќе знам. Друго ме интересира кога после шетање го внесувате внатре има посебни сретства за чистење или како :$
    Тоа ми е многу битно затоа што сепак од надвор, внатре така не би го внела. Плус дете ќе го гушка по кревет ќе леже. Колку често може да се бања и дали вие го бањате или го носите кај овие што ги средуваат?
    Секое искуство ми е добредојдено.
    Гледам по групите многу продаваат, не знам на што би требало да обрнам внимание дали е чист бишон, не се разбирам во тоа. И колку е најдобро да е старо. Гледам цената од 200 до 600 евра се движи.

9. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    5.461
    Јас не чувам бишон меѓутоа ќе ти кажам за моето затоа што нема врска расата горе долу истите правила се.

Кога е мало, треба храната да му ја мериш и да видиш да му земаш некоја поквалитетна храна нормално и поскапи се тие, за да може да си порасне какошто треба. Ние конкретно на нашето му даваме пурина про, таа е околу 450 денари кило. На почетокот мораш да му мериш, зависно од колкаво е кутрето, пример 3 пати на ден ние му даваме сега 70 грама па 70 пак и на крај 65, зошто има уште 5 месеци. Првите месеци кога го земавме на 3 месеци му дававме помалку, ама ќе видиш понатака сама ќе процениш ќе му се отвори апетитот па ќе треба повеќе храна.

Во однос на тоа колку е потребно, ние го земавме со стекнати навики веќе да мочка / кака на пелена, па до третата вакцина што мора да ја прими не го носевме надвор ни беше страв да не префати нешто уште немаше јак имунитет. Ние го носиме сега сабајле во 7, после во 12 еднаш да мочка, па во 3 пак да мочка, па 6 ипол попладне поголема прошетка, и вечерта пред спиење уште еднаш да мочка. Ова ќе биде уште малку после некоја од овие измеѓу ќе му ја редуцираме. Исто многу е битно да си трчка, да го трчате редовно, оти ако е само на каиш ќе биде несреќно и тажничко плус има некои кутриња што и ноџињата не им се доразвиваат ако не трчаат редовно. Така што топче, дог парк, или некоја затворена градинка е рајот за нив.

Средство за чистење нема, бар ние не користиме. Со топла крпа ќе го избришеш убаво, сите ноџиња и после со сува еднаш, не може да се очекува да е стерилно чисто зошо нема да е, куче е сепак. Ние не го бањаме дома, го носиме на груминг, на месец ипол два, и пречесто бањање не е најдобро исто така.

Видете дали имате услови зошо кучињата се практично второ дете во домот, ќе има вечери кога ќе повраќа, нема да јаде, ќе има нужда во 3 саат сабајле и така натака. Муабетот ми е дека треба сите членови од семејството да сте ангажирани околу него зошо еден човек не би постигнал.

На Snowflake92, anggell и theowndemon им се допаѓа ова.
  10. Biljana 93

Biljana 93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2022
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    103
    Ve molam moze da mi dadete broj od veterinar Sto raboti ova Vreme vo Skopje ? Maltezerceto ne mi e dobro

11. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    5.461
    Нема таков меѓутоа пробај да се јавиш на Диме од Ветеринарен Центар може да крене, исто и Марин Аеродром. Се надевам ќе биде добро сѐ :hug:

12. Devotion

Devotion Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    33
    Здраво, дали може некој да ме насочи, помогне, каде можам да го оставам кученцето на чување на 10ина часа во Ск. Имам работи да завршам во текот на денот а немам на кого да го оставам, а по случката во хотелот ав ав, никако не би таму. :(

13. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    1.553
    Допаѓања:
    5.461
    Да видиш да се распрашаш во групите што се чување миленичиња, дали има некој што ги чува дома. Или ако можеш кај некоја другарка/другар да го чуваат додека завршиш работа. Ав Ав не знам ни дали работат, ама како и да е, таму никако оставање.

14. awkey

awkey Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2021
    Пораки:
    1.752
    Допаѓања:
    4.632
    Побарај scoober на инста, сум слушнала позитивни искуства, немам лично искуство.

15. DonaLita

DonaLita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    Здраво
    Дали знае некој каде има ветринар за хрчак во Битола??