здраво дос ите како што можев да прочитам тука има доста членови кои се разбираат во пддршката на влакното на домашните миленици.па затоа решив да пишам. од 10 месеци имам ши-цу кое наскоро ќе стане на годинка.во првите месеци откако Арвен пристигна во нашиот дом, 2 пати на ден ја чешлав и немаче никакви проблеми.но после 3 месеци ни се слуши трагедија во семејтвото поради кај немаше друг начин освен Арвен да ја оставаме сама дома скоро преку целиот ден.дома се прибиравме само да ја нахраниме.и покрај случувањата се грижевме за нејзиното влакно,можевме само 1 во денот да ја исшешламе.пред 3 месеци пев приморана да заминам на подолго време во странство па немаше на кој да ја оствам да се грижи за неа. ја дадов кај пријатели со неккави маки.но кога се вратив дома да ја земам,целата беше во тутки, воопшто не беше чешлана.се обидов со сестра ми неколку пати на суво, потоа прочитав на мокро блакно но без успех,едно што кучето не моќеше да стои беше немирна а друго што навистина ја болеше .последниот пат дури ја подискубами и пушти малку крв.си реков крај нема повеќе да ја трауматизирам. поради тоа што живееме во бт. малку ни е комплицирано да ја донесеме ск на фризер.решивме да оствиме да се запролети и да ја средат професионалци.навистина е голема штета имаше прекрасна коса,блестеше. состојбата нејзина детално ја опишав, дали некој можи да ми одговори дали може со неккави средства кондиционери маски,што знам , да се избегни стрижењето до кожа што би се рекло,или е неизбежно. јас ја сакам секаква без обзир на изгледот,сакам само да ја поправам грешката огрома која беше допуштена за таа да изгледа туткана.сакам само да го добие најдоброто кое можам да и го пружам. однапред ви благодарам
Сега сигурно има топки дури одошто е истуткана длаката но има решение,Сега мораш одкорен мислам не откорен туку снабди некоја машинка за шишање немој на 0 туку гледај 4-5 некаде има калапи за машинки и после тоа ќе ја изрешиш ендо убаво.Ќе и порасне длаката за 2 месеци како што била,ши цу е и бргу им расте.кога ја истрижеш длаката,на рацете скоро секој ден ставај маслиново масло размачкај се и втривај и во кожата.Ќе блесне ич како ништо да не било.Но,тоа направи го само ако нема фризери,јас ти кажувам за до тогаш да не се мачи што да направиш.Тогаш можеш да ја однесеш на ГРУУУМЕР.Фаќај се за работа веднаш,тоа нив многу ги мачи,девојките се плашат од расцветоци мали,а тоа цело расцветало.Мора решение,ши цу е расата прекрасна раса и многу захтева за одржување на длаката.Поздрав
Феминки имам проблем со моето кутре. Таа е од раса пинч има одприлика 6месеци, има стекнати навики за во веце... но проблемот е во тоа што неможам да ја одвикнам од гризање и ржење. Кога ќе ја скарам станува агресивна и ми ржи и лае на мене, т.е на тој што ќе ја удри или кара. Се пробав, но неможам да ја одвикнам од овие навики, понекогаш кога е скарана се умилкува и е многу мирна, ама најчесто ми покажува заби што премногу ми смета. Ве молам дајте ми совет како да ја превоспитам и да ја одвикнам од ржење и гризање
Тоа е многу лошо,значи се обидува да го наметне Алфа статусот врз тебе.Тоа ни во крајна смисла несмееш да го дозволиш оти ќе ја испуштиш.Никако несмееш да ја удараш и да и го повишуваш тонот.Ако веќе сакаш пример да не лежи таму,со весник земи и поттурни ја бегаат од весникот.Значи оди спротивно на тоа што таа го прави и за секој чекор давај и лакомство.сАМО мора културно и без стрес,оти и тоа осеќа и после ќе те намрази.Но не е во ред ниту да ја удараш,трауми ќе и створиш.Најдобро е сега додека е мало да се воспита,зашто после многу потешко.поздрав
blagodaram mnogu Nutricionist za sovetite,malku mi olesna otkako go procitav vasiot sovet.no samo da prasam,mackanjeto so maslinovo maslo da go napravam vo slucaj ako ja istrizam so masinka?bidejki planiram ovie denovi da zakazam kaj Tosho vo skopje za strizenje,malku sum plasliva samata da ne ja unakazam.ziveam vo bt no seedno vo selo,slusnav deka nekoj sisa ama kolku go biva ne znam ,sepak toa sto e provereno si e najsigurno.inace ovaa rasa bi ja preporacala na sekoj sto saka da zeme kucence a zivee vo stan.mn se privrzuvaat za semejstvoto ,dosta se temperamentni, no koga ke im se kaze sto ne smeat da pravat so eden zbor razbiraaat.a za izgledot prosto se raskosni.uste ednas vi blagodaram Nutricionist.pozzdrav
Благодарам многу Но јас навистина незнам што да правам како да ја одвикнам ако не ја удрам со весник ? Она нема од ништо страв, само ако го подигнам весникот бега и кога ќе сфати дека нема кај да иде легнува и од страв моча. Сите дома многу ја сакаме ама со ова однесување незнам дали ќе ја задржиме. Куче не смее на сопственик да му покаже заби а она гајле си нема. Кога ќе дојде некој наш близок човек од среќа моча, кога ќе види некој од моето семејство пресреќна е , ама се тоа и трае кратко и почнува да гризе...
Некаде во претходните постови прочитав дека кутрето моча од среќа, кај нас е исто. Кога ќе си дојдеме од работа и кога ќе ја пуштиме си се подмочува ама убаво, а инаку по дома не ми прави бељи , се научи да си грепка на врата. А со ова подмочувањето од среќа не знам што да правиме ???
Домашни миленичиња фемикии како се справувате со влакната на вашето куче низ дома, моево почна мн да се митари а и дека е малечко па уште не му се сменети ...?
Однеси ја на шишање,па кога ја исшишаат избањај ја со шампон за кучиња,ако немаш шампон најдобро со косили или тие килските шампони што се пример од коприва но не е препорачливо стојат само како евентуална замена.Инаку,и да не е шишано и бањато препорачливо е со маслиново масло да се мази така еднаш дневно или преку ден или пак во јаденето 2 лажици да му се става но јас препорачувам во влакното.Исто така ќе му вариш кршлив ориз и морковче може,длаката ќе ја омекнат и ќе ја направат сјајна,но сепак маслиновото масло има најблаготворно дејство. поздрав Што се однесува до Beautysk,можеби и до карактерот е.Твоето кучче сега е во "Пубертет" онака кажано,хормоните му се луди,само гледа што да направи беља а и тоа се случувало и на мене од среќа да ми мочаат.Но,кога почне да те каса пример да те влече за дреи или такви работи, потргни го културно и веднаш дај му лакомство.кога пак се врати фати го за врат нежно и однеси го на местото каде сакаш да лежи и дај му лакомство.Потоа на местото каде лежи остај му пак лакомство.Ако пак сака да ржи да лае по такви основни навики,најдобро е дресер да посетиш немам друг предлог... поздрав
i so moeto e isto,mocka od sreka koga ke se priberime doma,ili koga ke ni dojdat gosti.moja prijatelka koja nekolku godini cuva kuce doma mi kaza deka toa se slucuva so site kucina dodeka se mali,posle godinkata prestanuvaat.sega za sega mojava poretko se podmocnuva.nekade vo sajtovite procitav deka koga znaeme deka ke se podmoca od sreka,pred da to stori toa se vadi nadvor pred vrata i beljata nema da ja stori toa vo domot.jas site koi doagaat kaj nas im kazuvam da posedat vo salon kolku da i mine euforijata na malata.pa mockanjeto od sreka se podnamali.sto se odnesuva do vrsenjeto nuzda po doma,za toa treba mn trpenie,potoa sama ke si svikne kade treba da vrsi nuzda.kaj nekoi milenici se slucuva za brzo vreme da naucat,a kaj nekoi toj proces e podolg.moeto iskustvo bese od podolgite,no na pocetok za 1 mesec se nauci na balkon.poradi semejni pricini morase da stoi sama doma pogolemiot del od denot,pa mockanjeto po doma pak zapocna. gi otstraniv site tepisi,pa taa se privikna da grepka po vrata na balkonot i prodolzi taka do denes.ne ni sozdava nikakvi problemi.moj sovet e, da se stavi cerdze na balon na koe ke se ima pomockano prethodno,i toa samoto ke se vodi od mirizbata i ke vrsi tamu nuzda.sepak od moeto iskustvo razbrav deka kutrinjata baraat pomeko mesto za vrsenje nuzda. vo nikakov slucaj ne se otkazuvaj od kutreto.zarem tolku lesno ke se otkazes?lybovta sto ti ja dava i ti na nego, ke gi pobedi site problemi, treba samo trpenie ja nosam na sisanje pod hitno Nutricionist no pred toa ke ja iskapam doma po nacinot koj mi go predlozi.imame shampon na Friski,sum ja kapela i predhodno,shamponot e odlicen mn i ja omeknuva dlakata.sakav da i stavam od mojot kondicioner no coveckoto i kuceskoto vlakno i koza se razlicni. no ova so malkinovoto maslo uste sega ke go probam ,za koga ke odime vo ashaya da ne se zaprepasti toshko od sostojbata.uste edna beskrajno vi se zablagodaruvam. a za ostanatite chlenovi bi preporachala da chitaat i da gi primenuvaat sovetite koi ke gi najdat tuka,zatoa sto se premnogu korisni,ne samo za milenikot tuku i za nas samitge. pozzzdravcinj [mod-kirilica:17lpnezb][/mod-kirilica:17lpnezb]
Домашни миленичиња Женски, мачоров мој почна да се митари. Барем така ми изгледа. Не остава влакна низ дома, ама и да остава не би се приметувале зошто е сив. Кога го галам приметувам дека во рака ми остануваат влакна. Не многу, ама приметливо е. И све е тоа во ред, пошто нели пролет е, а у, ама многу е чуден деновиве. Само лежи и дреме. Ќе поигра пола саат, ќе јаде и пак во кревет. Никогаш не спиел волку. Има поврзаност со митарењево или тресам зелени? 6 месеци има инаку.
Домашни миленичиња Супер ти е мачорот,и јас имам таков бел со таква карактеристична маслинеста боја и плус еден со леопардова боја! поздрав -знам баш е срценце хехех
Домашни миленичиња Нормално е тоа кај мачките, не се секирај Мачките во просек спијат 15 часа дневно (преку ден обично), повеќе се преку ноќ будни. Митарењето исто така е нормално, башка мал е, ќе му се обноват влакната немај гајле
И да ја однесеш.Девојка ми има бишон фризе раса кученце.На професионален фризер го носи годишно можеби 5 пати највеќе.Таа дома си се грижи за него,цветоците му ги стриже секоја недела и со машинка ја ист`пува да биде рамномерно по целото тело.Толку убаво го прави,го острижува по телото и на главата му остава долга длака на опашот и на ножињата.Секако сега зимно време не го стриже но сепак го чешла.Наредната недела кога ќе се постопли мислам дека ќе го носиме заедно на грууумер.Никако не дозволувај тоа пак да се случи,твојта сорта на куче е една од најпрекрасните величенствени раси.поздрав И јас мислам дека тој што ќе крене раце ако кучето 2 недели му се помочува по теписи, нема цврст карактер не само за него туку и за себе.Преку чувањето и воспитувањето на куче,може да се види и вистинскиот карактер на сопственикот! поздрав
Домашни миленичиња И моето маче ептен почна да се митари.Само што ке го погалиш одма раката ти се полни со влакна.МИслма дека претерано се митари по цели прамени му пагаат. Поради тоа и дома сега не го пуштаме затоа сто се е со бели влакна. Моето маче обично во текот на целата година се митари ама сега е неподносливо. Дали знаете кога е нормално митарењето кај мачките и што да земам за да му давам да не се митари толку многу.
Колку често го капеш?? ...мачките не треба да се бањаат често,не е во нивна корист.Знаете дека тие сами се бањаат и поради тоа пожелно е 5-6 пати годишно само да се бања највеќе,а некои не ги ни бањаат.Добро сега ако излегува надвор и се валка и фаќа бактерии секако дека неможе само да се измие...
Домашни миленичиња четкај го со чешал за мачки и делумно ќе нема да има толку многу влакна.Сега почнува митарењето после парењето на мачките и пред зимото таму октомври негде ноември.поздрав ЧД
Ако добро ме служи меморијава, до 2 месеци е првата вакцина.На 4 месеци се прави ревакцинација. Понатаму, се прави повторна ревакцинација на година дена.