1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. strawberry06

strawberry06 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    496
    Мене ова ми личи на златна рипка. :D

2. Nutricionist

Nutricionist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Исто си е златна е тривијалното име а караш е латинското :D супер рипчиња се

3. strawberry06

strawberry06 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    496
    Ме интересира изложбата денес во Скопје кај се одржува?

4. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Некој да ми препорача добра храна за мачки ?? :^) Оваа веќе им се здосади..!??

5. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Кит кат,Вискс,Еукабуна,Ројал,7 дејс...

6. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Благодарам.Ќе се потрудам да најдам некоја храна од наведените. :)

7. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Ги има во сите големи маркети а и во пет шопови има.Ти предлагам Кит кет или Вискс најдобри се :D

8. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Благодарам.Ќе се потрудам да најдам некоја храна од наведените. :)[/quote]
    Ги има во сите големи маркети а и во пет шопови има.Ти предлагам Кит кет или Вискс најдобри се :D[/quote]

Отприлика која цена се? :) А да..каде има тањирчиња за вода ? Моиве имаат за храна но не сум им купила за вода. :(

9. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Ги има во сите големи маркети а и во пет шопови има.Ти предлагам Кит кет или Вискс најдобри се :D[/quote]

Отприлика која цена се? :) А да..каде има тањирчиња за вода ? Моиве имаат за храна но не сум им купила за вода. :([/quote]
    Во сите петшопови имаш различна големина на тањирчиња.Храната ти е ...пола килограм 70 денари и Вискс и Кит кет(+- 10 денари)
    Имаш и месни ќеси мсилам дека кит кет е 25 денари порција а Вискс 30.Вискс моите го јадат повеќе,кит кет во замена го користам!

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Karamella

Karamella Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2011
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    23
    Една пријателка си чува едно маче и ми вели кивало и кашлало, била и на ветеринар и рекле настинка демек била ама не и дале ништо за тоа и маченцево а вчера и за повраќање му дошло па ме прашува мене дали знам нешто. Јас сум била секогаш со мачиња ама не знам за ова не ми текнува ништо, да не знаете вие нешто си реков :( ;( жал ми е за мачето.

11. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Пилешко да не му давала другарка ти?? посебно стек...
    од него киваат и кашлаат и им солзат очите!

12. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Не знам дали претходно се пишувало на оваа тема, ама јас вчера не знаев каде ми е глвата :(
    Значи пред 7 дена на кутрето му ставивме ампула против крлежи и се си беше ок, се до вчера кога на тепихот дома, гледам лази еден чуден створ (крлеж) каков што јас до сега не сум видела. Големината му беше колку пола нокт, а бојата како сивкаста зеленкаста. И одма јас на нет да проверам и кога, го гледам чудово. И земав после да ја пребарувам по целото тело и под мишката на предните екстремитети најдов два пајаче-крлеж(оние црните со 6 ноџиња) ама суви и мртви и не беа закачени за телото, туку и беа како зафатени на крзното. Дајте ве молам пишете чаре некое, крзното и е многу рунтаво, па се плашам да не ја исцицаат жива, жал ми е а и страв ми е пошто ја чуваме дома.
    Не најдов тема за крлежи па затоа овде пишав, ако има др тема пиши

13. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Вака, големиот крлеж кој си го видела е нацицан крлеж, прво се такви ситнни ко пајачиња, а кога ќе се нацицаат со крв стануваат зелено сиви и огромни. Кога ќе се „напумпаат“ скроз крлежите сами се ошуштаат од кожата и си бараат нова жртва затоа си го видела на земја. А чим тие другите си ги нашла исушени значи дека ампулата делува и дека се отруле. Проверувај ја секој ден, ако приметиш жив крлеж почекај барем уште недела до две, ако можеш, па стави и пак друга ампула. Или ако не делуваат ампулите, купи од некоја ветеринарна аптека Неостомосан, некаде го има во ампули, некаде како прашок. Се раствора во вода ќе ти кажат точен сооднос и со тоа избањај го кучето.
    П.С. кои ампули ги користиш?
    Исто ти препорачувам да отидеш до земјоделска аптека и да побараш има еден раствор за надворешни паразити и со тој дома да испрскате по аглите покрај ѕидовите, чим си видела еден крлеж ништо чудно да има уште некој, не само за кучето туку и за вас дома. Не можам да се сетам на името, но ќе ти објаснат се раствора во вода, и ќе го претуриш во некое шише со прскалка и испрскај насекаде. Ми се чини дека е околу 300 денари... Не ме држи за збор. Кога е растворен не се осеќа мирис скоро воопшто, само припази дур да се исуши кучето да не го лизне, сепак е отров :)

14. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Да,тој раствор се вика Етиол и е смртоносен за крлежите и болвите како и за другите бубачки но многу лошо мириса.Јас би ти рекол покрај ампулата,да купиш и ременче такво против болви и на врат да му го ставиш колку толку заедно со ампулата штитат....

15. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Имам маче на возраст од 5-6 месеци и има глисти, му купив апче и половина му дадов, е сега дали се ќе биде во ред само од апчето или ќе треба и нешто друго? И заборавив да прашам после колку време да му ја дадам другата половина од апчето, и дали има некакво лошо влијание врз луѓето што се во близина на мачето?

16. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Треба со апчето и храна за да има за што молекулите да се фатат од апчето зашо нели во тубуларната реапсорпција на бубрезите,лековите поминуваат не преку бовмановата капсула туку директно преку качувачкиот дел на малпигиевото телце па преку хенлеовото стеснување итн...Нема никакво лошо влијание врз луѓето, а и многу е пола апче што си му дала...на маче треба едно апче да се раздели на четвртинки и една четвртинка да се дава 1 месечно...така да сега си му дала половина па за 2 месеци дај му уште половина.Јас на моите одамна не сум им давал апчиња против глисти зашо немаат потреба и сум заборавил,добро би било да се консултираш со ветеринар.Поздрав :D

17. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Па ветеринарот ми рече пола да му дадам, ама заборавив да прашам кога другата половина.

18. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Фала ви на советите. Вчера бевме на ветеринар и ми дадоа некој раствор, ама не ми текнува на името, ми го дадоа во шприц и ми рекоа да го растворам еден шприц во едно литро вода и да ја навлажнам кожата на кутрето со растворот. Доколку не е ефикасно, истата постапка да ја повторам за 5 дена. направив како што ми кажа ветеринаарот, а финтата со ампулата била, таа само ги оттргнува паразитите од телото на миленикот, а не ги умртвува, а растворот е тој кој ги убива. Е сега ќе видам како ќе делува. Сепак ви благодарам на советите. Ампулата која ја ставив е front line.
    Е сега уште едно прашање, тоа етиол, не е штетно за околината(на нас дома мислам), да не се затруеме??? и ако може да ми ја кажете постапката на употреба, дали мириса домот и сл.
    Фала уште еднаш

19. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Не не,не е штетно воопшто секако во разредени количини.Ќе прскаш по теписите малце мириса но ќе се излуфтира.Тоа претставува пестицид и дури некои луѓе кучињата ги бањаат во етиол.Ќе се исушат теписите и нема да мириса воопшто а и те советувам пак значи да купиш на миленичето ремче огрлица таква против болви,да споредиш со етиолот имаат исти мирис.Значи од миризбата ќе бегаат :D

20. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Ете убаво ти пишал Нутриционист, нема никаква штета, кај мене дома со години прскавме ради животинките, во последно време не треба да ја потсетам мајка ми.
    Ќе ти кажат во земјоделска аптека колку со колку да раствориш, е сега искрено јас не памтам дека имаше некој непријатен мирис, така да значи брзо се ветрее.
    Инаку Frontline обично најмногу ги фалат, не знам зошто си имала лошо искуство. Јас користам Protector и наредно мислев да земам Frontline, но чим е мање више исто не ми се даваат плус 150 денари за џабе. Тој растворот што ти го дале ако мириса на бензин онда е Неостомосан, а не е ни битно од него сигурно ќе се уништат. Овој период почеток на пролет сите си имаат проблеми со крлежи, не се секирај.
    Зависи колкави се глистите, ако приметиш дека нормално јаде и столицата му е нормална значи апчето делува и доволно е. Еднаш кога ја носев мојата мачка на ветеринар, правеа баш тогаш операција извадија глиста што повеќе личеше на мала змија, него на глиста, одвратна беше. Значи ако ептен се размножиле и пораснале во краен случај тоа е решението. Давај му обавезно и редовно апчиња за да немаш пак проблеми.
    Од апчето ако има што да се прочисти најчето ги фаќа пролив така да штета за дома може да е тоа да ви направи беља :D , за тебе ако ги миеш рацето после галење на мачето нема никаква штета. И можеш да го проверуваш мешето на мачето, ако имаат глисти им се многу тврди мешињата.

На Dgirlll му/ѝ се допаѓа ова.