1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. DiPi

DiPi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    29
    ветеринарот ми препорача Фронтлине вакцина за кутето против крлежи и ја земав... ако може да ми кажете како да и ја ставам,и дали треба целата течност или само капка???

2. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Тоа е ампула, а не вакцина. Една цела ампула е доволна за отприлика животно со тежина од 10тина килограми. Така да ако твоето кученце е толкаво стави ја цела, ако има 3-4 кила стави му пола, иако Фронтлајн се доста безбедни ампули, не би требало никаков проблем да направат. Се ставаат позади вратот и на коренот од опашот. Не се измива, можеш после 15-20 мин со марамче да го избришеше остатокот на влакната, ќе бидат како малце мрсни, или доколку не ти смета остави така. Ампулата можеш да ја ставиш и по должината на целиот 'рбет, но доволно е и позади врат и неколку капки на коренот од опашот. Втриј ја со прст за побрзо да се впие во кожата и обавезно измиј си ги рацете после, и тоа е тоа.

На Inana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nutricionist

Nutricionist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    И кучето пред тоа мора да биде избањато и суво!

4. i-am-who-i-am

i-am-who-i-am Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    17
    никако немој да го избањаш исушиш и да му ставиш.ден ипол треба да помине откако е избањато и послем ке му ја ставиш и нема да го фаќаш на местото.се става кај вратчето и по рбетот.и се разбира послем нема да го бањаш

5. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    Mојава кучка од 4 килца, стигна на 5.8 :o :D здебелена е се тркала по дома :) :)
    Tреба на диета да ја ставиме, ама кај може таа без крекери, бисквити соленки по цело пакетче јаде во 1 ден :D дебела моја, си ја сакам највеќе на цел свет.

:inlove: :inlove: :inlove: :inlove:

6. Lallly

Lallly Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    33
    Девојки треба ми брзо помош! Само што си купив мало пиле (петелче) и не знам со што да го нахранам. Денес е недела и не работи ниту една брашнара. Ај помош... :worried:

7. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    Дебелата твоја ризикува да добие инфаркт...сигурно има покачен крвен притисок! што раса??
    Бисквидите се јаглехдирати, кои кучето несмее да ги прима-појавуваат слепило.Соленките и го уништуваат срцето и ја задржуваат водата во организмо.И како нема да биде дебела?? ставај ја на диета веднаш и повеќе физичка активност.

Со палента или трошки,можеш јајце да му свариш и да го сомелеш или ако имате пченично брашно дома па и оризче.Утре да му купиш витаминска храна обавезно

На Lallly му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DiPi

DiPi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    29
    Значи мора да биде избањато ?
    ахам, незнаев ... ама моето е веќе бањато два пати до сега а нели не се препорачува често да се бањаат...? ама како и да е чим мора и ке го избањкам :) :)

9. i-am-who-i-am

i-am-who-i-am Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    17
    не па ако ти е брзо бањато немораш.треба да го бањаш еднаш месечно :)

10. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    треба да биде суво,значи ако денес го бањаш утре а му ја ставиш ампулата :D

11. ivann

ivann Активен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    10
    Ми го нема мачорчето вејке 9 дена ;( ;( ;( ;(
    можеби е сезона на парење али толку време никогаш не се вратил дома, премногу ми фали немаше нешто шо сакам појке од него ;( ;( ;(

12. Nutricionist

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    279
    За жал сезоната одамна им помина...февруари март беше сезоната па и јанури да кажеме.Ако ти бил стар мачорот,сигурно отишол негде за да си умре бегаат од дома за да умрат за као демек да не тагуваме по нив!

13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.680
    Допаѓања:
    23.009
    Мојата мачка е 3 кила 700 грама, а има 1 година, знам дебела е :worried: ама сега е трудна, 1 пат, ја мерам стално на вага и за нејзината возраст (како да се изразам) е многу преголема. Ко топче е. Посебно сега само бара да јади (ја хранам со купечка храна) друго и не јади (освен кога станува збор за риба, салама :lol:
    Сакав да прашам, дали е штетна таа ампулата за болви, крлежи сега дури е бремена? Ветеринарот ми рече дека таа одела во крвотокот и затоа ми е страв да не му наштети на мачињата :worried: а почна да фаќа крлежи, и ги ваѓам со пинцета ама дека дома седи да не ни се закачи нас некој крлеж ми е страв многу се грозни :puke:

14. Shila89

Shila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2010
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    205
    Ако може мала помош од оние кои се поискусни со чување на мачки.. :(
    Пред неколку дена во двор кај мене најдов мало маче (ми изгледаше како само што прогледало), најверојатно мајката го оставила. Уште одма му ставив млекце, меѓутоа сеуште не е способно само да се храни, па почнав да го хранам со шприц. До вчера му беше се ок, го пуштив низ соба полека, полека шеташе, а денес некако ми е чудно, како да се тресе цело, а и не ми е активно како вечера и не мјаучи. Се труди да оди, но се тресе. Ако има некоја од вас искуство, како да го израснам како што треба нека ми пише, би и била многу благодарна. :(

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.680
    Допаѓања:
    23.009
    ^^^ Немам такво искуство до сега, јас мислам дека му студи дека е уште мало, стави го во кутија постелена со некое ќебе или нешто волнено и пак давај му млеко, сигурно ќе се опорави ;)

16. Black.Beauty

Black.Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    213
    Крлежите за да ги извадиш, не употребувај пинцета, туку едно капаче зејтин нанеси на еден крлеж и така тој од зејтинот нема да дише веќе и ќе се ослободи па ти после тоа можеш комотно да го трнеш, без пинцета, клешти и сл. Крлежите се со глава внатре во кожата и така цицаат крв, а со газот надвор, со тоа што тие дишат низ газот, така да чим истуриш зејтин врз него тој ќе прекине да дише пошто се затнува газот и ѕака не диши и умира.
    А иначе ти препорачувам мачката да ја ставиш на диета, со тоа што ќе и даваш по многу малку од таа храна, 2 пати на ден. :)

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Не губи надеж..мојот мачор го немаше цела недела,го исплакав..и оп вчера си дојде :) Ненормално ослабел,но откако го нахранив повторно отиде по мачки ваљда,бидејќи гледам дека се има борено со мачори има ранички па претпоставувам дека од тоа му се..така да мислам дека ќе се врати и твојот мачор ;)

18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.680
    Допаѓања:
    23.009
    Black. Beauty фала на одговорот, а за диетата никако да и ја направам. Ќе речам еве денес 2 пати само ќе и дадам, ама кога ќе почни да мјаука тажно и да се беси по нас кога јадиме, и по фрижидерот неможам против себе :envy: и давам јадење :angel: неможам, знае како да ми го сркши срцето :u:

А за мачорчето, да ви кажам дека кај мене на улица деновиве се пареа, значи уште се парат (кај што не фатило првиот пат сега пак на ново :lol: се пареше една мачка од комшиите и некој "нов зет" прв пат што го гледам :D така да не се нервирај сигурно ќе се врати ;)

19. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.452
    Обавезно во мало пакетче стави му нешто волнено, на нив им е многу ладно, и да со шприц само по малку млекце давај му. Мора да му биде топло, а храни го почесто но по малку, на саат-два. И да, не го оставај директно на сонце да е, ама никако, може ама ако е кутијата затворена. поздрав

20. Black.Beauty

Black.Beauty Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    447
    Допаѓања:
    213
    Треба да го оставиш жалот на страна пошто сепак за нејзино добро правиш, и мене ми е жал за некои работи па се воздржувам затоа што знам дека за добро правам :) И на ветеринар да ја однесеш тоа ќе ти го каже и дека треба на диета да ја ставиш..тоа е тоа.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.