Болно домашно милениче излезе работава како воопшто да не се грижам за моето куче кое многу го сакам .. така рече ветеринарот не е по мој избор мислев дека е сеедно ..
Болно домашно милениче -Дали има филтер во аквариумот и дали има греач? Иако карасите спаѓаат во ладноводни риби (сакаат поладна вода) сепак несмее да се дозволи да падне температурата под 20/21 степен. Многу ладната вода ќе им го забави метаболизмот и рибите ќе бидат буквално како укочени и ќе бидат неактивни и ќе бидат на дното на аквариумот. Исто така ако нема филтер во аквариумот тогаш рибата ќе има малку кислород на располагање и затоа ќе биде неактивна. Исто така ќе те прашам на колку време ја менуваш водата?Акваримот е кугла од оние најголемите, што се продаваат по 400 ден. Рипчињата се две и не се многу големи, ги чуваме скоро година дена и до сеа беа здрави. Само едната е доле, а др. е ок. Нема ниту филтер, ниту греач. Водата се менува секогаш на 3 дена. П.С. Оваа риба што е доле пред месец дена имаше и црвена точка на пределот меѓу телото и опашката - сеа веќе ја нема. Имаме во аквариумот некои каменчиња и школки, да не е до тоа? Или па им купивме секаква храна ама тие јадат само лисната, др. ја оставаат.
Домашни миленичиња Имам мачка 9 години стара,фаќа глувци,птици,инсекти,змии,2 пати годишно ми раѓа мачиња,јаде само варена риба,спие со мене во кревет,и кога повишувам тон ме мава во буквална смисла,ме слуша само коа нема никој друг околу мене,знае да отвара врати,од команди покажува меше и седи,многу е паметна,сака комплименти и мрази кога ја викам дебела.
Болно домашно милениче Колку и да е голема куглата,сепак кугла си е кугла и воопшто не е погодна за чување на риби во неа. И јас имам кугла дома,али во неа имам ставено каменчиња во боја е едно малецко вештачко дрвце,а не живи суштества. Куглите не се погодни зашто во нив неможе да се стави ниту филтер и ниту греач. Водата што им ја менуваш на 3 дена треба да биде одстојана 24 часа а не директно од чешма и новата водата треба да биде со приближно иста температура како водата од куглата,за да не им се направи шок на рибите од нагло промена на температурата на водата. Храна е најдобра да им давате од лиснатата,досега сте давале лисната и така и продолжете. Оти лиснатата храна не ја загадува водата како што е случај со другите храни на пример џигерот,тој ја мрси и загадува водата. Школките одма вади ги од куглата,тие ја стврднуваат многу водата а карасите несакаат многу тврда вода. Најверојатно лошите услови во кои живеат карасите (под лоши услови спаѓат- кугла+школки+често менување вода+нема филтер+нема греач) тек сега почнуваат да се приметуваат по една година мачење (оти факт е дека се мачат во такви услови). Мој совет ти е да си купиш или направиш на стаклар едно аквариумче од 30-40 литра како за почеток и обавезно да си купиш филтер и греач.
Болно домашно милениче Имам папагалче , тигрица , последниве неколку дена нешто не е добро, отечена му е едната стана од градите , кива - касла нон стоп , и немозе да лета ... незнам како да го однесам на ветеринар засо е мн мн ладно промена на клима мозе мн лосо да влијае , знае ли некој то мозам да направам за да му помогнам се мачи немозам веке така да го гледам
Болно домашно милениче Леле па што чекаш со денови?Однеси го на ветеринар,дома неможеш ништо не знаеш ни што му е неможеш да претпоставуваш...според мене најубаво да го однесеш....додека не е прекасно.
Болно домашно милениче Повикај ветеринар дома да ја посети. Или директно во кола со папагалчето и од кола право во ветеринарна. И плус прекриј го со некоја наметка кафезот кога ќе го изнесуваш од дома. Мислам дека има фатено грип, или пак си има некоја посериозна болест. Најдобро носи го рано наутро на ветеринар.
Болно домашно милениче како можам да викнам ветеринар дома да дојде? леле мн ми е страв да го изнесам надвор ама ке морам господе само нека издржи до утре инаку , ова и порано му се има случено , знаете на промена на време менуваат пердуфчиња и тогаш се такви мирни , тифки , неможат многу да летааат , ама ова веке повеке се задржа
Болно домашно милениче Ѕвони во ветеринарна и објасни им ја ситуацијата, па види што совет ќе ти дадат.
Болно домашно милениче и мојата исто така. нешто ми ја има фатено депресија или им е ладно. доле водата е потопла и седат доле. и јас се нервирам се нешто ми се пика под камен и се морам да удирам по стакло за да се размрда. мене пред почеток на зима ми умреа две рипчиња. имам голем аквариум со кислород и пумпа со се и се ок работи и температурата им е 24 степени. поми ни земи им б-комплекс се вика акватан јас знам одвреме навреме да им шприцам да ги витаминизирам и смирам. се надевам дека ќе ни ја преживеат и оваа зима
Болно домашно милениче сигурно го има папагалчето фатено вирус. секое животно се разболува. ако имаш матичен ветеринар ако си го носела предходно слободно јави му се. па навистина секој се приврзува за своето милениче.
Болно домашно милениче нишо не идам утре на факултет ке вртам по сабајле ке прашувам , да ми кажат што да правам зашто многу ме плаши сепак ви благодарам на сите , вака ве извлечкав од сред Чет ама морав извинете...
Болно домашно милениче 20 години чувам мачиња сум имала секакви, разни сорти видови со кратки со долги влакна, девели слаби, ова последното маче некако почудно ми е, како мало многу јадеше и наеднаш порасна, е сега забележувам на стомачето како да му виси мешето, како да има топка во стомакот и тоа некаде подолу како истурено меше кај луѓето, дали имал некој ваков проблем или знае некој одговор да ми даде, можеби се работи за проширен желудник затоа што јаде се буквално се и само лебче си јаде многу е срцка не бира како другиот мачор што го имам!
Болно домашно милениче Има ветеринари што доаѓаат и дома,или пак јави се на ветеринар и објасни му ја ситуацијата може и така ќе ти помогне
Болно домашно милениче Во велес ветеринарна станица има кај фабриката Киро Ќучук веднаш по патот кој продолжува накај Раштани, одма е до фабриката
Болно домашно милениче Стави малку хидроген 3% и после ако имаш кантарионово масло намашкај го...ке биде како ново
Домашни миленичиња стварно е лепотица... инаку ја сакам расава, па би сакала да поставам неколку прашања 1.дали многу јадат? 2. дали има цврсто здравје? посто јас сакам дома да чувам кучиња дали бараат многу простор? Дали се сложува со помали кучиња? колку им се движи цената? и од каде го зема кучево ? за да ги натерам другарите да ми купат за роденден или дипломска
Домашни миленичиња Па за јадење јадат окулу 500-700 грама сува храна дневно, а понекогаш и мешаме со конзервирано месо за кучиња. Немаат склоност кон посериозни заболувања, но воглавно се зависи од тоа како е чувано. И ние ја чуваме дома иако сме во куќа она сепак е внатре само треба во периодот кога се митарат почесто да се четкаат. Неверојатно се социјализирани и приврзани кон семејството особено ако има мали деца, а со помали кучиња премногу се нежни и внимателни па и ние сега планираме да земеме и пудлица за да се дружат. Цената варира од 350 евра па нагоре зависи полот и родителите. Нашата е од првото легло во Македонија поточно мајка и е од Тетово а татко и е од Скопје. Инаку легла овде кај нас сеуште нема, затоа што во Македонија има само околу 24 кучиња од оваа раса. Ако си заинтересирана нашава треба да има легло летово па може да ме контактираш преку лп. Докулку те интересира уште нешто слободно прашај ме.
Домашни миленичиња Девојки да ве прашам, нормално ли е на папагалчињата да им паѓаат пердувите само од едно место? Сестра ми чува едно и одпрво се си беше нормално додека оно самото не почна да ги кубе.
Домашни миленичиња Нормално е, и моето папагалче правеше така. Тоа е најверојатно во периодот кога им се обновуваат пердувите па тие го памагаат тој процес