1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Ај да ве прашам и јас за мојов ,,проблем,,
    Мојата кучка ја носев на шишање кај Тоше, кај ресторан 14-ка. Му вртам на телефон за закажам, ама или не работи повеќе или му е сменет бројот, да не има некој информација?
    Фала

2. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    денес земавме папагалце за керка ми а јас сум тапа за животни па кажете ми што треба да се прави и што му треба како за прва ден многу е повлечено не цивка и само на едно место си стои а гледам си јадело и водичка си пиело

3. Alanna

Alanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    483
    Да не му обрнувате внимание едно две недели дур се навикне на нова средина,после тоа полека полека ќе се навикне на вас :)

4. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    ениван????

5. Dr.Ofboli

Dr.Ofboli Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    312
    Му треба време да се прилагоди. Јас му пуштав пилиња од youtube и тогаш првпат пееше (после 4-5 дена од кога ми го купија), и обавезно огледалце, така повесело ќе биде и ќе си пее на него т.е ќе мисли дека тоа е папагал и ќе биде заљубен во него :)
    Јас и го прилагодував, и му зборев, и дремев со храна во рака да го припитомам и...еве 4 години го имам а он сите не мрази и крвнички сака да ме клукне кога ќе посакам да го галам, на дистанца сме си :$

6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    еве денес еве му е3 ден и веке почна да се цврцоре ама ако пружиш рака да го погалиш се повлекува наназад сеуште не ни верува изгледа почна да си сета по кафезот само се мислам оти е само во кафезот да не ни умре???

7. Dr.Ofboli

Dr.Ofboli Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    312
    Па затоа е тигрица и се чува во кафез :) Да има само огледалце и нема да се осеќа само :)

8. Dona-Ares

Dona-Ares Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    216
    Ние имавме мало маченце го чувавме,али многу е мастраф за во стан-оно мило е и се научи да врши нужда во песокот али гази насекаде на кревети се качува со тие нозе од песокта,гребе кога ке потпорасне,кине...едноставно мислам дека за во стан не е милениче да се чува!

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.321
    Допаѓања:
    41.609
    Јас сакам да ве прашам дали има некој спас од влакната што кученцето ги остава насекаде низ дома.Има долго крзно, летот го шишавме и не му паѓаа толку, сега многу му паѓаат, има по навлаките, по ќебињата, по облекате, насекаде.Знам дека е нормално, ама јас мислев дека само одреден период им паѓаат, ова моето не прстанува да се лиња, користиме шампон за кучиња, го чешламе, ама пак ништо.Некој совет од искусните?

10. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    ај едно прашање па кој е расположен нека одговори
    после колку време папагалче може да го пуштам од кафезот да си полета дома?
    и освен хранакако зрнца и вода другошто му треба за хранење и нега ?
    ова нашево јаде а вода не сум го видела да пие

11. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559

Можеш да му даваш морковче, лушпа од крставичка, зелка, марула ама нека не бидат водени, суви треба да не го фати пролив. Иначе се продаваат и додатоци за во храна со витамини, и сл. ама тоа треба да провериш кај што се продава храна за птици. А вода пие ама го немаш приметено оти не пијат по многу ;)

12. lusi17

lusi17 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    143

Се митарит..Че земеш чешел че си седнеш и че си чешлас цел ден дури не му ги истајш сите влакненца што му се за паѓање инаку цела куќа че ти е со влакненца :devil:

13. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    2-3 пати имам пишувано тука за проблемите околу мачињата, е сега за кученце имам прашање :) .. вчера пред вратата од мојот двор, најдов едно мало кученце (мислам дека е шарпланинче или мешавина од шарпланинче) и отидов да му дадам лепче.. кученцето неможи да јади цврста храна и татко ми кога го виде рече да го внесам кај нас (имаме голем двор, така да на располагање има многу места за да си шета и спие :lol: ), му дадовме млекце и си заспа.. денес повеќе време поминав со него, така да му ги научив мааните :?: испадна се е океј, ама многу ми го гриза мачето.. имам две и се иста големина колку него, ама едното бега од него, а другото трпи се.. значи легнува на него и го гриза и не го пушта.. преѓе го гризна во делот кај задните нозе (кај газот и опашката) и мачето му се сврте и го мана 2-3 пати.. кучето ништо не свати, и после пак си продолжи да го каса.. исто и мене ме каса (не е јако ама сепак..).. си мислев, дали треба да му купам онаква играчка за гризење?? другото куче што го имаме кога беше мало, јас имав 5-6 години и незнам ништо за чување на кученца дури се мали.. во веро во џамбо имам видено неколку играчки ама незнам која е соодветна за него.. има како јажиња замотани во форма на коска, има меки топчиња и др. работи..незнам колку месеци има кучето ама штом неможи да јади цврста храна веројатно има 2-3 месеци.. совет ?

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.321
    Допаѓања:
    41.609
    Toa e мало и сега му растат запчиња нормално е да криза, ама греота е за мачето да го каса, иако не боли потоа ќе се научи ако не го караш и кога ќе порасне пак ќе каса.Купи му играчки гумени ќе ги гриза нив, ефтини се, а за храна, млекце ќе му даваш ама треба со ветеринар да се консултираш за вакцини и апче против глисти, од млекото ги фаќаат.Ќе му даваш мека храна, ориз варен со варено пилешко(без зачини, само малку сол) моето јадеше и варен компир и такви ствари, варени и меки, можеш и лепче и јогурт да му надробиш, јогуртот е многу добар за нив и тоа.Ако треба нешто пиши ми лп, зошто ние нашето го чуваме од толку мало.:)

15. Dala

Dala Популарен член

Се зачлени на:
    17 септември 2012
    Пораки:
    1.512
    Допаѓања:
    1.890
    Ева11 Папагалчето можеш да го пуштиш кога сакаш,само гледај се да биде затворено и да нема мачка во близина.Кога ќе му го миеш кафезот можеш да го пушташ. ;) ;) ;)

16. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    фала многу за одговорoт во толку кратко време :D инаку тоа што велиш -иако не боли- сакав да кажам, мене не ме боли многу ама мачето онака мјаука многу силно :( и го карам, (иако се уште не ме слуша, мало е а и не ме знае) ама веднаш по 2-3 минути продолжува да каса.. и значи нешто гумено да му земам, не како што има например јажиња?? лепче не можи да јади (без разлика колку ситно е надробено) ама се надевам дека со јогурт ќе можи да јади, а незнаев дека може да му се дава и варена храна :) фала на советите, поздрав :D

17. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    За правилен раст и развој на кутрето обрни внимание на храната, немој само таква мека храна да му даваш и не е ок. Има и сува храна со потребни витамини за помали кучиња т.е. за јуниори, па гледај да го храниш соодветно.

18. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    18.278
    некој да ми предложи конкретен ветеринар за сечење на уши и опашка на куче?и ако знае цена отприлика не мора точно.итно ми е зошто веќе сме малку пораснати....

19. MiDnIgHtLaDy

MiDnIgHtLaDy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    На мачоров мој му купив синѓирче со sвонче,ама се мрдна од звукот и побесне дур не му го извадив :wasntme: :D Некое чаре или за џабе му го купував? Инаку што е најефикасно за против болви ?

20. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.464
    Луѓе нели ви кажав за тоа џукелчето, позади станот, во бавча, овие неколку дена спие.

е сега јаде многу лисја и корења, зашто така
    ? :^)
    плус ќе го носам на стерилизација, ме интересира после стерилизација какво ќе биде?
    зашеметено, одма ќе се расони, ќе смее ли да пешачи
    ?? :?: