Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    Околу 8-10 недели (60-67 дена), а процесот на раѓање може да трае од неколку часа до неколку дена.

2. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    незнам мислам дека беше декември мачката кога се пареше и сега и се познава дебелка е нормално па затоа прашав....а кога ке се умачи нетреба да им ги чепкам маченцата а треба ли да и се даде нешто на мачката после породување ...незнам ич во овие работи..... :)

3. honorthyself

honorthyself Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2012
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.273
    И јас не знам многу, но имам читано дека треба да се интервенира само доколку има видливи проблеми. Не сум гледала пораѓање на мачка, не знам како да направам дистинкција помеѓу болка при пораѓај и нешто сосема трето. Сепак, мислам дека мачките бегаат и се породуваат на друго место, па се враќаат пак назад. Ако ја чувате дома, добро е да има отворен премин кон надворешниот свет во секое време.
    Исто знам дека после раѓањето сами си ги чистат малите и дека ако некое е болно го отфрлаат или самите го убиваат. За чепкање - во никој случај бидејќи нема да и мирисаат на неа и ќе ги отфрли.
    Јас толку, за повеќе консултирај се со ветеринар. :)

4. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    1.049
    Мојата мачка што сега е изгубена,а ја чував повеќе од 3 години,за тој период се мачеше 5 пати и се внатре.Ние ја чувавме надвор претежно,но и внатре си седеше.
    Кога ке и дојдеше тој период околу мачењето само до врата ке седеше и чекање да влезе и да си бара место внатре да се мачи.Ние ја пуштавме нормално.И се на кревет се мачеше до сега.
    Нема шанси да ја ставиш на друго место,колку сакаш поместувај ја таа ке се враќа.Ја научивме па воопшто не ја ни поместувавме,само старо кебе и ставаме за да не извалка наоколу.
    Се мачи околу сат-два.До сега никогаш не и била потребна помош,самата се си завршува.Ги лиже,се чисти таа,како воопшто и да не се мачела.Навистина се многу паметни и чисти.
    Сега незнам како да ви го објаснам процесот на мачење.
    Кога треба да излезе мачето таа почнува потешко да дише,значи како кучињата кога ке трчаат и се задишани,така некако ке му дојде.Нормално се напнува и мачето бргу излегува,не му треба многу време.
    Се надевам дека добро објаснив.
    Нема потреба да се грижите,тоа си е природен процес и си знаат тие како треба,само ептен ако е прво мачење бидете покрај неа за секој случај,или пак ѕирнувајте ја од време на време.

5. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Незнам дали некој ќе може да ми помогне ама сепак да си прашам. Чувам зајче од оние малите раси, фати шуга, го однесов на ветеринар, ми дадоа неостомосан ампула и ми рекоа да го мачкам. Се беше во ред се до денеска, кога го видов околу очите кожата му беше загнојана ;( препоставувам од што се чешал цело време ама никогаш до сега не било такво и многу се испалашив. Не сакав да го мачкам да не се чеша уште толку. Во понеделник ќе го носам на ветеринар но, дотогаш ако некој знае некако да ми помогне.
    Благодарам

6. trendafilka2

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    не не овој и е трети пат првиот пат кога се мачеше вакирката незнаеше каде да оди пошто доле имаме каража како соба е и јас кога слевна се валаше околу мене одеше натам навам а кога ке излезам мрафкаше БАРА ПОМОШ вториот пат и умреа маченцата и многу беше тажна мачката очигледно беше несакаше да јаде но сега добро ке и обрнам внимание .....ако има нешто ке пишам најмногу сакам да ми излезат бушавки маченца :* :* :* :* :* :*

7. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Ајде и тука да си прашам, што мислите кога е најдобро да се пари женско кутре? Слушам разни муабети во однос на тоа кои денови биле плодни, мало било, големо било. Моето е старо 16 месеци и сеуште не можам да се одлучам кога да ја носам...

8. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Најдобро е после 18 месеци, тогаш е веќе доразвиено и созреано кучето за парење, ако твојата има сега циклус почекај до наредниот и тогаш парете ја, мое мислење. Иначе најчесто плодни денови на кучките им се од 9 до 11 ден од денот на почетокот на циклусот, но немора да значи дека ова за сите важи, најдобро се утврдува преку анализа на крв кај ветеринар, тој ќе ти каже кои денови се најповолни за оплодување.
    http://www.milenici.com.mk/forum/index.php?topic=7855.0 еве тука можеш поопширно да прочиташ

9. lokumce

lokumce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    18
    Да не има некој персиски мачиња за продавање....

10. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Ја однесовме на ветеринар и земаа примерок и не советуваа дека возраста и е идеална за прво парење и токму тоа ни кажа дека кај сите е различно, значи денес и е 9ти ден, а ние треба да ја носиме на 10от, 11от и 12от ден. Фала ти во секој случај за советот.
    Поздрав

11. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Дали ви се случило на вашето милениче да му се појави инфекција на очите, односно околу окото на кожата. И дали сте го мачкале со маста хлорамфеникол за очи?

12. Dr.Ofboli

Dr.Ofboli Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    312
  13. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    Јас го мачкав моето маченце и тоа кога беше 2 месеци мало, му помина ама секој ден го мачкав 5-6 дена, стално му солзеше и гурелки му се правеа и му помина. После и на мајка му на мачето и се направи некоја инфекција на очињата и неа ја мачкав со маста и успешно беше и кај неа ;)

На K.Mari4ka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. trendafilka2

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    На пазар 3 има види продаваат и таму :D :D

15. lokumce

lokumce Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    18
    На пазар 3 има види продаваат и таму :D :D[/quot

Стари се огласите видов :) Изгледа нема уште малечки...

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    6.821
    Допаѓања:
    23.616
    Сега ќе има колку сакаш за 2-3 месеци почекај не мора да купуваш ќе си вдомиш некое :)

17. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    вака имам папагалче кое си го крстив Рики,имам и хрчак кој ми рекоа дека е женско ко го купив го крстив Лина ама изгледа Лина ке испадне Лино затоа што веке долго време нема бебенца,на папагалот му купувам секакви храни,ама сакам да прашам зашто ми е мн слаб и некако е мн див не сака никој да го допира и клука.Хрчакот се јаде здравје нека му е како прасенце ми е :D

18. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    ^ Прва лекција за размножување кај животните:
    Се има парено Лина? Јас колку што знам хрчаците не несат јајца.

19. HEV

HEV Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    544
    Допаѓања:
    636
    па од таму од пет шоп ко го зедов ми рекоа дека се парел/а ама изгледа дека е машко мојата Лина еве веке 4 месеци ја чекам нема бебенца па кој знае.

20. lusi17

lusi17 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2011
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    143
    Луѓе ми треба помооошшш!!!!!!!!!!! Пред околу 2 недели ми го имаја каснато кучето и го однесовме на ветеринар му ставија инекции еден спрејј син.Пред 1недела забележавне дека му си има направено на грбот инфекција ии мораја да му ги истрижат влакната на грбот и ветеринарот ни даде од то спрејот син пак да му редиме и таблети 3 пати во денот амаа ништо промена немаа многу ми е жал ко че ја видам ;( Незнам што да правам, ако некој знае нека пише...Пред малце му ставив кантарион дали добро направив