Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грижа за домашните миленици

Дискусија во 'Дом' започната од snake, 13 јануари 2010.

1. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.467
    Aбе нели ви кажав ја таа малската џуќекела ја стерилизирав... E сега, излагам у двор што да видам, оваа се оптегнала пред порти кај мене, а позади нејзе луѓе едно 6 мужјаци :rofl: јA Tрчам со лебои и паштети,комшилук ми се смее :rofl:
    Mислам :| чудно ми падна оти кутрево е стерилизирано, нема шанса да има добиено, јас не знам оти толку и се лепат :lol:
    Mоре среќа што мојава е на безбедно, оти ќе ја напумпа некој младич :D

2. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    одма ми треба одговор мојата мачка сега се омачи незнам дали целосно е омачена кога слегнав доле во гаража се омачила пред вратата на тепихот 2 маченца се а ми стое дека уште е дебела дали ке се омачува уште или само 2 ке се???? што да правам дали да ги преместам во кутија и кебе со мачката и што да и дадам на мачката после омачување млеко со шекер ли ????????
    дали да ја оставам можеби сеуште не е завршила со омачувањето загрижена сум

3. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    :$ досега се 4 маченца дај пишете нешто загрижена сум зошто едното маче го издвои несака ни да го лиже и да го нахрани им го ставам до нејзе несака го ....ке си умре маленкичкото :sweat: :call: :sweat: :( :( :( :( :( :(

4. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549

Прво не ја гледај толку често бидејќи може да ги премести мачинцата па да незнаеш каде ги однела,доколку ја чуваш надвор.А за маченцето гледај стави го да цица,а додека цица милувај ја одвечи и го вниманието од маченцето.. :)

5. supernova

supernova Активен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Имам мачор, вчера забележав дека има проблем со вршењето нужда. Тоа го прави неконтролирано, ректумот му е воспален и проширен, што од него може да се види изметот.Ве молам кажете ми што да му дадам и дали треба да го носам на ветеринар и ме интересира дали некој се нашол во таква ситуација?

6. BlueHeart

BlueHeart Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    469
    На вратот, под ушето на мое мачето забележав крлеж. Што да правам? Да пробам да му го извадам или да го однесам на ветеринар? :( :x

7. pravnicka2

pravnicka2 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2013
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    333
    и јас имам кученце кое имаше исто така крлеж во пределот на вратчето и го однесов на ветеринар за да му го извадат.Најдобро ти е да го однесиш на ветеринар за да не го скинеш на пола,оти е опасно :( Душичка,со помин да ви е

На BlueHeart му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dr.Ofboli

Dr.Ofboli Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    312
    Со пинцета ќе го фатиш убаво, ќе завртиш обратно од стрелките на часовникот и нагло ќе извлечеш. Провери дали и главата си му ја извадила.

И купи си ампула или каивче против крлежи :)

9. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Јас крлежи вадам најлесно со вилушка. Ја протнам до крај со еден од отворите во подножјето кај му е главата. Вртам лево како што опиша др.офболи, како што се знае дека се живо е одврти на лево заврти на десно, и додека вртам полека кревам право нагоре. Местото после го премачкам со антисептик.

за крлежот што останал на вилушката - сервирај со салата :D

10. BlueHeart

BlueHeart Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    469
    Ви благодарам многу за советите! Првиот обид беше неуспешен, крлежот си остана на истото место. Ама на вториот со се глава го извадив :devil: . Местото го премачкав со маст, а што се однесува до крлежот го сервирав со салата и црвено вино од винаријата Тиквеш :D .

На Tofffy и bubica13 им се допаѓа ова.
  11. anuskaNESTLE

anuskaNESTLE Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.979
    Допаѓања:
    7.104
    Ај да ве прашам од што може на мојата мачка да и крваре устата, непцето горе, секаде во устата?
    Стара е 7 месеци, дечко ми вика дека и е од шо и растеле заби, ама незнам искрено, мене ми е страв да не е болна нешто, пошто цел живот чувам мачки и вакво крварење немам забележано кај никоја друга.

Знаете нешто за тоа, од што би можела да крвари, веќе еве 3 - 4 дена и е така, првите два три дена ич не ни играше, само лежеше, спиеше, ама јадеше најнормално, и уште јаде, нонстоп, значи не е отруена, и плус домашна мачка е, никако не оди надовор...

У мисли ме стави, се мислам сега шо да правам, дали утре да ја пакувам за Неготино на ветеринар да ја носам, тука може да ме изгорат за еден најобичен преглед, дома бар бесплатно, на другарка моја татко и е ветеринар.
    Ај пишете што како ако знаете ве молам.

12. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    anuskaNESTLE задолжително консултирај се со ветеринар за ова, не звучи како нормалнa и вообичаена појава.

13. Danyellah

Danyellah Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2011
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    8

Здраво,
    Па можно е да е поврзано со забите ( или ако гризе некоја играчка па се иритира ) , исто така можно е да има нешто закачено остро на непцето или пак нешто поврзано со желудникот... Можеби некој ќе знае подобро да одговори но како и да е немој да чекај, што побрзо однеси го на доктор. Поздрав.

14. rakce69

rakce69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    231
    Дечки на мајка ми и се појави алергија од кучето, златен ретривер е, надвор го чувам. Додека беше дома (кратко време кога беше мало) на никој ништо не му беше, сега одеднаш еве што се случи.
    Некој да не знае што како треба да направам?

15. K.Mari4ka

K.Mari4ka Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    1.457
    Допаѓања:
    1.559
    Дали некој знае да ми каже на колку време се користи ампулата Неостомосан против шуга што е? На веретинар ми рекоа на секој 7 дена да се мачка, дека не деливала ако се малка секој ден :?: и ако знае некој на пример јас ја растворив пола ампула во пола литар вода па ме интересира колку време да мачкам со тоа а кога се губи дејството на ампулата па да ја растворам и другата половина?

16. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Дали е сигурно од кучето? Може да направи алерготест за да се провери, а имам слушнато дека и покрај тоа што се алергични на своите миленици ја контролираат алергијата со одредена терапија препишана од лекар.

17. MiDnIgHtLaDy

MiDnIgHtLaDy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    21
    Да ве прашам,на мачоров мој очите од надвор му се црвени и очниот капак од внатре исто така.Да му ставам капки нешто или маст некој ? :?:

18. bubica13

bubica13 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    17
    почитувани , поздравче , еве и јас да ви пишам. чував куче речиси 8 години , имавме секакви проблеми во текот на тие години , сакав да пишам за крлежи ,дека со пинцета секогаш му ги вадев сама , имаше многу крв , ги убивав со чук... ах , колку грозно звучи ....знам.... :(
    сакам да прашам дали некој од вас чува канаринец, незнам колку е дневната доза , некако стално ми е гладен , му ставам по една чајна лажичка , ама некако штом му ставам како едвај да чекал да јаде... го хранам со Natural Vitamineral , има ли некој искуство со канаринец и што друго можам да му давам ... му давам 2 пати неделно варено јајце....поздравче до сите.... :)

19. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Јас ги вадам со пинцета.Кога ја зедов мачката,како мала,дека ја зедов од надвор,изгледа мјакаи имаше па и пренесе и неа,незнам.Ама имаше повеќе,4-5 беа,и ги извадив со пинцета,прво убаво го фатив крлежот од кај главата и го тргав.Еве сега нема никаков проблем,не ја ни болеше.Пробај лесно е,само внимавај да го дофатиш од кај главата. :!:

20. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Ех,пак јас и само јас,знам дека јас ја полнам темава ама имам пак нов проблем сега.
    Од утрово гледам цело време повраќа.Незнам дали да и дадам реглан,незнам дали смее.Воопшто не јаде од вчера не јадела ништо,ниту крокети ниту мелко не пие.Незнам што да и дадам,многу ми е жал.Незнам можи била трудна,се пареа сега периодов,па ако од тоа што ја тепале ги изгубила бебињата,може затоа.Незнам,а што ако останале мртви,ќе треба операција или..? :puke: