Киввањето не значи дека му е ладно или настинало, тоа е рефлекс за да ги изчисти дишните патишта од прашина,тие имаат мали ноздрички често знае да им се затне носот, поготово кога цицаат. Сув воздух исто може да е причина. Иначе стави ја раката на мешето или од позади кај вратчето, ако е топло таму на бебе не му е ладно и ноџињата да му се камен.
Колипрев се консумираат веднаш или мора да се чека 30 минути па потоа да се даде млекцето? Јас користам колиеф и само ради чекањето не ми се допагаат а мали кога ке заплаче ништо не го смирува
Devojki bebe 21 den. Kolku AD e normalno da pie? Mu davam 90ml na 3,5-4h od pred nekolku dena i za nedela dena kacil 500 grama sto smetam deka e mnogu. Pedijatarot rece mnogu e ama izgleda deteto si e po jadenjeto. Ako e gladen, mnogu place, ako e najaden odbiva sise znaci ne pie vekje ako e sit. Dali pravilno postapuvam ili kade gresam. Prvata nedela kaci 250 grama vtorata 500gr. Za grcevi koi se strashni pie 1x5 bio gaja, 3x15 espumisan i plus colief 6x4 kapki vo mlekoto no se ceka 30 minuti dodeka se rastvorat. dali ima efekt od colief kako od coliprev ili ...
Од понеделникот и давам капки колиеф. Ама од вчера почна да повраќа млекце од како ќе ја надојам, викам од капките да не е? И денеска два пати ми поврати. Од како поврати се иждрига два пати ама досега така не ждригнала толку силно и јако. А си имаме проблем со ждригањето, не ми ждрига скоро ич. А си прдка редовно .
Мала е,нашава уште знае да повраќа ( 4 месеци сме). Имавме проблем со тоа повраќање ние ептен, не е од капките. Ако е од прејадено може да повраќа, ако е во млаз, а знаеш дек не можи да е прејадено тогаш прати дали крева на тежина, ако крева ништо страшно. помеѓу хронипроводот и желудникот се наоѓа еден мускул( вентил) кој е задолжен да не го враќа млекцето или храната во хронопроводот. Ако тој мускул не функционира добро доаѓа до повраќање. 80% од новороденчињата блуцкаат, 60% повраќаат некој повеќе некој помалу. обично викаат кога ќе се внесе цврста храна тогаш почнува да се стабилизира. 6-12 месеци му требело да созрее доволно тој мускул за да може да го спречи повраќањето. Значи не е ништо страшно доколку имате Гастроезофагаеални Рефлукс.
И јас ги имам и баш прашував за нив,јас му дадов на моево на 2,3 пати ама сеуште не знам дали има вистински грчеви, така да не знам да кажам дали делувале. Преѓе пак нешто ми се стегаше, вечер можеби ќе му дадам превентивно. А баш и мене ме интересира дали има задоволни мајки од овие капки...
Мила не, ако доиш ставаш во лажичка , даваш и продолжуваш со доење, ако е АД си го правиш, ставаш капки и не чекаш. Само да не е жешко млекото. @emekreme јас од колипрев сум многу позадоволна, и не се чека да се раствараат, плус доста поекономични се.
Ова ми беше многу битно бидејки колиеф се убави но се чека пола саат а до тогаш сме хаос и двајцата. @Leksikon Фала ти најмногу ❤ веднаш ке ги земеме
Јас ги давам и кај мојава се покажаа ептен ефикасни, одма ја смируваат По состав се симетикон и се доста јаки, различно делуваат од Колиеф на пример, кои по состав се лактаза. Јас комбинирам Колиеф и Бекутан (Бекутанот само навечер го давам). Ако даваш само Бекутан, тогаш сабајле и навечер се дава по 20 капки
Дада многу попрактични се во секој случај, во Betty само ги има да знаеш или ако немаат можат да ти порачаат за истиот ден ми стигаат мене. @Joki99 јас давав еспумисан на почетокот а исти се со бекутан. Симетикон е активиран диметикон, јас не сум за да се дава хемија на мало бебе, ама сепак тоа е личен избор на секоја мајка, кажувам само мислење
Кое време им давате чајче од анасон на бекутан? И во грамажа ако може да ми кажете, пример за 50мл вода колку чај се става, 1 мала лажичка или пола? Пишува дека 5грама чај се става во 100мл вода ама незнам колку е 5гр со лажиче
5gr е една мала лажичка како за кафе. Значи една лажичка чај во 100мл. За другото нека кажат поискусните ама мислам дека дозирањето си го пишува во упатството или како ти кажал лекар.
Млекото е доволен внес на течности, 40 мл чај му полнат стомаче колку за еден оброк. И после нема да сака да цица можеби. Чајчиња избегнувајте колку можете...
Сите препорачуваат да се избегнат чајчиња ама јас давам и ќе давам оти така ни ре регулира столицата а и ни ги смирува грчевите грев ми е да се мачи да се витка со чајче се смирува...А и му молзам мчекце и со шише пие оти брадавициве ми се лом крв ми течи дури..мачкам и пурелан на медела ама џабе..ми е шубе да му давам да цица а знам дека крв течи
Офф бе, можам да замислам колку те боли ама досега требаше да се навикнеш. Може неправилно ти ја фаќа градата и од тоа боли и те разранува. Пробај друга позиција на доење имаш на интернет.
И ние имавме проблем со столицата. Од кога дадов Колипрев капки по 2/3 пати кака во ден. Плус грчевите се смирија. Сега нема потреба од чај. Пробај