Грчеви кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by Rossana, May 9, 2010.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Мене од првата недела дури се научивме како да фати ми се разранети градиве и не заради тоа што ме боли поминува ко ќе зацица туку не го клавам на града дека ми течи и крв па молзам и давам од шише ама ќе се навикни така изгледа сега ако го ставам на града нервозен е одвај фаќа и цица само 5 мин и толку

2. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Имам колиеф земено да ги потрошам нив па ќе барам колипрев ако се подобри од нив нема ни да давам чај..

BY<3 and Leksikon like this.
  3. strelkata

strelkata Истакнат член

Не го сака баш чајчето, ама многу му го подобрува метаболизмот па затоа му даваме колку испие толку. Инаку цица многу, еве сега цел саат цицаше и уште не му беше доста.

katerin4ence likes this.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

наместо да го полните мешето до чајче, пијте вие чај од ким и преку вас нека го зема. На беба моја така и помагаше ептен.
    @babyboy1 мачкај се нон стоп, не ја фаќа градата добро, треба вежбање. Јас првите 4 дена бев рани и крв, брадавици немав испакнати, појќе ме болеше тоа него пораѓајот ама упорна бев и беба научи.

babyboy1 and MinnieM like this.
  5. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Јас со ова молзење си го одвикнав од цицање и сега а го ставам на града вришти не сака да цица..дај му шише си пие...тоа е ќе терам со молзење не е лесно знам ама нема како да го навикнам пак да цица..

6. strelkata

strelkata Истакнат член

Пробај да истиснеш млекце од градата и да му ја ставиш во уста, и додека е во уста да ја стискаш градата да го осети вкусот на млекото

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не, види.. не да даваш од шише, туку да ја потегнеш само брадавицата, за да му е полесно на бебе да фати града. Ако продолжиш од шише, ќе стане халапливо и мрза, па ќе бара побрзо да се најаде без да се помачи само да се нахрани. Што повеќе го ставаш на града, тос повеќе ќе се учи, а тебе градите ќе ти се навикнат,исфрли цуцла ако му даваш.

8. katerin4ence

katerin4ence Истакнат член

Се согласувам! Биди упорна, ќе се навикне :)

BY<3 and Leksikon like this.
  9. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Пробав и со пумпава да одмолзам малку нели за брадавицата да се извлечи па го ставам да цица ама јок само плачи и нервозен е...ќе пробувам пак ама не ми се верува да почни...фака ви на советите @strelkata @Bubish26 @katerin4ence

strelkata, katerin4ence and Bubish26 like this.
  10. lavinija28

lavinija28 Популарен член

Јас на почетокот ги истргував брадавиците со шприц, а и со пумпата за молзење. Сега веќе се научи малиов,дури да фати некогаш се мачи ама после си трга. И јас немам убави брадавици, посебно со левава се мачиме, ама од ко ќе зацица сам си ги истргува колку толку...

babyboy1 likes this.
  11. lavinija28

Мене една пријателка аптекарка ми рече ако давам во 100 мл тогаш едно кафено лажиче, а 50 мл е за половина лажиче. И јас се токмам еден ден да му дадам чајче, ама некако не стасувам. Кога ќе се нацица си спие и после пак иди време за цицање. А ме интересира, на колку време им дававте да цицаат во првиот месец? Јас гледам на 3 сати да е, но се случува и побрзо, зависи ако плачи и сака да цица...

12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

ние немавме мака си цицаше без проблем ама еднава ми се разрани и крв почна да течи па таа ја молзев и му давав од шише ..па чајче со шише и еве сега си се навикна на шише и несака да цица

lavinija28 likes this.
  13. strelkata

strelkata Истакнат член

За цицање му давам кога сака, не гледам на саат. А чај му давам когс сака да цица, па го занимавам пола саат па му давам да цица.

lavinija28 likes this.
  14. Leksikon

Leksikon Истакнат член

И јас на 3 часа гледам да е, сепак да има некаков ред, инаку ако оставам цел ден на града како на полнач ќе седи гарант :D. Ама чајче не давам

katerin4ence and lavinija28 like this.
  15. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Јас да искористам прилика дури спие бебка да и се заблагодарам јавно на @katerin4ence за капките колипрев после една недела со грчеви сношти не прескокнаа плачките се надевам така и ќе продолжиме иначе денеска 3 ден од ко почнавме да ги користиме и добар е досега машала

BY<3, lavinija28 and Leksikon like this.
  16. lavinija28

Мајки, сега кој капки се подобри-колиеф или колипрев? Што мислите, од кој имате подобро искуство? (Цицаме-доколку тоа нешто значи во однос на капките). Се стега кога сака да прдне, се црвенее и стега стомаче и нозе и плаче, секоја пелена е скоро какана, само кога има гасови сеќавам дека му е болно па затоа сакам да му олесни...Давам пробиотик линекс, а бекутан капките се при крај...

17. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Колипрев дефинитивно! Нема врска дали доење или АД.. во лажичка и директно во уста, нема потреба да се одмолзуваш што секако е предност...а плус што нас единствено тие ни средија грчеви и столица.

BY<3, katerin4ence and lavinija28 like this.
  18. Babyiscomming

Babyiscomming Истакнат член

Како ги давате колипрев капките и по колку? И дали треба да ги давам до 3 месец или ако се смират грчевите да ги прекинам?

19. Leksikon

Leksikon Истакнат член

По 5 капки пред доење, на почетокот сум давала и по 6 кога имаше мн грчеви. Сепак е собро иако прекинат да продолжиш да ги даваш, зошто се додека природно немаат цревата лактаза може да се повторат. Сепак е тоа личен избор, јас решив да ги продолжам и не се покајав :)

Babyiscomming likes this.
  20. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Дали можам да давам бекутан капки против грчеви и кплипрев истовремњно...колипрев ги давам на секое јадење а бекутан сакам навечер да пробам по еднаш да давам...оти само од колипрев еве пак сме со плачки...по колку време имаа ефект колипрев кај вас?Ние 5 ден ги пиеме и само еднаш немавме грчеви...сношти пак исто а и не сме какани 3 ден денес па можи и тоа го мачи...