Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Ivy1989

Ivy1989 Нов член

Се зачлени на:
    3 октомври 2019
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Мајки имам едно прашање,дали ви се случило од овој чај бебето да има запек? 4+ сме и деновиве многу плаче навечер само ,му давам и капки за грчеви Infacalm ,ама еве денес втор ден не е какан, а никогаш не ни се случило вака ,од првиот ден си кака редовно дури и до 3 пати на ден.Ќе ве замолам да споделите ваше мислење. Ви благодарам

Прикачени фајлови:

2. mother_989

mother_989 Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Мајки здраво,
    Не знам дали прашањето е за тука па ако знае некоја нека каже каде да пишам.
    Дали некоја мајка се соочила со непаѓање на папоче повеќе од 4 недели. Педијатарот вели дека е реткост но се случува бидејќи папочната врвца била подебела, но јас сум загрижена (на првото му падна 2 дена откако се вративме од болница, а еве на второво абер нема). Го чистам со алкохол, а дополнително после бањање ставам хидроген и бивацин.

3. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    772
    Максимум уште еден месец би траеле грчевите ќе издржиме. За столицата му помогнав со топломерче, се искака и синоќа и сабајлево.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Само не практикувај многу често

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    18.507
    Дали сте задоволни од сирупот nurse harveys? Ми го фалат па да прашам.
    Од капките ко лактазе не сум задоволна и дадов еднаш детето цел ден се мачеше

.а како делуваат производите за грчеви општо сите го намалуваат прдењето или што?
    Оти капкиве кога и ги дадов не прдна ич цела ден а се грчеше и се мачеше цело време претходно ќе се испрдкаше и ќе си олеснеше и не дадов повеќе од нив.
    Нз од кај почна да плаче толку до сега немавме проблеми толку со грчеви а скоро 2 месеци правиме,
    до кога траат грчевите?

6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Постои разлика помеѓу грчеви и гасови така? Моево еве веке е 3ипол месеци а стално се напина, се витка, се стега. Давам само пробиотик Бигаја но изгледа џабе. Жал ми е така да го гледам. Инаку си има редовна столица, порано беше со секоја мокра пелена сега е 3-4пати на ден. Има начин да му помогнам некако или ќе помине само од себе?

7. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Колку време им го одтавате термофорот на меше? Мојата е 16 дена страв ми е ппвеќе од минута

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Додека не се излади. Зошто страв?

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па кога има гасови и не може да ги испушти му се грчи телото. Вчера го читав ова може ќе помогне:

https://www.ringeraja.mk/m/statija/grchevi-kaj-doenite-bebinja_1196.html

10. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Пошто многу прета со рацето. Еве сега спие мирно со него, без со беше само плачеше, сега знам ќе и го одтсвам додека не се излади. Фала ти Јана :hug:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Не знам што да дадеме веќе за овие пусти грчеви. Биогаја пробав никаков ефект нема. Кога давам еспумисан малку му олеснува, ама се нервирам.. Претходно си какаше по 5-6 пати на ден златна боја, сега едвај еднаш ако се искака и зелено е.. Се почна откако ми дојде млеко и форсирав доење. Пред тоа кога си беше само на ад супер си спиеше и глас немаше. Сега многу се мачи, се грчи целиот, ептен жал ми паѓа..

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  12. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.289
    Допаѓања:
    2.607
    Ние мака мачевме, нема што не пробавме. Дури и папочна кила имаше од тие грчеви.
    Инаку мислам дека и нас еспумисанот ни правеше запек, знам тогаш прашував тука.
    Еден ден прекинав да му давам од капките. Му се стабилизира и стомачето и грчевите.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас му давам пробиотик Рекол бимбо и капки против грчеви прво Колиеф, сега Колипрев. Досега немал проблем за какање, секој ден си сака минимум 5 пати.

На Chuchanov и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Он имаше запек и не какаше два дена, откако почнавме со еспумисан по 2 пати на ден му е полесно, си се искакува, ама кога ќе видам зелено не знам што да мислам..

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.102
    Јас ги давав кај малата до 40 дена.Мислам дека многу помогнаа.

16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.361
    Чим доиш треба да внимаваш на исхрана, а ова со зеленава кака консултација со педијатар да не му е малце млекце, каката треба да биде златно жолта

17. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Дали бебе цел ден плаче и спиењето не му е поголго од 30 мин од грчеви или нешто друго е...значи буквално на секој пола сат е разбуден со плачење одвај успевам да го нахранам ако начекм да се смири на кратко а да ме е заспан успевам да му дам млекце..ме уништи психички денес цел ден се нишкаме џабе..очињата му се полуотворени и вцрвенети за спиење ама не спие дури не испушти гасови премира..а и не е какан 3 дена да не го мачи тоа?

18. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.885
    Дојам и знам, баш тие работи и воопшто не ги јадам. Ама не е гладен. И педијатарот мислеше така ама кога кажав дека и после доење даваме ад по 60мл, ни рече така и да продолжиме..

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    На доење е? Ако е само на доење 3 дена не се ништо да не кака, и по цела недела не какаат, цело млеко се искористува нема што да кака. Ако се сомневаш на запек провери му го стомачето, кај запек им е цврство на допир. И ако е запек кога ќе се искака каките му се цврсти, суви. Ако му изгледа нормално, не е запек, веројатно грчеви. Плачат многу од грчеви, до излудувње. Дали стега тупаници и дали ги витка нозете кога плаче? Се вцрвенува од силно плачење? Најверојатно грчеви. Прави му нежни движења на ножињата и кога е буден ставај го по неколку минути на стомак да се покрева.

На Jana06 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А ад на колку време даваш или колку пати на ден? Зашто кај нас 2 дена по ред имаше зеленикава кака (еднаш дневно) и зачестив со доење и прекина. Не мора да значи дека било гладно ама ако не е ни до исхраната не знам што би било.