1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Грчеви кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од Rossana, 9 мај 2010.

1. Ivy1989

Ivy1989 Нов член

Се зачлени на:
    3 октомври 2019
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Мајки имам едно прашање,дали ви се случило од овој чај бебето да има запек? 4+ сме и деновиве многу плаче навечер само ,му давам и капки за грчеви Infacalm ,ама еве денес втор ден не е какан, а никогаш не ни се случило вака ,од првиот ден си кака редовно дури и до 3 пати на ден.Ќе ве замолам да споделите ваше мислење. Ви благодарам

Прикачени фајлови:

2. mother_989

mother_989 Активен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Мајки здраво,
    Не знам дали прашањето е за тука па ако знае некоја нека каже каде да пишам.
    Дали некоја мајка се соочила со непаѓање на папоче повеќе од 4 недели. Педијатарот вели дека е реткост но се случува бидејќи папочната врвца била подебела, но јас сум загрижена (на првото му падна 2 дена откако се вративме од болница, а еве на второво абер нема). Го чистам со алкохол, а дополнително после бањање ставам хидроген и бивацин.

3. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    614
    Допаѓања:
    772
    Максимум уште еден месец би траеле грчевите ќе издржиме. За столицата му помогнав со топломерче, се искака и синоќа и сабајлево.

На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  4. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.364
    Само не практикувај многу често

На strelkata му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    18.517
    Дали сте задоволни од сирупот nurse harveys? Ми го фалат па да прашам.
    Од капките ко лактазе не сум задоволна и дадов еднаш детето цел ден се мачеше

.а како делуваат производите за грчеви општо сите го намалуваат прдењето или што?
    Оти капкиве кога и ги дадов не прдна ич цела ден а се грчеше и се мачеше цело време претходно ќе се испрдкаше и ќе си олеснеше и не дадов повеќе од нив.
    Нз од кај почна да плаче толку до сега немавме проблеми толку со грчеви а скоро 2 месеци правиме,
    до кога траат грчевите?

6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Постои разлика помеѓу грчеви и гасови така? Моево еве веке е 3ипол месеци а стално се напина, се витка, се стега. Давам само пробиотик Бигаја но изгледа џабе. Жал ми е така да го гледам. Инаку си има редовна столица, порано беше со секоја мокра пелена сега е 3-4пати на ден. Има начин да му помогнам некако или ќе помине само од себе?

7. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Колку време им го одтавате термофорот на меше? Мојата е 16 дена страв ми е ппвеќе од минута

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Додека не се излади. Зошто страв?

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Па кога има гасови и не може да ги испушти му се грчи телото. Вчера го читав ова може ќе помогне:

https://www.ringeraja.mk/m/statija/grchevi-kaj-doenite-bebinja_1196.html

10. Chuchanov

Chuchanov Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    Пошто многу прета со рацето. Еве сега спие мирно со него, без со беше само плачеше, сега знам ќе и го одтсвам додека не се излади. Фала ти Јана :hug:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Не знам што да дадеме веќе за овие пусти грчеви. Биогаја пробав никаков ефект нема. Кога давам еспумисан малку му олеснува, ама се нервирам.. Претходно си какаше по 5-6 пати на ден златна боја, сега едвај еднаш ако се искака и зелено е.. Се почна откако ми дојде млеко и форсирав доење. Пред тоа кога си беше само на ад супер си спиеше и глас немаше. Сега многу се мачи, се грчи целиот, ептен жал ми паѓа..

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  12. RAK91

RAK91 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2019
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    2.607
    Ние мака мачевме, нема што не пробавме. Дури и папочна кила имаше од тие грчеви.
    Инаку мислам дека и нас еспумисанот ни правеше запек, знам тогаш прашував тука.
    Еден ден прекинав да му давам од капките. Му се стабилизира и стомачето и грчевите.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас му давам пробиотик Рекол бимбо и капки против грчеви прво Колиеф, сега Колипрев. Досега немал проблем за какање, секој ден си сака минимум 5 пати.

На Chuchanov и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Он имаше запек и не какаше два дена, откако почнавме со еспумисан по 2 пати на ден му е полесно, си се искакува, ама кога ќе видам зелено не знам што да мислам..

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    34.134
    Јас ги давав кај малата до 40 дена.Мислам дека многу помогнаа.

16. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.031
    Допаѓања:
    48.364
    Чим доиш треба да внимаваш на исхрана, а ова со зеленава кака консултација со педијатар да не му е малце млекце, каката треба да биде златно жолта

17. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Дали бебе цел ден плаче и спиењето не му е поголго од 30 мин од грчеви или нешто друго е...значи буквално на секој пола сат е разбуден со плачење одвај успевам да го нахранам ако начекм да се смири на кратко а да ме е заспан успевам да му дам млекце..ме уништи психички денес цел ден се нишкаме џабе..очињата му се полуотворени и вцрвенети за спиење ама не спие дури не испушти гасови премира..а и не е какан 3 дена да не го мачи тоа?

18. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.886
    Дојам и знам, баш тие работи и воопшто не ги јадам. Ама не е гладен. И педијатарот мислеше така ама кога кажав дека и после доење даваме ад по 60мл, ни рече така и да продолжиме..

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    На доење е? Ако е само на доење 3 дена не се ништо да не кака, и по цела недела не какаат, цело млеко се искористува нема што да кака. Ако се сомневаш на запек провери му го стомачето, кај запек им е цврство на допир. И ако е запек кога ќе се искака каките му се цврсти, суви. Ако му изгледа нормално, не е запек, веројатно грчеви. Плачат многу од грчеви, до излудувње. Дали стега тупаници и дали ги витка нозете кога плаче? Се вцрвенува од силно плачење? Најверојатно грчеви. Прави му нежни движења на ножињата и кога е буден ставај го по неколку минути на стомак да се покрева.

На Jana06 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А ад на колку време даваш или колку пати на ден? Зашто кај нас 2 дена по ред имаше зеленикава кака (еднаш дневно) и зачестив со доење и прекина. Не мора да значи дека било гладно ама ако не е ни до исхраната не знам што би било.