На мојата био гаја не и помагаа , и давам еспумисан 3 пати на ден по 25 капки и јас пијам чај од ким и да не се подречам добра е ..знае да ја фатат грчеви ама многу кратко во денот ,до што е незнам дали од капките дали од чајот ја што го пијам. Педијатарот ми кажа дека и нејзе можам да и давам чај од анасон за грчеви по 5 мл двапати во денот ама немала јаки грчеви така да чајот уште не ни е пробан. Чајот од ким - во 1 литро вода ставам пола кесичка ким и оставам да поврие 5 мин .После си го пијам во текот на денот.
Два дена давам чај на Бекутан, вчера многу плачеше, денес како ново бебе да е,секој ден во исто време ја фаќаат прво и дадов да цица, па малку чајче поплачеше малку ја држев во раце како мајмунче си заспа, прв ден не дадов никакви капки освен пробиотикот. Сите ми викаат дека штом дојам не треба да има грчеви, незнам кај грешам јас, а матичниот ми рече дека има грчеви од што многу е лакома...
И мене исто ми викаа од мајчино млеко немаат грчеви , ама излезе нема врска и јас дојам само па има. Според мене нема бебе без грчеви , само се послаби или појаки.
Cajot od bekutan e poln so sekeri ne mu gu opteretuvaj stomaceto usye sega.Skoro site bebinja go saakaat .Vari caj od kim i pij, pij caj za laktacija ako dois, vezbi za bebeto kako da vozi tocok mu gi pravi nozete i topla tetra na stomace, dopir tvoe golo telo so negovoto.Btw cestitki za bebusot.
Нели е многу тоа , мене ми рекоа по 10 20 мл дневно и сеа незнам колку да и давам и колку грама да ставам од чајот
Се сложувам и јас скрос, мода е да се даваат чаеви, пробиотици превентивно без индикација. Освен мајчино млеко ништо не му треба апсолутно, имам зборено со неколку жени од странство, сите до една ми се чудеа зошто овде се даваат толку многу витамини на трудници, толку чаеви, пробиотици превентивно на новороденчиња. Читав, читав и мојот впечаток е дека кај нас го применуваат ова, а на многу места во светот не, и нема воопшто студии кои потврдуваат дека пробиотик кај бебе превентивно треба да се дава. Колипреф капки не ви помогнаа, читам наназад сте ги употребувале? Јас би давала до кај 20 мл дневно, ама ако не му поминува од ништо, веројатно не е до чаевите или капките, едноставно мора да помине периодот со грчеви, тоа е, некои имаат повеќе, некои помалку. Знам дека е мачно многу, ајде издржете уште малку, после 3 месец се намалуваат и исчезнуваат, ама 70 мл е премногу за толку мало бебе.
Totalno se slozuvam so tebe i jas ne sum Makedonija i kaj nas bese sovetot nikako caevi i razlicni kapki, mi kaza nekoi metodi vezbi i jas piev samo caj i toa e toa izdrzavme pominaa.I ne mi e jasno zosto tolku se forsira cah kaj bebinja koga ne e voopsto dokazano deka tokmu od cajot pominuvaat grcevite da bese taka sirum svetot ke se proizvedesw i maka ke nemavme ama toa e proces sto mora sekoe bebe da go pomine nekoe potesko drugo polesno.
Знам, значи скрос ми се чудеа со три мајки имам зборувано, трите ми се чудеа. Ај за грчеви ќе сфатам, ама ова што препорачуваат пробиотици превентивно или дека му требало на бебето е тоа значи стварно неможам да го сфатам. Доносено бебе, терминско нема потреба од ништо, ете тоа е моето мислење.
Па се произведува ширум светот и многу мајки кажуваат дека помага. Јас не давам ни чај ни вода ама пробиотик и капки против грчеви давам по потреба. Така ми кажа педијатар, сигурно нема попаметна да се правам.
Аман одма немора да се вреѓате. и ние овие работи ги кажуваме пошо сме ги слушнале од педијатар, сигурно не направивме ние сами истражување само споделуваме размислувања, тоа е се